Welke hardloopschoenen voor een marathon?

Welke hardloopschoenen voor een marathon?

Ben je marathonloper of wil je je aan een marathon wagen? Hier vind je onze tips om hardloopschoenen te kiezen die geschikt zijn voor je voorbereiding en voor de marathon zelf.


Wil je starten of ben je misschien al volop bezig met je voorbereiding op een marathon en vraag je je af welke schoenen het meest geschikt zijn om deze mythische afstand af te leggen? Deze bijzondere wedstrijd vergt vele maanden training, waarin je werkelijk je grenzen moet verleggen. Meer dan ooit is de keuze van de juiste hardloopschoenen hier van doorslaggevend belang om met de beste kaarten aan de start te verschijnen.  

Hoe kies je schoenen voor een marathon?

Kies je schoenen op basis van je doelstelling bij de marathon

Ligt je doelstelling op meer dan 3 uur:
Kies dan voor traditionele schoenen die vooral stabiliteit en een goede schokdemping bieden. Deze schoenen zijn iets zwaarder (in het algemeen iets meer dan 250 g in maat 42), maar je wilt in de eerste plaats goed beschermd zijn tijdens je voorbereiding en de marathon zelf.

Ligt je doelstelling op minder dan 3 uur:
Dan gaan we ervan uit dat je over een goede hardlooptechniek en algemene fysieke conditie beschikt om je spieren en gewrichten te ontlasten. Je kunt dan voor dynamische en lichte schoenen gaan om je persoonlijk record mee te verbeteren.

Hybride schoenen:
Bepaalde hardloopmodellen zijn voorzien van de laatste technologieën, met schuim dat zowel beschermend als licht is. Het gaat om hybride schoenen met een beschermende schokdemping, een dynamische zool en een relatief laag gewicht (minder dan 250 g), die zowel geschikt zijn voor intervaltrainingen als voor lange tochten zoals een marathon. Deze hybride hardloopschoenen beschermen je goed, maar ondersteunen ook je prestaties.

Hoe kies je schoenen voor een marathon?

Kies je schoenen op basis van je loopstijl

Wanneer je een marathon aflegt en ook tijdens je voorbereiding wordt je lichaam zwaar op de proef gesteld. Hierdoor ga je je voeten meer naar binnen of naar buiten kantelen bij het contact met de ondergrond (pronatie of supinatie). Hoe langer je inspanning, hoe vermoeiender voor je lichaam en hoe meer steun je nodig hebt om je voeten mooi recht te plaatsen op de as hiel-enkel. Afhankelijk van je loopstijl dien je dan ook aangepaste schoenen te kiezen.

 • Hoe kies je schoenen voor een marathon?

  Antipronatieschoenen

  Pronerende hardlopers plaatsen hun voeten naar binnen gericht tijdens het rennen. Dankzij een versteviging ter hoogte van de grote teen voorkom je met antipronatieschoenen dat de zool aan de binnenzijde afslijt.

 • Hoe kies je schoenen voor een marathon?

  Neutrale schoenen

  Neutrale hardlopers gebruiken alleen het middelste deel van hun schoenen. Dit is de gemakkelijkste hardloopstijl. De meeste schoenen die op dit moment verkocht worden, zijn dan ook geschikt voor een neutrale hardloopstijl.

 • Hoe kies je schoenen voor een marathon?

  Antisupinatieschoenen

  Supinerende hardlopers steunen op de buitenkant van hun schoenen. Sommige universele modellen zijn ook geschikt voor deze hardloopstijl.

Hoe kies je schoenen voor een marathon?

Basile

Webredacteur en marathonloper

Van de marathon tot een tocht door heel Frankrijk op de fiets.
Met een voorliefde voor lange afstanden, op hardloopschoenen of op twee wielen.