HOE KIES JE EEN ZEILOUTFIT VOOR JE KIND?

Kinderen die leren zeilen, hebben allereerst nood aan een goede uitrusting om hun veiligheid en comfort te garanderen. Zo genieten ze vanaf minuut één van hun vaaravonturen.Speciaal voor de ouders zetten we hier even op een rijtje wat je kind zoal nodig heeft om kennis te maken met sportzeilen.

kinderen zeilen Decathlon Tribord

WEG MET DE CLICHÉS!

De eerste fout die ouders vaak maken, is dat ze hun kind veel te warm induffelen. Vaak zie je kinderen op hun eerste zeilles opdagen in een ondershirt, een T-shirt, een fleecetrui (of zelfs twee), een jeansbroek, sneakers, een zeilbroek en een windjack of een echte zeiljas om het helemaal af te maken. Van laagjes gesproken!Het is niet omdat je je kind tig lagen kleding aantrekt, dat het dan beter gewapend is tegen de weergoden. Meer nog, waarschijnlijk ondervindt het daar zelfs hinder van.En bovendien zorgt natte kleding ervoor dat het (verplichte) zwemvest van je kind minder goed zijn werk doet.Om veilig en goed beschermd te leren zeilen, is dit de uitrusting die wij voorstellen.

kinderen zeilen Decathlon Tribord

AAN DE VOETEN

In de zomer volstaat een paar waterschoenen (aquashoes).In de winter raden we een setje neopreenlaarsjes aan. Let op, echte bootlaarzen zijn dan weer uit den boze!

AAN DE HANDEN

In de zomer hoef je geen handschoenen aan te trekken, maar een paar vingerloze handschoenen om de handen te beschermen tijdens de vele manoeuvres, is zeker geen overbodige luxe.In de winter zijn neopreenhandschoenen een goede keuze om te beschermen tegen de kou, maar je kind wordt er wel wat minder behendig door. Om ongehinderd knopen te kunnen maken, is een model met 2 open vingers dan het perfecte compromis.

jongen zeilen Decathlon Tribord

OP HET HOOFD

In alle seizoenen geldt dat zodra de zon schijnt, je best een pet of hoed opzet die het hoofd en de nek bedekken. Zo vermijd je zonnebrand of een zonnesteek.In de winter houdt een fleecemuts of een wollen exemplaar je hoofd warm, zelfs nat.Zonnebrandcrème met beschermfactor 50 is een absolute must voor elke boottrip, ook bij bewolkt weer. De weerkaatsing van de zonnestralen op het water verhoogt immers de blootstelling aan uv A en uv B, stralen die huidkanker veroorzaken.En ook een zonnebril, mét koord, is aangewezen om je ogen goed te beschermen tijdens het varen.

OP HET LICHAAM

In de winter:- Een fleece ondershirt is de ideale eerste laag als je kind een beetje een koukleum is;- Een neopreen wetsuit (in de juiste maat) houdt de warmte vast en biedt de nodige bewegingsvrijheid tijdens het zeilen;- Een winddichte spraytop, speciaal gemaakt om te zeilen op lichte boten, is een krachtig wapen tegen de kille wind.In de zomer:Zelfs bij warm weer draag je best altijd een neopreen wetsuit. Bij sportzeilen word je immers gemakkelijker nat. Combineer dat met de strakke wind op het water, en je kind zit al snel te rillen op de boot. Een windjack kan dan ook handig zijn, zeker als het echt wat te koud is.Zo, je kind is nu helemaal klaar om het water op te gaan!

kinderen zeilen Decathlon Tribord

HOE ONDERHOUD JE JE NEOPREEN WETSUIT (VOOR ZEILEN, SURFEN, BODYBOARDEN...)

Hieronder een handig stappenplan om je neopreen wetsuit (om te surfen, bodyboarden, duiken, kajakken, zeilen...) te onderhouden zoals het hoort1) Laat het pak na elke sessie weken in wat helder water, langs de binnen- en de buitenkant2) Gebruik een antibacteriële oplossing om het te zuiveren van alle bacteriën3) Spoel het daarna goed uit met zuiver water4) Hang het op een brede kleerhanger te drogen, op een plek in de schaduw en goed geventileerdLet op voor de zon, die tast de kleuren van de textieldelen aan. Nog een tip: aan het eind van het seizoen kun je de wetsuit in de wasmachine wassen om het hygiënisch schoon te maken, en aan het begin van het seizoen om het opnieuw soepel te maken