HOE KIES JE HET BEST EEN TELESCOPISCHE VASTE HENGEL?

.

tb-hengelsport-nl

Vissen met een vaste stok is een techniek die je kunt gebruiken in alle wateren, rivieren, beekjes en zoetwatermeren. Het is de meest efficiënte vistechniek, want je kan er heel gemakkelijk veel vis mee vangen.

Voor het vissen met een vaste lijn heb je drie dingen nodig: een hengel, een gemonteerde vislijn en lokaas. In dit artikel kom je te weten hoe je het best een telescopische vaste hengel kiest.

VASTE HENGELS VOOR BEGINNER

Er bestaan kant-en-klare sets die zowel een hengel als een lijn bevatten. Je moet dan enkel nog het aas vastmaken dat je wilt gebruiken. Voor beginners zijn mades het handigste lokaas, want ze zijn erg multifunctioneel.

Deze sets zijn heel nuttig en efficiënt voor gelegenheids- of amateurvissers. Voor hen worden meestal hengels aangeraden met een lengte tussen de 3 en 4 meter.

MULTIFUNCTIONEEL

Als je preciezer wilt vissen en je vislijn zelf wilt kiezen, kies je het best voor een hengel uit glasvezel van het type Lakeside-1. Hengels uit glasvezel zijn het best bestand tegen schokken van vissen en buigen het minste door. Je kan de lengte van je hengel nauwkeuriger uitkiezen in functie van de plaats waar je vist, gaande van 3 tot 7 meter. Daarnaast kan je kijken naar de grootte van de hengel als hij ingeschoven is: 1,15 meter of 58 centimeter (ideaal om mee te nemen in je rugzak).

VOOR GEVORDERDEN

Als je een paar uur aan een stuk vist, moet je zeker rekening houden met de precisie en het gewicht van je hengel, vooral bij modellen van meer dan 5 meter lang. Daarom bestaan er ook meer technische hengels uit carbon. Die zijn minder buigzaam en lichter dan glasvezel. Je kunt er de vissen beter mee vangen en preciezer manoeuvreren in een drill. Ze zijn ook lichter, waardoor je met een langere hengel kan vissen zonder moe te worden (van 3 tot 8 meter).

GEMAKKELIJK MEE TE NEMEN

Net zoals bij hengels uit glasvezel, kan het transport een beslissende factor zijn bij je keuze. Daarom bestaat er ook een TRAVEL-versie van deze hengel, die 40,5 cm lang is in opgeplooide staat. Die kan je zonder problemen meenemen in je rugzak of viskoffer. De lengte van deze hengel schommelt tussen de 3 en 7 meter.

PRESTATIEGERICHT

Hengels uit carbon bieden een steeds hoger niveau van finesse. Als je goede prestaties wil neerzetten met lichtere, gevoeligere en comfortabelere hengels, moet je op zoek naar de meer technische modellen. Het gamma LAKESIDE-9, met hengels van 3 tot 9 meter, biedt je het comfort en het extra vermogen om de strijd aan te gaan met de mooiste vissen.

VERMOGEN

Met sommige hengels uit carbon vang je vissen tot wel 20 kg. Die staan dus garant voor onvergetelijke viservaringen. Deze POWER-hengels zijn verstevigd aan het begin van de steel en worden uitgerust met een metalen ring aan het sluitstuk en een antislipheft. De twee voorgestelde lengtes, 4,50 en 6,50 meter, zijn geschikt om in de meeste situaties stevige vissen te vangen.