Hoe verdeel je de belading in je rugzak?

Je hebt al je materiaal voor je trektocht uitgezocht! Tijd om je rugzak in te pakken... Vraag je je af welk materiaal je eerst in je rugzak moet steken, en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte? Wij leggen het in detail uit, mét afbeeldingen.

Hoe verdeel je de belading in je rugzak? - titel

Vind het juiste evenwicht

Wandelaars weten het maar al te goed: je rugzak goed inpakken is geen sinecure! Voor een trektocht van enkele dagen raden wij een rugzak van 40 liter of zelfs 50 liter aan. Nadat je zorgvuldig het materiaal dat je wilt meenemen hebt uitgekozen, is het tijd om die rugzak goed in te pakken. Houd hierbij één ding altijd goed in gedachten: een goed evenwicht tussen de belading voor en achter en links en rechts. Als je rugzak naar één kant overhelt, zal je lichaam spierkracht moeten verkwisten aan het compenseren van die onbalans en word je onnodig moe. Bovendien verhoog je het risico op vallen, zowel bergopwaarts als bergafwaarts. Het is ook belangrijk om je rugzak compact te beladen, zodat je geen last hebt van gekletter op je wandeling en er geen materialen plotseling verschuiven en je doen vallen.

Hoe verdeel je de belading in je rugzak?

Het geheim van een optimale belading?

De zwaarste voorwerpen in het midden van de rugzak en dicht tegen je rug, de middelzware onderin en opzij, en de lichtste voorwerpen bovenop.

Hoe verdeel je de belading in je rugzak?

Goed om te weten!

Ga je in groep wandelen? Waarom verdeel je de gemeenschappelijke uitrusting niet?

Je rugzak afstellen

Er rest nu nog maar één stap: je rugzak perfect op jouw lichaamsbouw afstellen. Pas eerst de rughoogte aan, nog voor je de rugzak aantrekt. Trek de rugzak dan aan, en pas eerst de buikriem aan, dan de schouderriemen en uiteindelijk de stabilisatiebanden. Voor meer details:

Hoe verstel je je rugzak - rug