kinderen zaalvoetbal Decathlon Kipsta

Hoe helpt zaalvoetbal je kind openbloeien?

Je kind wil graag aan zaalvoetbal doen, en jij vraagt je af of dit wel een geschikte sport voor hem is? Als het gaat om de intensiteit van een sport, houdt zaalvoetbal zich aan al zijn beloften! Het vraagt een enorme levendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen van de sporter en zal bijdragen aan zowel de atletische kwaliteiten als het cardiovasculair vermogen van je kind.

Hoe helpt zaalvoetbal je kind openbloeien?

Techniek en tactiek

Het eerste wat je leert bij zaalvoetbal is controle, passen en verplaatsen.Je kind zal zich bij zaalvoetbal ook na het passen nog extra moeten inzetten. Hij moet op zoek naar een een-tweetje, naar vrije ruimte, eerder vergelijkbaar met basketbal of handbal. Hij kan zich niet verstoppen, of maar wat wandelen, want bij zaalvoetbal merken de anderen dat meteen op en dat beïnvloedt natuurlijk het hele team.

Op tactisch vlak zijn er verschillende speelstijlen bij zaalvoetbal:

> 1-2-1 (de meest voorkomende)

> 2-2

> 3-1

> 4-0

Een zaalvoetballer begint al van heel jong met tactisch spelen, in tegenstelling tot gewoon voetbal waarbij je over het algemeen pas vanaf 12 of 13 jaar de tactiek van het spel begint te leren.

Bij zaalvoetbal kent een kind zodra het aan de competities begint, dus vanaf 6-7 jaar, de basis van de spelsystemen. Dit is onmisbaar om het spel goed te kunnen spelen. Een zaalvoetballer speelt in de eerste plaats met zijn hoofd; het tactische, verdedigende en aanvallende werk is de absolute basis.

Het terrein is zoveel kleiner dat de speler verplicht wordt om verder te gaan dan zijn basispositie. Hij moet zich inzetten voor zijn teamgenoten, en daarbij zeer veelzijdig zijn.

Er is dus simpelweg geen plek om je te verschuilen bij zaalvoetbal, aangezien het terrein 4 keer zo klein is als een gewoon voetbalveld.

Hoe helpt zaalvoetbal je kind openbloeien?

De keeper: de sleutelrol

Een keeper bij het zaalvoetbal speelt een veel grotere rol in het spel dan bij gewoon voetbal. Zijn belangrijkste taak is het intrappen van de bal, dus hij moet een goede techniek hebben. Als hij deze trap goed beheerst, kan hij een belangrijke troef zijn voor het team en instaan voor 50% van de slagingskans.

Hij heeft een belangrijke technische en tactische rol te spelen, vooral als het team kiest voor wat we een powerplay noemen: de keeper komt dan uit zijn doel en wordt een speler, een "vliegende keeper".

Het mentale deel is ook heel belangrijk bij een zaalvoetbalkeeper. Vaak is hij de kapitein van zijn team. Hij moet dus met zijn ploeggenoten praten en ze begeleiden, heel belangrijk in een zaalvoetbalteam, dat maar uit vier spelers bestaat. Zijn adviezen en raadgevingen tijdens het spel kunnen het verloop ervan bepalen. Als je al zijn diverse rollen in gedachten houdt, is de keeper ontegenzeggelijk de sleutelpersoon van de match.

EXTRA INFO:
Voor kinderen die al in een club hebben gevoetbald is dit eenvoudiger, omdat ze al een bepaalde beheersing hebben van de techniek en zich al enkele tactische automatismen eigen hebben gemaakt en dus een beeld van het spel hebben. Weet wel dat je aan inzicht in het spel moet werken en ze moet onderhouden, het is dus heel belangrijk daar rekening mee te houden, zelfs als je kind al heeft gevoetbald.

Zaalvoetbal kan je kind opbeuren als hij om zijn lichaamsbouw, om zijn lengte, werd geweigerd in een gewone voetbalclub. Dat komt vooral veel voor bij jonge keepers. Een tenger kind zal bij zaalvoetbal veel meer kans tot slagen hebben.