Hoe onderhoud je je racket?

Hoe onderhoud je je tennisracket?

Heb je ooit al een muzikant gezien die zijn instrument niet stemt? Een mecanicien die vergeet de banden van een auto op te pompen? Wel, als tennisser moet je je racket de zorg geven die het verdient, zo haal je er alles uit. Wij zetten een aantal nuttige tips voor je op een rij voor een racket in topvorm.

Je tennisracket onderhouden, een hele klus?

Snaren vervangen, de grip en/of overgrip vernieuwen, of de grommets en de bumper vervangen, het zijn allemaal essentiële zaken in het onderhoud van je racket. En misschien wel het belangrijkste van allemaal: bewaar je rackets op de juiste plaats.

De snaren vervangen

Je bent gek van tennis en speelt het regelmatig, maar je snaren gaan eigenlijk zelden stuk? Prima! Maar let op, zelfs al breekt ze niet, je besnaring verslijt en verliest haar elasticiteit. Met de tijd verliezen de snaren aanzienlijk wat van hun begineigenschappen, wat kan leiden tot een tenniselleboog.

 

De besnaring is het meest variabele onderdeel van een tennisracket. Naargelang de plek waar je je materiaal opbergt, krijgt je besnaring uiteenlopende invloeden te verwerken:

• Warmte: vervorming van het racketframe, spanningsverlies van de besnaring

Wat meer uitleg: bij 60° vervormt het frame van een racket en springt het kapot! Leg je je racket op een heel warme radiator, of op de hoedeplank van je auto in de volle zon, dan loopt het onherstelbare schade op.

• Koude : spanningsopbouw in de snaren, wat kan leiden tot vervroegde snaarbreuk.

Een tip: wrijf de snaren van je racket goed warm met een handdoek voor je bij koud weer aan een partijtje tennis begint.

 

Een rackettas met thermobag is ook geen slecht idee. Zo houd je je racket op de perfecte temperatuur, bescherm je het tegen schokken en vermijd je dat het wordt blootgesteld aan forse temperatuurschommelingen. Bij je thuis is kamertemperatuur (tussen 15 en 20°C) ideaal.

Hoe onderhoud je je tennisracket?

De grip of overgrip vervangen

Je wilt niet dat je racket uit je handen glijdt of vliegt. Net daarom moet je de grip of de overgrip geregeld vervangen.

Een stevige greep op je racket is trouwens niet de enige reden. Een grip of overgrip in slechte staat kan heel snel blaren veroorzaken.

In het ergste geval kan het gebeuren dat je racket uit je handen vliegt en breekt bij het neerkomen (behalve natuurlijk als je een Artengo-racket hebt...).

Om ongevallen te vermijden en vooral niet te veel punten te laten liggen, moet je dan ook je grip geregeld vervangen!

Hoe onderhoud je je tennisracket?

De bumper vervangen

Maar wat is de bumper juist?

Nog nooit van gehoord? De bumper is het plastic deel dat de bovenkant van het frame van je racket beschermt.

Hij zorgt ervoor dat je racket langer meegaat wanneer je een bal vlak tegen de grond neemt en die soms zelfs raakt.

Is je bumper in slechte staat, dan kan de minste slag je frame doen breken.

Een tip: wil je dat je bumper langer meegaat, dan kan je er beschermtape op aanbrengen.~Nog een extra tip: laat bij de toss voor een wedstrijd je racket niet vallen om te bepalen wie er als eerste mag serveren. De kleine scheurtjes die daarbij ontstaan kunnen op termijn nefast zijn voor je tennisracket.

 

Zo, je hebt nu alle troeven in handen om zorg te dragen voor je racket. En hoe veel je ook houdt van je racket, als het echt nodig is zal je er afscheid van moeten nemen. De leeftijd van je racket, die heb je jammer genoeg niet in de hand...