Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Het vissen op kopvoorn met een plug is een toegankelijke vistechniek die in volle opkomst is. Sommige vissers maken van kopvoorn zelfs hun favoriete vangst en sporen deze vis actief op. Hier volgen enkele adviezen voor als je op deze soort wilt vissen.

Door Emilien, Ambassadeur Predator Fishing van Caperlan.

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Ken zijn gewoonten

De kopvoorn vertoont kuddegedrag en leeft in scholen die zich in de stroming ophouden. Hij bevindt zich vaak dicht bij het wateroppervlak met zijn kop stroomopwaarts, wachtend op voedsel dat langs de oevers en/of waterplanten drijft. Het is een vraatzuchtige roofvis die zijn prooi visueel zoekt en niet aarzelt om zijn prooi te bespringen zodra deze het wateroppervlak raakt. Hij is een alleseter. Op het menu staan zowel andere vissen als insecten en waterplanten.

De kopvoorn groeit vrij langzaam, op 5-jarige leeftijd meet hij 25 cm ... en als hij ongeveer 12 jaar oud is 40 cm.

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Welke uitrusting heb je nodig om op kopvoorn te vissen met een plug?

Idealiter gebruik je je materiaal voor forel of baars, d.w.z. een hengel zoals de WXM-5 of WXM-9 met een Ultra-Light (0,5 tot 5 g) of Light (2 tot 10 g) werpgewicht en een lengte van 180 tot 220 cm.

Maar als je met een grotere plug op grote exemplaren wilt vissen, of het gevecht wilt aangaan in dicht begroeide gebieden, zul je een Medium Light-hengel (5 tot 15 g) met X-Fast-actie zoals de WXM-9 220ML zeker op prijs stellen.

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Voor de werpmolen volstaat een WXM500 in maat 1000 tot 2000. Deze moet worden gevuld met ofwel een dunne gevlochten lijn, diameter 6 tot 8/100, ofwel met een nylon of fluorocarbon lijn (voor meer onopvallendheid) diameter 14 tot 20/100.

Vergeet niet dat als je met een gevlochten lijn vist, je absoluut een onopvallende onderlijn moet gebruiken.
De lengte daarvan moet ten minste 2 meter zijn in fluorocarbon van 16 tot 25/100, afhankelijk van de mate van begroeiing en de grootte van het exemplaar dat je op het oog hebt.

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Onmisbare accessoires

Een goed polariserende bril om te kunnen zien waar de vis zich ophoudt of om je kunstaas te volgen. Een schepnet om het gevecht te verkorten en in alle veiligheid een mooi exemplaar aan de kant te brengen. De kopvoorn is immers niet gemakkelijk vast te pakken vanwege het glibberige slijm.

Een ademend waadpak of een waadbroek kan nuttig zijn als je de waadtechniek wilt gebruiken. Een visvest of een chestpack met zakken voor alle kleine benodigdheden (lijnsnijder, onthaaktang, viskaart, telefoon...).

Welk soort plug gebruik ik voor kopvoorn?

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug
Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Stickbaits

Stickbaits zoals de STK45F of STK70F zijn ideaal om te vissen op zicht. Als een echte sluipschutter speur je de rivier af op zoek naar kopvoorns aan het oppervlak. Een precieze worp dicht bij de vis kan een bliksemsnelle aanval uitlokken, zo niet dan kun je de stickbait langzaam in beweging brengen en je zult de kopvoorns zien naderen als een roedel wolven!

Welk kunstaas gebruik ik voor kopvoorn?

Minnows

 Minnows zoals de MNW 50 SP zijn geschikt voor alle doeleinden. Ze zijn aantrekkelijk voor exemplaren die tussen twee waterlagen zwemmen.

Welk kunstaas gebruik ik voor kopvoorn?

Poppers

Poppers, zoals de PPR 50 F, zijn perfect om onder overhangende bomen en struiken te speuren.  
Let op dat je de popper niet te hard in beweging brengt, want je kunt de vis afschrikken en het tegenovergestelde resultaat bereiken van wat je wil. Las ook pauzes in, door de popper eenvoudig te laten trillen, want kopvoorns slaan vaak toe als hun prooi halt houdt.

Welk kunstaas gebruik ik voor kopvoorn?

Crankbaits

Drijvende crankbaits zijn geschikt voor rechtlijnig inhalen in minder dan een meter water. De CRK 30F of de CRKSR 40F zijn geschikt om kopvoorns op te sporen en wekken gegarandeerd de agressiviteit van inactieve exemplaren op.

Tip:  laat zeker geen speling in je montage. Op het moment van de aanval, heb je maar een fractie van een seconde om aan te slaan!

Plaatsen waar kopvoorns zich graag ophouden

OVERHANGENDE BOMEN EN DICHT BEGROEIDE KANTEN

Grotere kopvoorns wachten graag onder overhangende bomen en struiken tot een prooi voorbijdrijft of van de takken valt. Ze kunnen stilhangen zoals een forel dat zou doen. Voor een succesvolle worp moet je nauwkeurig de onderkant van het gebladerte zien te bereiken en vooral onopvallend uitwerpen, zodat de kopvoorn niet schrikt van de klap.

De kopvoorn is een nieuwsgierige vis, die altijd kijkt wat er is gevallen, soms observeert hij lange tijd voordat hij toeslaat of zich afwendt. Breng je kunstaas niet meteen in beweging, laat het een paar seconden drijven en observeer de omgeving, het is zeer waarschijnlijk dat een of twee kopvoorns in aantocht zijn.


BRUGGEN, ROTSEN EN ANDERE STROOMVERSNELLINGEN.

Op deze plaatsen vind je de kopvoorn in de stroming die wordt gevormd door een versnelling tussen twee obstakels, of hij houdt zich op tegen een van deze obstakels, net aan de buitenrand van de stroming, of in de schaduw als het een groot exemplaar is.

Deze stek kun je op twee manieren aanpakken: ofwel met een kleine plug of stickbait die je stroomafwaarts laat afdrijven, ofwel meteen op een gespotte vis, door het kunstaas net achter zijn staart te laten vallen. De kopvoorn zal zich omdraaien en zonder nadenken toeslaan.

Je weet nu al iets meer over kunstaasvissen op kopvoorn, maar één ding is zeker: je zult pas overtuigd zijn als je zelf deze prachtige vechtersbazen opspoort ... dus haast je naar de waterkant!

Enkele basisregels om op kopvoorn te vissen met een plug

Emilien F.

Dialogue leader Predator Fishing bij Caperlan

Kunstaasvisser, maar dat is niet alles ... !
Fan van meervallen en grote vissen~Mucus friendly!
#TeamCaperlan  #Bigfight  #Catfishaddict #WXM