Hoe motiveer je jezelf om te gaan zwemmen?

Hoe motiveer je jezelf om te gaan zwemmen?

Na de zomervakantie heb je de weg naar het zwembad (terug)gevonden. Goed zo! Je uitdaging: regelmatig zwemmen. Dat is niet altijd even evident. 

We weten maar al te goed dat er altijd wel een excuus is om het niet te doen, en na het eerste excuus volgt een tweede ... Zo groeit een gebrek aan motivatie uit tot een gewoonte. Je zwemkleren blijven in de kast en je hebt altijd wel wat anders te doen. 

Net om dat te vermijden, geef ik je hier 5 tips. Een duwtje in de rug om gemotiveerd te blijven. Dat is nog altijd beter dan een plotse duw in het diepe ;-)

Zwemmen: Gunstige gevolgen voor je fysieke en mentale gezondheid

Tip nr. 1: denk aan de weldaden van het zwemmen

Spoiler: zwemmen biedt niets dan voordelen.

Het goede nieuws: die voordelen zijn zowel fysiek als mentaal.

We herinneren je graag aan een paar weldaden van een zwemsessie: Gunstige effecten op je fysieke gezondheid: In de eerste plaats is zwemmen bereikbaar en goed voor iedereen. De zwemsport houdt immers geen enkel risico voor de gewrichten is. Je kunt dus al je spieren in alle zachtheid trainen, je bloedsomloop verbeteren en je hart doen werken. In bepaalde gevallen wordt zelfs aangeraden om te zwemmen om rugpijn te verlichten.

Ook je psychologische gezondheid is erbij gebaat:  Zwemmen heeft alleen maar gunstige gevolgen voor je lichaam en geest. Vooreerst omdat je je goed voelt dankzij de endorfines die vrijkomen tijdens het zwemmen. Maar ook omdat zwemmen helpt om beter te slapen en stress te verdrijven.

Zwemmen: Motiveer jezelf dankzij persoonlijke doelen

Tip nr. 2: kies een doel

Jezelf een persoonlijk doel stellen is een goede manier om gemotiveerd te blijven om te gaan zwemmen. Niets zegt natuurlijk dat je je moet voorbereiden op een triatlon of op een oversteek van het Kanaal. Drie trucs om je doelstellingen te bepalen en te bereiken: 

Ga na wat jou motiveert: Het is je volste recht om te zwemmen voor je plezier. Dit is vaak de eerste motivatie van zwemmers en zwemsters. Je kunt er zelfs nog wat doelen aan toevoegen: zin om vooruitgang te boeken, spieren te kweken, gewicht te verliezen, enz. Het komt er gewoon op aan om na te gaan wat jou motiveert, zodat je je trainingssessies goed kunt voorbereiden en op je doelen kunt afstemmen. 

Bereid je training op voorhand voor:  Spring niet zomaar in het water zonder een minimale voorbereiding van je sessie. Dit geldt nog meer als je een heel specifiek doel nastreeft. Het is ideaal om je zwemsessie goed voor te bereiden en in te passen in een algemeen trainingsplan.

Stel je doelstellingen bij: Het is niet omdat je een doel hebt vastgelegd, dat je het niet meer kunt bijstellen. Ik verzeker je dat er niets vastligt en dat je naargelang je vorderingen je trainingen kunt aanpassen en je lat wat hoger kunt leggen.

Tip nr. 3: breng variatie in je zwemsessies

Driemaal per week dezelfde training, daar raak je een beetje op uitgekeken ... Dat snap ik best en ik raad je aan om daar wat aan te doen voor je je motivatie verliest.

Wissel de zwemslagen af:

Er zijn er vier. Waarom zou je die niet alle vier proberen? Je hebt de keuze uit crawl, rugslag, schoolslag en zelfs, voor de dappersten, vlinderslag. Het goede nieuws is dat die vier zwemslagen elkaar aanvullen en dat ze elk hun eigen voordelen bieden.

Laat je verleiden door zwemdrills:

Zwemdrills zijn oefeningen die je helpen om vooruitgang te boeken. Ik raad je dus aan om die volop te gebruiken. In de eerste plaats omdat ze nuttig zijn en omdat er minstens één is voor elk probleem, maar ook omdat er zoveel zijn dat het moeilijk is om ze links te laten liggen. 

Probeer ook eens een complementaire sport uit:

Watersporten, maar er is meer! Zwemmen is uitstekend als aanvulling op onder meer rennen en wielrennen. Crosstraining is een erg goede manier om de verveling tegen te gaan. En vooruitgang te boeken!

Zwemmen met anderen om gemotiveerd te blijven

Tip nr. 4: met je gezin of met vrienden naar het zwembad

Jezelf motiveren is goed. Maar je laten motiveren door anderen is ook een prima idee! Samen met anderen naar het zwembad is een goede manier om gemotiveerd te raken, op voorwaarde dat je niet de hele zwembeurt besteedt aan gezellig bijpraten.

Vooruitgang boeken in duo:

Er gaat niets boven een blik van een ander om al je bewegingen te beoordelen in het diepe. Met zijn tweeën zwemmen zorgt voor onderlinge motivatie, maar helpt ook om te trainen, elkaar te helpen en vooruitgang te boeken. 

Zwemmen in gezinsverband:

Soms is het niet zo makkelijk om eropuit te gaan en een moment te vinden om te gaan zwemmen. Een goed idee: nodig ook de andere gezinsleden uit. Eenmaal je aan kinderen een zwembeurt hebt beloofd, kom je daar bovendien niet meer zo makkelijk onderuit!

Zwemmen in clubverband is goed voor je motivatie

Tip nr. 5: sluit je aan bij een zwemclub

Je hebt de vier vorige tips uitgeprobeerd, maar niets lijkt te helpen. Het laatste redmiddel: de zwemclub. Een vaste wekelijkse afspraak met je coach en met je zwemvrienden. Het is een goede manier om een vast ritme te vinden en gemotiveerd te blijven, maar het is meer dan dat.

Een zwemclub aangepast aan jouw niveau: Er staat geen leeftijd op het starten met zwemmen, ook niet in clubverband. Vaak zijn de zwemsters en zwemmers ingedeeld in groepjes per niveau. De enige vereiste is dat je kunt zwemmen. Dat spreekt voor zich. 

Een coach om je te helpen vooruitgang te boeken: Een coach zorgt er niet enkel voor dat je geen sessies mist, maar hij helpt je om vooruitgang te boeken en sneller je doelen te behalen door je kleine foutjes te corrigeren.

Wil je iets doen aan je gebrek aan motivatie? Stel dan gepaste doeleinden vast, breng variatie in je zwembeurten, en ga zwemmen met je gezin of in clubverband. Of denk eraan hoe goed je je voelt na een zwemsessie, dat zou ook wat moeten helpen!