Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

De smartwatch is overal, als dagelijks verlengstuk van de smartphone of als sportaccessoire op zich. Maar wat is het nu echt, wat zijn de verschillende verkrijgbare soorten en welke te kiezen? Wij vertellen het je allemaal...

Of het nu is om naar muziek te luisteren, apps te laten draaien, meldingen van hun smartphone te ontvangen, te betalen voor aankopen of om de evolutie van hun fysieke prestaties te volgen, de smartwatch valt enorm in de smaak bij liefhebbers van nieuwe technologieën die hun leven graag gemakkelijker maken. We zien ze overal, in alle stijlen, alle vormen en tegen alle prijzen. Ze hebben echter niet allemaal dezelfde functionaliteit of hetzelfde nut.
We nemen je mee in de wereld van de smartwatch en helpen je door het bos de bomen te zien om de smartwatch te vinden die jij nodig hebt.

Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

Allereerst, wat is een smartwatch?

Zoals Apple zo treffend verwoordde in een van zijn advertenties, een smartwatch is in de eerste plaats "een horloge dat de tijd aangeeft... maar dat niet alleen". Een smartwatch (ook wel slim horloge genoemd) is een elektronisch horloge dat is uitgerust met een brede waaier aan communicatiefuncties waarmee het via een Bluetooth-verbinding met een smartphone kan worden gekoppeld.

Deze verbinding maakt het dan mogelijk om te bellen of gebeld te worden, om op de hoogte te worden gehouden van een actie van de smartphone, om berichten te verzenden of te ontvangen en om apps te voeren en te bedienen. Kortom, los van het sportieve aspect waardoor dit horloge zo enorm is geëvolueerd, is de smartwatch een echte miniatuurcomputer waarmee je je smartphone makkelijk kunt gebruiken zonder hem uit je zak te halen.

Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

Smartwatch wordt steeds belangrijker in de sport- en gezondheidssector

Mettertijd werd de smartwatch uitgerust met bewegingssensoren (versnellingsmeter en/of gyroscoop), een gps voor de een en een optische hartslagmeter voor de ander. Op die manier veroverde het een plek in verschillende domeinen, zoals sport en gezondheid.

Sindsdien is de smartwatch een uitzonderlijk hulpmiddel voor sporters, voor wie wil sporten of zijn fysieke activiteit op elk moment van de dag in één oogopslag wil kunnen raadplegen.

De verschillende sporthorloges

Hoewel alle horloges die we hierna bespreken sporthorloges zijn, onderscheiden sommige zich door een specifieke functionaliteit die andere niet hebben, ook al zijn ze aan de basis hetzelfde. Je keuze zal dus vooral afhangen van de functies die je nodig hebt, de sport(en) die je ermee wilt beoefenen en de intensiteit waarmee je deze sport(en) beoefent. 

 • Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

  Het sporthorloge

  Met een sporthorloge kun je je eerste statistieken bijhouden tijdens specifieke trainingen, maar ook in je dagelijks leven. De statistieken kijken naar de tijd die je aan je training hebt besteed en naar de verschillende onderdelen van je trainingsprogramma. 

  Het belangrijkste verschil met een cardio- of gps-horloge is het gebruiksgemak, aangezien de functies van het sporthorloge zich richten op trainingstijden en niet op het uitputtend meten van specifieke snelheden, hartslagen, gemiddelden, enz.

  Dit maakt het een goed product voor je eerste ervaring in de wereld van sporthorloges en om te beginnen met intervaltraining.

 • Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

  Het hartslaghorloge

  De hartslagmeter wordt voornamelijk gebruikt om je hartslag te meten. Het is interessant (en soms essentieel) om je hartslag direct en op elk moment tijdens een sportsessie te kennen zodat je je inspanning beter te kunt beheersen.

  Een smartwatch met hartslagmeter is dan ook een ​​handig apparaat om in realtime de intensiteit van de inspanning tijdens een sportactiviteit te meten en deze gegevens te gebruiken om de training te optimaliseren, de fysieke conditie te testen, af te vallen of de mate van herstel na een fysieke inspanning te beheren.

  Met een hartslagmeter kun je een training structureren en personaliseren, en dus efficiënter maken.

 • de verschillende sporthorloges

  Het gps-horloge

  Het hoofddoel van een sporthorloge met gps is om (via een satellietpositioneringssysteem) je bewegingen te volgen en vast te leggen waar je bent geweest, zodat je hetzelfde parcours later opnieuw kunt afleggen. Zeer nuttig voor wie geen goed oriëntatievermogen heeft of wie zich graag op onbekend terrein waagt: de "backtrack-functie" brengt je terug naar je oorspronkelijke positie, zodat je niet kunt verdwalen.

  Het sporthorloge met geïntegreerde gps is geschikt, zelfs essentieel, voor buitensporters die hun prestaties zo nauwkeurig mogelijk willen registreren of de afgelegde route willen visualiseren. Beoefen je een binnensport, dan is de geïntegreerde gps minder nuttig.

Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

Activiteitstracker: meer armband dan horloge, maar nog steeds verbonden 

Ben je benieuwd naar je gezondheid en of je voldoende beweegt, dan is de activiteitstracker meer dan genoeg. Een activiteitstracker is discreet en gemakkelijk te gebruiken en vooral interessant voor minder sportieve mensen die hun stappen en hun calorieverbruik willen bijhouden en aangemoedigd willen worden om meer te doen. Alle gegevens worden vervolgens geanalyseerd via een specifieke app op de smartphone. Als echte personal coaches genereren sommige modellen zelfs waarschuwingen om je te herinneren aan wat je moet doen, je uit te dagen of zelfs je slaap en je dieet in de gaten te houden en je gedegen advies te geven.

Wat is een smartwatch en hoe kies je er een?

En voor kinderen?

Ja, ook voor kinderen zijn er tegenwoordig activiteitstrackers. Je moedigt je kind aan om meer te bewegen en gezonde gewoonten te ontwikkelen. Je hele gezin blijft actief en iedereen beweegt samen. En er zijn nog enkele voordelen:

Je kan vaak ook inzicht krijgen in de slaapkwaliteit van je kind.
De levensduur van de batterij is meestal vrij groot zodat de kinderen er lang mee weg kunnen.

Leuke uitdagingen houden het fun voor je kind en nodigen uit om meer te bewegen.
Badges, clock faces, gepersonaliseerde avatars... je ziet het meer en meer!

Met ingebouwde timers en stopwatches kan je ook grappige uitdagingen aangaan of nuttige taakjes zoals bijvoorbeeld 10 minuten lang lezen voor school.

Je vindt ongetwijfeld een tracker voor kids in onze collectie!
Je vindt ook gewone, goedkopere timers, stopwatches en loophorloges voor kinderen in onze collectie met atletiekhorloges.

Je ziet het, voor iedereen is er wel een smartwatch met een focus op sport of gezondheid. Dus, als je je dagelijkse activiteiten wilt volgen, maar niets meer, kies dan een activiteitstracker. Ben je echter een gevorderde atleet en wil je je trainingen opvolgen, kies dan voor het sporthorloge dat het beste past bij de specifieke kenmerken van je sport, zonder je al te veel blind te staren op functies die je niet nodig hebt. Want, zoals altijd in de techniek, hoe meer speciale functies je wilt, hoe duurder het wordt.

Wil je er meer over weten?

Een gps-horloge kiezen

Hoe kies je een loophorloge?

Loop- en sporthorloges geven je een gedetailleerd beeld van je prestaties. De smartfuncties bieden je bovendien een grondige analyse van elke sessie en een overzicht van je progressie. We helpen je kiezen welke loophorloge of multisporthorloge het best bij je past.

Het juiste toestel kiezen om afstanden te meten tijdens het golfen

Hoe kies je een gps-golfhorloge of afstandsmeter?

Ontdek onze tips om de juiste apparatuur voor afstandsmeting te kiezen!

sportieve walking

10.000 stappen per dag: een fabeltje?

10.000 stappen, dat komt overeen met ongeveer 7,5 kilometer per dag. Wie een zittende job heeft, vindt dat misschien behoorlijk veel. Wees gerust, je bent niet de enige.