Hoe maak je je drinksysteem schoon?

Hoe maak je je drinkrugzak schoon?

Weet je hoe je je drinkrugzak grondig kan schoonmaken? Met het juiste materiaal en de juiste methode gaat dat heel eenvoudig.

Voor al je (lange) runs of uitjes op de mountainbike is een waterzak de ideale oplossing om te drinken zonder te stoppen. Maar hoe kuis je het waterzakje (vergeet het slangetje niet!) om geurtjes en schimmels te voorkomen? We leggen je alles hier uit.

Dit heb je nodig voor het onderhoud van de waterzak en de slang:

  • een desinfecterend middel: reinigingstabletten zijn het eenvoudigst in gebruik, maar je kan ook je eigen schoonmaakmiddel maken op basis van natriumbicarbonaat, citroensap of witte azijn, dat is in elk geval beter dan bleekwater
  • een beetje vaatwasmiddel
  • een borsteltje voor het reservoir en een lang, super smal borsteltje voor de slang
  • een spoelbak

Een vrouw bereidt thuis haar drinksysteem voor voordat ze vertrekt met de fiets

1. Zelf schoonmaakmiddel maken

Drie eetlepels natriumbicarbonaat per liter water of ¼ kopje citroensap/witte azijn per liter water.

2. Ga als volgt te werk

1. Giet het reservoir en de slang leeg.

2. Vul het reservoir met lauw water en voeg een desinfecterend product of een zelfgemaakt mengsel (zie hierboven) toe, schud, leg dan naast de spoelbak met de slang in de spoelbak zodat het water met de reinigingsoplossing eruit kan lopen. Laat ongeveer 5 minuten weken als je een reinigingstablet gebruikt en dubbel zo lang als je koos voor een zelfgemaakt mengsel.

3. Giet de waterzak leeg en vul met lauw water met een paar druppels vaatwasmiddel.

4. Schrob de binnenkant van de zak en slang schoon met een borstel.

5. Maak de slang schoon met een borstel.

6. Spoel grondig om een nasmaak te vermijden en laat drogen.

Droog het reservoir af met een schone en droge doek en hang het dan ondersteboven over een hanger om te laten drogen aan de lucht. Let erop dat de zak goed geopend blijft zodat de lucht erin kan circuleren. Blaas in de slang om al het water eruit te krijgen voor je hem omhoog hangt.

3. Laten drogen is zeer belangrijk

Als je een waterzak nog vochtig opbergt, kan er binnen 24 uur schimmel ontstaan. Een ander nadeel is dat je heel lang een onaangename nasmaak kan krijgen, vooral als je er een energiedrank in hebt gedaan. Om bacteriëngroei en schimmelvorming te vermijden, maak je het systeem altijd goed schoon na elk gebruik en laat je het volledig drogen voordat je het opbergt.

Als je er alleen water in hebt gedaan, kan het volstaan door hem af te drogen met een doek en een nachtje ondersteboven hangen. Vergeet niet om in de slang te blazen om er zoveel mogelijk water uit te krijgen. Als je in het reservoir uitsluitend water hebt gedaan, maak je het nog steeds best om de twee maanden schoon.

Hoe maak je je drinkrugzak schoon?

Een drinkrugzak onderhouden, of beter gezegd de waterzak, kan een hele klus lijken. Het is echter essentieel om je zak schoon te houden en vooral om alleen de smaak ... van de inspanning in je mond te behouden.

Vergelijkbare artikelen

Drinken en eten: wat moet ik drinken tijdens een trailrun?

Drinken en eten: 5 tips om je trailrun voor te bereiden

Tijdens een trailrun ben je volledig op jezelf aangewezen, ook voor drinken en eten. Daarom is de voorbereiding van je tas, de keuze van je dranken en de tussenpauzes van je maaltijden bijzonder belangrijk. Hoe kun je het best je seizoen voorbereiden en elke run optimaal organiseren?

trail hydratatie running trailaccessoires

Hardlopen : hoe kies ik de juiste drinkaccessoires?

Op tijd hydrateren is essentieel wanneer je een trailtocht maakt. Wij geven je enkele tips om het juiste materiaal hiervoor te gebruiken.

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van Amaury Paquet

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

De complete gids voor 5 km hardlopen

Hoe loop je 5 km zonder stoppen?

5 km lopen is een mooi doel om naartoe te werken als beginner. En het kan je al lukken met enkele weken training!