ff

Sporten na je vijftigste? win-win situatie!

Met het ouder worden verandert je lichaam. Dat is geen geheim. Maar wist je dat je door regelmatig te sporten die veranderingen kunt vertragen? Of het nu intensief sporten is, fitnessen, of elke dag een lange wandeling maken, élke vorm van beweging brengt talloze voordelen met zich mee.

Bewegen is goed voor je spieren, je longen, je hart en bloedvaten ... Je bent fitter en je hebt meer energie. Sporten houdt je bloeddruk en cholesterol onder controle en je hebt minder kans op overgewicht of hart- en vaatziekten. Maar daar stopt het niet mee: regelmatige workouts geven je een gelukkiger gevoel, meer zelfvertrouwen, een beter zelfbeeld, minders stress, sterkere en lenigere spieren, pezen, gewrichten en botten en dus minder botontkalking, wat op zijn beurt weer goed is tegen stramheid. Ook je weerstand krijgt een boost en je levensverwachting ligt meteen een stuk hoger. Kortom, een win-winsituatie.

Pijn is niét fijn

Gelukkig gaat het gezegde “No pain, no gain!” niet op! Er is maar één regel: bewegen is beter dan in je zetel zitten. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig en efficiënt traint. Vooraleer je begint te sporten, is het verstandig om een check-up bij je huisarts te laten doen. Zeker voor de beginnende sporter, of wanneer je na jaren weer wilt beginnen trainen. Zoals elke sporter moet je als je al wat ouder bent extra goed naar je lichaam luisteren. Train geen spiergroep(en) wanneer er nog spierpijn aan wordt gevoeld, om overtraining en blessures te voorkomen.

image_50ysport_fitness

Sport je slank

Met de jaren gaat ook je stofwisseling trager werken. Concreet: je mag minder eten om op gewicht te blijven of je zal meer moeten bewegen om je gewicht stabiel te houden. Fitness is dus een goede manier om af te vallen. Met krachttraining bouw je namelijk extra spierweefsel op, waardoor je sneller calorieën en vet verbrandt, zelfs wanneer je niet actief bent. Bovendien versnelt spierweefsel~je stofwisseling. Als je wilt afvallen, is het dus belangrijk om zowel cardio- als powertraining te doen.

Op het matje

Een matje zorgt ervoor dat je comfortabel ligt en je je dus kan focussen op je oefeningen in plaats van constant naar de beste zit- of lighouding te moeten zoeken. Onontbeerlijk voor grondoefeningen dus, maar ook voor staande oefeningen kan een matje zorgen voor stabiliteit. Sommige onder- gronden zijn te glad om oefeningen op te doen, waardoor je in een krampachtige houding gaat staan en je oefening niet correct gaat doen. In dit geval ga je best op een matje staan. Wist je dat een matje meestal een boven- en een onderkant heeft? De onderkant is anti-slip en de bovenkant is zachter.

Tip

Heb je last van je knieën, polsen of rug wanneer je matoefeningen doet? Leg dan gerust 2 matjes op elkaar, of koop een vouwbaar matje dat je dubbel kan plooien waar je bijvoorbeeld je knieën of ellebogen gaat neerzetten. Dit zorgt ervoor dat je gewrichten zo min mogelijk worden belast.