Hoe kies je het juiste haakje voor je kunstaas?

Hoe kies je het juiste haakje voor je kunstaas?

.

Het is soms moeilijk om een keuze te maken uit de verschillende soorten haakjes wanneer je met kunstaas wilt vissen. In deze tips laten we je kennismaken met de verschillende soorten haken en hun specifieke kenmerken, zodat het hengelen je zoveel mogelijk moois oplevert.

Speldconnector

Speldconnectoren worden het vaakst gebruikt om je kunstaas aan je lijn te bevestigen. Ze zijn erg handig voor alle types van hard en zacht kunstaas. De lichtheid en de breedte van de haaksteel zorgen ervoor dat het kunstaas goed blijft zitten zonder dat de zwembewegingen worden belemmerd.

Om de juiste maat van je speldconnector te kiezen, volstaat het om een maat uit te kiezen waarvan de weerstand overeenkomt met de afmetingen van de vissen die je wilt vangen.

Bijvoorbeeld: Als je op snoek wilt hengelen, volstaat een speldconnector die bestand is tegen een trekkracht van 15 kg.

Aanhaakwartel

Aanhaakwartels zijn erg nuttig voor het hengelen met draaiende montages (op en neer golvende of draaiende lepels) en met kunstaas dat trilt bij het uitwerpen (spinnerbaits). Ze voorkomen dat je lijn in elkaar draait en na een tijdje bij het uitgooien helemaal verstrikt raakt. Zo kun je veel langer plezier hebben van je montage. Bovendien zorgt dit roterende systeempje ervoor dat je in het vuur van de strijd minder vissen van je haak slaat doordat het de bewegingen meevolgt.

Tonwartel

Tonwartels zijn geschikt voor het vissen met zwaar kunstaas, dat aan je lijn en je montage trekt. Deze wartels zijn steviger en dus ook trekbestendiger. Tonwartels van dezelfde afmetingen als aanhaakwartels zijn sterker, je kunt dus discreter te werk gaan doordat een kleinere maat volstaat.

Nu weet je waarin je haken van elkaar verschillen. We wensen je fijne hengelmomenten waarin je in alle rust kunt genieten.