Hoe verstel je je rugzak?

Ontdek hoe je je rugzak goed kunt verstellen voor meer comfort tijdens je tochten!

tb-sac-a-dos-escape-nl

Ben je er zeker van dat je je wandel- of trekrugzak juist verstelt? Weet je waarvoor alle verstelriempjes precies dienen? Ontdek hoe je je rugzak goed kunt verstellen voor meer comfort tijdens je tochten!

Doe de gevulde rugzak aan met alle verstelriempjes volledig los

Op die manier vind je immers de afstelling die voor jou het meest comfortabel aanvoelt, zonder gehinderd te worden door vooraf ingestelde riempjes. Zorg ervoor dat je de inhoud van je rugzak vooraf goed hebt verdeeld.

Maak de heupgordel van de rugzak vast

Die moet je vastmaken ter hoogte van de heupen, boven de billen, en goed aantrekken.

Als de riem juist is aangetrokken en op de juiste hoogte zit, voel je dat het gewicht van de rugzak veel minder op je schouders rust. Dankzij deze techniek kan je jezelf sparen als je een zware rugzak moet dragen.

fermeture-ceinture-sac-a-dos-nl

De schouderriemen van de rugzak aantrekken

Dit is een belangrijke stap. Veel trekkers willen hun rugzak zo hoog mogelijk aanpassen, wat fout is, want op die manier komt het gewicht van de rugzak volledig op je schouders terecht en wordt het niet verdeeld tussen je schouders en je heupen.

serrage-bretelles-sac-a-dos-nl

Verstel de rug van je rugzak op de juiste hoogte

Sommige rugzakken hebben een verstelbare rug. Als jouw rugzak dat heeft, kan je de hoogte aan je rug aanpassen.

Trek het borstriempje aan

Zorg ervoor dat je het niet te hard aantrekt zodat je nog vrij kunt ademen. Het riempje er vooral voor dat je rugzak goed blijft zitten terwijl je stapt.

Afhankelijk van het model van je rugzak, is het in hoogte verstelbaar zodat je borst vrij blijft en je een optimaal comfort hebt.

serrage-sangle-poitrine-nl

Trek de kleine riempjes (de “stabilisatiebanden”) bovenaan de schouderriemen aan

Dankzij de stabilisatiebanden kan je je rugzak dichter op de schouders dragen en verhoogt je draagcomfort. Zo wordt de rugzak in zijn geheel beter ondersteund.

Vergeet ook niet dat je niet meer dan 25% van je gewicht mag dragen! Zelfs met de beste en perfect afgestelde rugzak zal je toch rugpijn krijgen als hij te zwaar is. Kinderen mogenslechts 10% tot 15% van hun gewicht dragen.

serrage-rappel-de-charge-nl

Als je enkele uren gaat wandelen met een kleine rugzak, kies dan voor een model met buikriem.

Je kan dezelfde stappen volgen om hem juist af te stellen. Heeft je rugzak geen buikriem, verstel de schouderriemen dan zodanig dat de onderzijde van de rugzak ter hoogte van de heupen komt, dus niet te laag op de billen en niet te hoog op rug.~Ook in de kleinste rugzakken is het belangrijk om de inhoud goed te verdelen. Je kan de schouderriemen verstellen volgens je eigen voorkeur. Het komt erop neer om een evenwicht te vinden zonder de rugzak te hoog te dragen.

Het gewicht moet goed verdeeld zijn tussen je schouders, je rug en je heupen en mag dus niet volledig op je bovenlichaam rusten.

Nu je rugzak goed is afgesteld, ben je klaar om aan je trektocht te beginnen!