Hoe kies je wandel- of trekkingschoenen?

Wandel- of trekkingschoenen kies je aan de hand van 3 criteria: de duur van je tocht, het wandelterrein en het weer. Hoge schoenen, warme schoenen, waterdicht of niet ... allemaal criteria waar je rekening mee moet houden om volop te genieten van je tocht!

hoe-kies-je-wandelschoenen-trekkingschoenen-MH100-waterdicht

Wandelschoenen kies je aan de hand van 4 criteria: de duur van je tocht, het wandelterrein, het weer en de steun die de schoen biedt.

De duurvan je tocht

Maak je een tocht van een paar dagen of weken, autonoom of semi-autonoom? Plan je een trektocht van een week waarbij je nieuwe paden wil verkennen?

Als het antwoord ja is, heb je stevige en duurzame schoenen nodig die je op geen enkel moment in de steek laten - vooral wanneer je een paar dagen door de bergen trekt en geen mogelijkheid hebt om meerdere schoenen mee te nemen. In dat geval moet je kijken bij de trekkingschoenen. Die zijn voldoende stevig zodat je dagen na elkaar kilometers kan afleggen op elk soort terrein.

Het bovenwerk komt hoog zodat je enkel correct wordt ondersteund voor meer comfort op lange tochten. Als je echter een wandeltocht plant van een halve of hele dag, moet je op andere criteria letten. Want een trekkingschoen is dan wel steviger, maar onvermijdelijk ook zwaarder dan een klassieke wandelschoen. Voor een tocht van een dag kies je dus beter wandelschoenen in plaats van trekkingschoenen.

Lees verder om de juiste keuze te maken ... 

hoe-kies-je-wandelschoenen-trekkingschoenen-duur-wandelen-duurzaamheid-stevigheid

Het wandelterrein

Er is een ruime waaier aan wandelschoenen, elk ontwikkeld voor een bepaalde ondergrond. Elk terrein heeft zijn eigen kenmerken. 

Als je korte wandelingen op vlak terrein wil maken, in het bos of aan zee, zijn onze wandelschoenen voor de natuur precies wat je nodig hebt. Ze bieden een maximum aan comfort en demping zodat je de oneffenheden van de grond niet voelt. Dit type schoen heeft een dual-density zool, dat wil zeggen een dikke en zachte binnenzool voor je comfort en daaronder een tweede zool die meer dempt zodat je keitjes niet voelt. Het zoolprofiel en de buitenzool zijn goed antislip op natuurlijke paden - zoals bos- of duinpaadjes. Wandelschoenen voor de natuur zijn prima geschikt voor wandelingen met weinig hoogteverschillen.  

Wil je de top bereiken langs technische paden en in elk soort weer? Als je vooral in de bergen wandelt en bijvoorbeeld over steentjes loopt, kan je beter voor schoenen voor bergwandelen kiezen. Die zijn lichter zodat het klimmen gemakkelijker gaat. De zool en het zoolprofiel bieden veel grip zodat je niet uitglijdt op steile paadjes of steentjes. Schoenen voor bergwandelen zijn meestal uitgerust met het EVOFIT-concept. Die technologie bestaat uit rekbare materialen en een specifiek design aan het voetgewricht, zodat de schoen perfect aansluit om je voet. Wil je besneeuwde toppen veroveren? In dat geval heb je heel andere schoenen nodig! Want wie sneeuw zegt, zegt warmte.

We raden je aan om te kiezen voor wandelschoenen voor de sneeuw, die niet alleen isoleren tegen de kou, maar ook tegen de natte sneeuw. Wandelschoenen voor de sneeuw zijn voorzien van een membraan zodat ze waterdicht en tegelijk ademend zijn. De zool is isolerend en ze zijn uitgerust met een systeem dat voorkomt dat sneeuw in je schoenen dringt.  

hoe-kies-je-wandelschoenen-trekkingschoenen-comfort-demping-slipvastheid

COMFORT, DEMPING en SLIPVASTHEID voor wandelingen over natuurlijke paden

hoe-kies-je-wandelschoenen-trekkingschoenen-grip-hoogteverschil

LICHTE schoenen met veel GRIP voor wandelingen over steile paden

hoe-kies-je-wandelschoenen-trekkingschoenen-warmte-sneeuw

WARMTE & GRIP voor wandelen in de sneeuw

Het weer

Wat zegt het weerbericht? Voor wandelingen over droge grond of grond met een beetje ochtenddauw zijn waterdichte schoenen niet nodig. Een schoen die waterafstotend behandeld is, zal ruimschoots volstaan. De druppels glijden zo van de stof en je voeten blijven probleemloos droog. Voor een doornatte grond, een wandeling in de regen of door 40 centimeter verse sneeuw hoef je niet te twijfelen: kies waterdichte schoenen die isoleren tegen nat

De waterdichtheid van een schoen wordt bepaald aan de hand van tests in het lab. Bij die tests worden de schoenen tot halverwege ondergedompeld in water en worden 3 niveaus van waterdichtheid getest: 2 000 keer plooien (ongeveer 4 km lopen), 4 000 keer plooien (ongeveer 8 km lopen) en 8 000 keer plooien (ongeveer 16 km lopen). Het waterdichtheidsniveau wordt vermeld bij de kenmerken van elke schoen. 

Wandel je meestal in de zomer, wanneer het erg warm is? Dan heb je ademende wandelschoenen nodig! Bij deze modellen wordt mesh gebruikt, zodat de schoenen goed ademen en de transpiratie afvoeren. Want er is werkelijk niets zo onaangenaam als lopen met natte voeten die wegglijden in je schoenen! Wil je dat je hele voet optimaal verlucht is, kies dan voor sandalen. De zool en steentjesbescherming beschermen je voet en bieden je dezelfde slipvastheid als schoenen. 

hoe-kies-je-wandelschoenen-trekkingschoenen-weer-waterdicht-waterafstotend

De ondersteuning

Tot slot is er nog een laatste criterium waar je op moet letten: de ondersteuning.

Als je vooral over oneffen of steile paadjes loopt, is een hoge schoen sterk aan te raden zodat je enkel goed wordt ondersteund. Bovendien is bij hoge schoenen de kans veel kleiner dat je steentjes of stof in je schoenen krijgt. 

Als je in de eerste plaats lichte schoenen wil waarin je de enkel ongehinderd kan bewegen, kies je voor lage schoenen. 

Nu je de juiste uitrusting hebt, kan je onbekommerd op pad!