Unselected
De basisregels om veilig te zwemmen in open water

De 5 basisregels voor veilig zwemmen in open water

Hoewel openwaterzwemmen heel veel voordelen heeft, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voor je de eerste duik neemt in natuurlijk water (en ook bij elke volgende).

Unselected

Hoewel openwaterzwemmen heel veel voordelen heeft, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voor je de eerste duik neemt in natuurlijk water (en ook bij elke volgende). Golven, de temperatuur, stromingen, slechte weersomstandigheden of zeemonsters (wie weet...) kunnen het openwaterzwemmen bemoeilijken. 

Zelfs de beste zwemmers moeten voor alles de veiligheidsregels in acht nemen voor een probleemloze, perfecte zwemtraining.

Daarom geeft Nabaiji je 5 basisregels mee voor veilig zwemmen in open water, om je te helpen je één te voelen met het water en om ten volle van je training in het zoute water te genieten!

Unselected

Toezicht

In de zee, een rivier of een meer: natuurlijk water biedt meer risico's en gevaren dan een zwembad.

Daarom ga je best zwemmen in een gebied met bemande reddersposten en in afgebakende badzones. In de winter, wanneer er niet overal toezicht is, ga je best zwemmen op plaatsen waar veel mensen komen of dicht bij een hulppost.

Heb je de onweerstaanbare drang om een duik te nemen in de winter en is er niet meteen een zwemplek in de buurt waar veel mensen komen of één met een redderspost, neem dan indien mogelijk iemand mee of breng in elk geval één iemand op de hoogte van waar en wanneer je gaat zwemmen.

Zo staan rivieren bijvoorbeeld maar zelden onder toezicht, behalve dan in de buurt van plekken waar aan watersport wordt gedaan. De plotselinge stijging van het water kan verrassen. Neem dus zeker iemand mee wanneer je in open water gaat zwemmen.

Unselected

Het weer

Regen of zonneschijn: ook met het weer moet je rekening houden wanneer je gaat zwemmen in zee.

 

• BIJ MOOI WEER:

Zelfs al is het de bedoeling om rustig te trainen en zijn de weersomstandigheden gunstig, zwem altijd wanneer het water kalm is en er weinig stroming is. Je merkt dat duidelijk aan de kleur van de vlag (groen, oranje of rood) aan de waterkant. Is er geen vlag, zoek dan de nodige informatie op het internet of informeer je bij de bevoegde instanties.

Vaak gaat het gewoon om gezond verstand. Zwemmen bij hoge golven of een sterke stroming is niet alleen gevaarlijk, het is ook nog eens niet leuk en je lichaam heeft er niets aan.

Wanneer het mooi weer is, vermijd je best de uren waarop de zon het sterkste schijnt en gebruik je bij voorkeur een zonnecrème of een neopreen wetsuit. Let ook goed op voor uitdroging of krampen.

Is er veel zon? Dan kan een zwembril met spiegelglazen handig zijn om te voorkomen dat de weerkaatsing op het water je ogen beschadigt.

 

• BIJ SLECHT WEER:

Weet dat koud water je lichaam stevig op de proef stelt. Je loopt het risico op hartproblemen of je kan onderkoeld geraken wanneer je te snel en zonder nadenken het water ingaat. Om dergelijke ongemakken te voorkomen, ga je best langzaam het water in zodat je lichaam kan wennen; maak eerst je nek, buik en polsen wat nat.

De tweede en betere optie: trek een neopreen wetsuit aan dat speciaal gemaakt is voor het openwaterzwemmen. Het beschermt je tegen de kou en het energieverlies dat daarmee gepaard gaat én het geeft je nog voldoende bewegingsvrijheid.

Unselected
Tips openwaterzwemmen 1
Unselected

Hygiëne

Zelfs al wordt het regelmatig grondig onderzocht, natuurlijk water wordt niet behandeld met chloor.

Neem vervuiling of besmetting van natuurlijk water daarom altijd serieus, want het risico op infecties is daardoor veel groter. Problemen aan de huid, de ogen, de oren of de keel zijn maar enkele voorbeelden van wat er kan mis kan gaan.

Het is dus belangrijk om je te verzekeren van de kwaliteit van het water stroomopwaarts en om aan de bevoegde instanties te vragen of je wel mág zwemmen in het water. Wil je regelmatig gaan zwemmen in natuurlijk water, praat er dan over met je arts.

Unselected

Preventie

Voor je een duik neemt in het water, bepaal je best goed de juiste afstand tussen twee punten die je als grens neemt en zwem je langs het water, nooit de diepe zee in. Het is ook aanbevolen om de kleur van de laatste boei in de badzone te onthouden, zodat je je tijdens het zwemmen beter kunt oriënteren.

Zwem je liever buiten de badzones, let dan ook goed op voor surfers zodat je niet per ongeluk op iemands plank botst.

Het is in elk geval altijd een goed idee om een felgekleurde badmuts te dragen. Zo kunnen andere personen je veel gemakkelijker herkennen in het water, en kan iemand vanaf de rust je bij problemen beter vinden.

Voor een optimale preventie neem je ook best een EHBO-kit mee. Het kan gebeuren dat je je per ongeluk snijdt aan steentjes of schelpen, of dat je wordt geprikt door een zeevis of een kwal. In die gevallen kan je maar beter wat voorbereid zijn.

Unselected
Afstand tussen zwemmers
Unselected

Luister naar jezelf

Veel sporters zijn nogal... heethoofden. Echt waar!

Vaak is dat een groot voordeel in de sportwereld, maar het kan gevaarlijk zijn wanneer de omstandigheden dat niet toelaten.

In open water is het vooral belangrijk om je hoofd erbij te houden, en goed naar de signalen van je lichaam te luisteren. Het is in natuurlijk water heel belangrijk om je grenzen niet te overschrijden en niet al je krachten op te gebruiken, want het gevaar zit overal.

Wanneer je dus geestelijk of lichamelijk moe wordt, wanneer je krampen begint te voelen of het gewoonweg te koud hebt, ga dan het water uit en zet later je training in open water verder.

Als je vaak moe wordt tijdens het zwemmen, neem dan een zwemboei mee waarin je wat eten mee kunt nemen. Dit kan heel handig zijn als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, je een kramp voelt opkomen, of een klop krijgt.

Dankzij al die tips ben je helemaal klaar om de elementen veilig te trotseren!