JE PAARD GOED UITRUSTEN VOOR TRANSPORT

.

een paard vervoeren

Of je je paard nu meeneemt op vakantie of deelneemt aan een wedstrijd, bereid het vervoer van je paard altijd goed voor zodat hij in optimale omstandigheden kan reizen. We geven je enkele voorzorgsmaatregelen mee die je best neemt om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt tijdens de reis.

JE PAARD OPTIMAAL UITRUSTEN

Of de reis nu kort of lang is, je moet je paard altijd goed beschermen. Over het algemeen bescherm je best elk been om te voorkomen dat je paard zich bij een schok blesseert. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten bescherming.

- Als je paard ze tolereert, zijn hoge peesbeschermers voor transport de beste bescherming. Deze beschermen het hele been en vooral de gewrichten, met name de spronggewrichten. Maar sommige paarden houden absoluut niet van hoge beschermers. Er bestaan dus ook korte modellen die misschien beter getolereerd worden.

- Je kunt ook rustbandages gebruiken met katoen, onderbandages of zelfs stalbeschermers. Gebruik springschoenen om de hoornschoenen te beschermen.

- Je kan je paard ook een staartbeschermer geven om irritatie te voorkomen.

- Als je een zeer groot paard hebt, of als je paard de neiging heeft om te gaan staan, kan het nuttig zijn om hem een nekbeschermer te geven.

- Als je een lange reis gaat afleggen, is het aangeraden om een gewatteerde of gemoltonneerde halter om te doen voor meer comfort.

- Let er ook op dat de longe is voorzien van een veiligheidshaak. Als je twijfelt, maak dan gerust een ring van strotouw tussen de longe en de halter.

EXTRA VOORZORGSMAATREGELEN

- Geef je paard om het transport zo optimaal mogelijk te laten verlopen wat hooi. Dit houdt hem niet alleen bezig, het zorgt er ook voor dat hij niet uitgedroogd raakt. Let erop dat je het hooinet op de goede hoogte vastmaakt, en zorg ervoor dat het niet los kan raken.

- Denk eraan om bij lange reistijden regelmatig (minimaal om de 4 uur) een pauze in te lassen zodat je paard kan drinken, zeker als het warm is.

- Zweet je paard veel tijdens het transport? Geef hem dan elektrolyten in zijn drinkwater bij aankomst of zelfs al tijdens het vervoer.

- Het is belangrijk om bij aankomst eventjes te gaan wandelen met je paard. Zo kan hij zijn benen strekken en voorkom je spierstijfheid.