DE VOORDELEN VAN EEN LOOPBAND

De voordelen van een loopband

Het regent, het waait, zin in een wandeling? Nee, bedankt. Tenzij we de loopband aanzetten en op die manier toch kunnen genieten van de weldadige effecten van een wandeling. En we houden het bovendien droog en warm!

Regelmatig wandelen heeft een heleboel heilzame effecten en is voor iedereen mogelijk. Als het weer echter wat tegenzit, is het soms moeilijk om jezelf te motiveren om naar buiten te gaan. Dan is een loopband een goede oplossing om in alle veiligheid te bewegen, zonder dat je last hebt van de kou, regen en/of vervuiling. Of je nu thuis sport of in de sportschool, wandelen biedt je vele voordelen!

Waar gaan we voor? Voor strakkere spieren, een betere hartslag en ademhaling, minder blessures en snellere recuperatie, geen stress meer, een vrolijk humeur en gewichtsverlies. All-in dus!

Je spieren aan het werk

Tijdens het wandelen spreek je een groot deel van de spiergroepen in je lichaam aan. Des te beter! Je quadriceps, je hamstrings, je kuiten en je bilspieren uiteraard, maar ook je buik- en rugspieren en de spieren langs je wervelkolom, die je nodig hebt voor een goede houding van je bovenlichaam. Laten we ook de slingerbeweging met je armen en schouders niet vergeten, samen met je voetafrol, waarbij de buig- en strekspieren van je tenen in actie komen. Of je nu buiten of op je loopband wandelt, deze vorm van beweging is altijd heel efficiënt, omdat je hele lichaam aan spierkracht wint.

Een boost voor je gezondheid

Door met gematigde snelheid op je loopband te wandelen, verbeter je je hart- en ademhalingsfunctie en je uithouding. Ga ervoor en verlaag je bloeddruk, je slechte cholesterolgehalte en je bloedsuikerspiegel! Uiteraard moet je hiervoor regelmatig en langdurig trainen. Dagelijks wandelen vermindert immers het risico op ziekten zoals diabetes, obesitas, borst- of darmkanker en plotse aandoeningen zoals CVA's [1]. Door te wandelen draag je in grote mate bij aan je gezondheid en dus ook aan je levensduur.

Wandelen om je te beschermen

Het maakt niet uit of je in de sportschool, thuis of buiten wandelt, deze sport veroorzaakt niet gauw blessures en is dus voor de meeste mensen ideaal om in alle comfort te kunnen bewegen. Een loopband absorbeert de schokken wel beter dan asfalt, waardoor hij een nog hoger beschermend vermogen heeft. Jawel, door te wandelen bescherm je jezelf, omdat je vele gewrichten aanspreekt, zonder ze te overbelasten, en omdat je je beenderen versterkt. Ideaal dus om blessures tegen te gaan. Het is een doeltreffende manier om botveroudering en de schadelijke effecten van artrose tegen te gaan. Het is ook de perfecte manier om na een blessure opnieuw te starten met sporten. Met andere woorden, door te wandelen zorg je voor je lichaam, versoepel je je bewegingsapparaat en verbeter je je evenwichtsvermogen.

DE DEUGDEN VAN EEN LOOPBAND

Bye bye stress!

Na een intensieve en stressvolle dag zorgt een fikse wandeling ervoor dat je je kunt afreageren en je stressniveau aanzienlijk kunt verlagen. Dankzij de rechtopstaande positie en het actieve karakter van deze sport ontspan je je bovenlichaam, hals, rug en schouders. De dagelijkse beslommeringen verdwijnen dan ook geleidelijk naar de achtergrond als je op de loopband staat, des te meer omdat je niet uit het lood wordt geslagen door onvoorziene omstandigheden die je buiten kunt tegenkomen. In alle rust, en in jouw tempo, zorg je ervoor dat er meer endorfines vrijkomen. Tijdens het wandelen produceert je lichaam maar liefst vijf keer meer van dit gelukshormoon. Zalig toch!

DE DEUGDEN VAN EEN LOOPBAND

Uit een Amerikaanse studie werd duidelijk dat het regelmatig beoefenen van een gematigde activiteit zoals wandelen een positieve impact heeft op de hersenen. Na zes maanden snel wandelen merkten de oudere deelnemers aan deze studie dat hun cognitieve capaciteiten verbeterden en dat hun grijze massa in de zone van de frontale hersenkwabben gegroeid was. Het resultaat hiervan was een scherper geheugen en een verhoogd concentratievermogen. Het schijnt zelfs dat symptomen van een depressie met 36% zouden afnemen door simpelweg 30 minuten per dag te wandelen… Of beter nog, wandelen voedt de reflectie, zorgt ervoor dat je wat afstand kunt nemen en eureka, daar komen de goeie ideeën!

Leuk voor de lijn 

Aangezien je met wandelen zo'n 250 tot 360 kcal [3] per uur verbruikt, is het een erg efficiënte manier om je gewicht onder controle te houden of zelfs om overtollige kilo's kwijt te raken. Hoe kun je vetmassa verliezen door te wandelen? Dat is eenvoudig: zorg ervoor dat je sessie minstens 30 minuten duurt en dat je met gemiddelde tot hoge intensiteit wandelt. Zorg ervoor dat je de frequentie van je stappen opvoert, en niet de lengte ervan. Sportief wandelen is bevorderlijk voor je spiercapaciteit en zorgt ervoor dat je spieren ook in rust meer calorieën verbruiken. Daarom zal je lichaam vetten aanspreken voor zijn energie. En dat zal je merken aan je figuur.

DE VOORDELEN VAN EEN LOOPBAND