neopreen wetsuit

Waarom een neopreen triatlonpak? 

Maar voor je er eentje koopt, weet je best wat het nut van zo'n pak is.

Of je nu op het punt staat deel te nemen aan je eerste triatlon of een ervaren rot bent in de discipline, de keuze van het juiste materiaal blijft een van de grootste dilemma's. Net zoals een trisuit is een neopreen wetsuit onmisbaar in je triatlongarderobe.

Maar voor je er eentje koopt, weet je best wat het nut van zo'n pak is.

De voordelen van een neopreen wetsuit

- Een neopreenpak is allereerst bedoeld om je lichaam op temperatuur te houden, zodat het minder energie verbruikt.

Je weet dus best op welke plek je je pak gaat gebruiken en aan welke temperaturen je blootgesteld wordt tijdens een training of wedstrijd. De stelregel is: hoe lager de temperatuur, hoe dikker je pak.

- De tweede troef van een neopreen wetsuit is dat het voor extra drijfkracht zorgt.

Als beginnende triatlonner durven die fameuze massastarts je al eens uit je lood slaan. En dan is een wetsuit geen overbodige luxe, niet enkel om je vertrouwen terug te winnen, maar ook om je minder te moeten inspannen. Hoe dikker je pak, hoe beter je drijft op het water.

Zwemmen is ook een heel technische sport. Zonder de juiste zwemtechniek zal de vermoeidheid dan ook snel toeslaan. Ben je een beginnend zwemmer, dan opteer je best voor een dik pak (van 4 mm), op die manier raak je niet bekaf tijdens je allereerste zwemproef. Het kan ook gebeuren dat je moet starten in het water, zonder dat je voet aan grond kunt zetten. Dankzij je pak verspil je dan minder energie om ter plaatse te blijven. Tijdens een triatlon is elke calorie immers van tel!

- De laatste grote troef van een neopreen wetsuit is de hydrodynamica.

De neopreenpanelen die gebruikt worden om het pak te maken, verhogen je glijkracht in het water aanzienlijk, waardoor je dus ook efficiënter beweegt. Wist je dat bij volledige triatlons (met 3,8 km zwemmen) de tijdswinst dankzij een goed pak kan oplopen tot 15 minuten? Dat is dus al de moeite waard.

neopreen wetsuit voordelen

De juiste wetsuit kiezen

Nu je weet wat de troeven zijn van een neopreen pak, neem je best even de tijd om een aantal modellen te passen voor je er eentje koopt. Het pak moet perfect aansluiten op je lichaam, zodat je crawlbeweging en je ademhaling niet gehinderd worden. En trek bij het passen je trisuit gerust aan onder de wetsuit, zodat je zeker de juiste maat neemt.

Nog een kleine tip voor beginners: smeer je lichaamsuiteinden (enkels, polsen, nek) in met een vette crème, zoals vaseline of antischuurcrème. Zo gaat de stof niet schuren en trek je je wetsuit sneller uit bij de eerste wissel.

Let wel, de regels omtrent het gebruik van een neopreenpak bij triatlon zijn heel streng: is het water kouder dan 16 graden, dan is het verplicht. Is het water echter warmer dan 24 graden, dan mag je geen wetsuit dragen. En ertussen mag je zelf kiezen.