HOE RUGBYSCHOENEN KIEZEN?

.

rugbyschoenen

Een stabiele en stevige basis is essentieel voor de rugbytraining. Welke schoenen met noppen je kiest, zal dus afhangen van de manier waarop je speelt en de aard van het terrein

KENMERKEN VAN RUGBYSCHOENEN

Rugbyschoenen zijn speciaal ontworpen om de voeten optimaal te ondersteunen bij rugby. De sport wordt buiten beoefend en vraagt dus een goede stabiliteit en ook veel bewegingscomfort wanneer je de bal passeert of rent. Schoenen met noppen zijn dus onmisbaar voor iedere rugbyspeler. Ze moeten grip bieden, comfortabel zitten en de voeten en enkels goed ondersteunen zodat je prettig en veilig kunt spelen, en je sportieve kwaliteiten optimaal tot uiting kunt brengen. Om te profiteren van de goede eigenschappen van je schoenen moet je ze ook in de juiste maat kiezen en dragen met aangepaste sportkousen die schuren en transpireren beperken.

Ga uit van de schoenmaat van je dagelijkse schoenen. Maar denk eraan dat de sportkousen dikker kunnen zijn dan je gewone sokken, pas dus je rugbyschoenen met sportsokken aan. Vergeet niet na elke training goed zorg te dragen voor je schoenen zodat je er langer plezier van hebt. Borstel de aarde en alle resten eraf zodat ze niet worden beschadigd doordat ze te lang vochtig blijven.

MODELLEN AANGEPAST AAN HET TERREIN

Het eerste criterium waar je rekening mee moet houden wanneer je rugbyschoenen kiest, is de ondergrond waarop je speelt. Je moet een goede grip hebben om optimaal te kunnen spelen zonder gevaar voor ongevallen en zonder ongemak. Er zijn twee modellen: schoenen met schroefnoppen en schoenen met vaste noppen. Voor droog gras of kunstgras kun je schoenen met vaste noppen kiezen. Voor een kunstmatige ondergrond of aarde zijn gestabiliseerde zolen geschikt.

De noppen van dit type schoenen kun je niet vervangen. Wanneer ze versleten zijn, moet je de schoenen dus wegdoen. Bovendien zijn alle noppen in hetzelfde materiaal, dat vastligt wanneer je de schoenen koopt. Voor drassig terrein zoals nat gras hebben schoenen met schroefnoppen de voorkeur. Ze gaan langer mee omdat je de noppen kunt vervangen zodat je de schoenen langer in goede staat kunt houden en een goede grip behoudt ongeacht het terrein waarop je speelt. Je kunt bovendien soorten noppen combineren volgens de aard van het terrein en je persoonlijke voorkeur, voor maximale grip en beweeglijkheid.

rugbyschoenen-kipsta

MODELLEN VOLGENS HET NIVEAU EN DE POSITIE VAN DE SPELER

Er is een uitgebreide keuze aan rugbyschoenen, in alle kwaliteiten, in uiteenlopende prijsklassen en met diverse opties. Zo kunnen ze, gaande van de betaalbare modellen voor beginners tot duurdere modellen van topkwaliteit, je evolutie volgen en je soepelheid en ondersteuning bieden. Beginners of mensen die af en toe rugby spelen geven wellicht de voorkeur aan de meer betaalbare schoenen met vaste noppen. Meer ervaren spelers kunnen overwegen om van elke soort een paar schoenen aan te schaffen, afhankelijk van het terrein waar ze zullen spelen.

Wie vaker speelt, zal zich ook richten op de lichte en soepele modellen, waarmee je beter kunt presteren, en zal ook aandacht hebben voor het uitzicht van de schoenen zodat ze mooi passen bij de outfit. De spelpositie is bepalend bij de keuze van een model met schroefnoppen. De voorwaartsen geven de voorkeur aan schoenen met 8 noppen voor een optimale grip op de grond. Schoenen met 6 noppen zijn beter voor de backs, die meer soepelheid en snelheid willen. Rugbyschoenen kunnen in synthetisch materiaal zijn, dat voordeliger, slijtvast en gemakkelijk te onderhouden is, of in leer, voor een eleganter maar ook kwetsbaarder model.