Hoe train je op een loopband?

Sommigen zijn er dol op, anderen weigeren stellig om er een te gebruiken... Trainen op een loopband kan een goed alternatief zijn als het weer te slecht is om naar buiten te gaan. Maar je kan hem nog in talrijke andere situaties gebruiken!

entrainement_tapis_de_course

De details

De loopband is dan wel geen wondermiddel, het is moeilijk te ontkennen dat het een ideale manier is om bepaalde trainingen te vervangen. Vooral in de winter, wanneer de temperaturen onder nul duiken en/of het slechte weer de grond buiten onstabiel maakt. Bij een krachttraining in een fitnesszaal (als je een abonnement hebt) kan een loopband ook de ideale plek zijn voor je opwarming.  

Enkele tips:

- Hardlopers met een gevoelige achillespees kiezen best voor een helling van 1% om hun pezen te ontzien. Een te kleine helling is echter de snelste manier om alle voordelen die je uit de training kunt halen af te vlakken.

- Een van de voordelen van het trainen op een loopband is dat je heel gemakkelijk wat kunt drinken. Denk er dus aan dat je regelmatig bijtankt - zeker als je langer dan 45 minuten traint, of als je in een afgesloten ruimte traint (zoals een fitnesszaal). Zo leer je vanzelf en veel gemakkelijker dan buiten de gewoonte aan om zonder te stoppen wat te drinken.

- Pas op dat je niet "verslaafd" raakt aan de loopband. Hardlopen blijft een sport die je buiten moet beoefenen, op steeds veranderende routes zodat je je niet gaat vervelen.

De soorten training

Naast het eenvoudige joggen tijdens de recuperatie, aan een laag tempo en onder het genot van een muziekje, biedt de loopband ook mogelijkheden voor ambitieuzere inspanningen.~~Enkele voorbeelden:

 

- Intervaltraining

Net zoals een training op de atletiekpiste kan je met intervaltraining op de loopband zware inspanningen afwisselen met rustperiodes. Richt je voor een gerichtere training op de duur van je inspanning en niet op de afstand, en blijf goed geconcentreerd bij verandering van snelheid van de loopband.~Het voordeel van de loopband: je houdt een constante snelheid aan. Zo zorg je dus voor een evenwichtige training.

- De tempotraining

Als je een 10 km, halve marathon of hele marathon voorbereidt, moet je weten welk tempo je aan moet houden om je doeltijd te bereiken. Op de loopband is er geen verschil in tempo, en kan je dit dus veel beter trainen. Het voordeel van de loopband: een gelijkmatige training, omdat er geen enkele interferentie is (kruispunten, rotondes) en de helling niet verandert.

- Intervaltraining met helling

Het voordeel van de loopband is dat je gemakkelijk op een regelmatige helling kunt trainen. Let wel op dat je het percentage niet overdrijft! Ga nooit hoger dan 6%. Je kan beter wat langer trainen, of het aantal herhalingen verhogen, dan op een te steile helling hardlopen. Het voordeel van de loopband: in tegenstelling tot trainingen in de natuur, heb je op een loopband geen last van de afdaling, die altijd veel beslag legt op je pezen en quadriceps. Zet de helling van je loopband tijdens de recuperatie in de neutrale stand.  

Voorzorgsmaatregelen

Hardlopen op een loopband ontslaat je niet van een goede opwarming. Het is belangrijk om elke training op een rustig tot gematigd tempo te beginnen (nauwelijks sneller dan snelwandelen) en het tempo beetje bij beetje op te voeren tot je de gewenste snelheid hebt bereikt. In dezelfde lijn is het ook beter om de loopband geleidelijk aan te vertragen en niet opeens te stoppen. Als je in de problemen komt tijdens het hardlopen - pijn in de borst, te grote ademnood... -, druk dan onmiddellijk op de stopknop en leun met gebogen armen op de horizontale stangen aan weerszijde van de loopband. Blijf ten slotte de hele training geconcentreerd bezig, en laat je niet afleiden door een televisiescherm of een gesprek. Een val, met soms zware gevolgen, is zo gebeurd!   Trainen op een loopband kan je mentale kwaliteiten versterken. Zonder "visuele afleiding" kan je niet anders dan je volledig op je bewegingen concentreren en moet je de kracht in jezelf vinden om je training zonder op te geven af te ronden.

Hoe train je op een loopband?