LAST VAN STRESS? SPORT DOET JE HERLEVEN 

Strubbelingen met je collega's, eindeloze uren in de files, het werk dat zich blijft opstapelen: stress kan op heel wat verschillende manieren in je leven sluipen. Een reden te meer om tijd voor jezelf te maken en af en toe eens wat stoom af te laten! Sport is hiervoor een uitstekende keuze.

sport en stress

Wij leggen je uit waarom sport een uitstekende manier is om stress te bestrijden en geven je enkele voorbeelden van sporten die je kunt beoefenen.

 

Sporten tegen stress

Als je last hebt van stress wordt er in het lichaam cortisol aangemaakt om op die stressprikkel te reageren. Dat hormoon werkt pijnstillend en geeft je energie zodat je scherp kunt reageren … Kortom, een echte adrenalineboost voor je lichaam! Probleem: als je voortdurend stress hebt, gaat je lichaam te veel cortisol aanmaken. Dat kan op termijn leiden tot diabetes, gewichtstoename, depressie ...

 

Om die overmaat aan stress te controleren, is sporten een uitstekende keuze. Tijdens een fysieke activiteit maakt je lichaam immers endorfines aan, een hormoon met een kalmerende werking. Je voelt je dan ook goed in je vel als je gesport hebt!

 

Last van stress? Sport doet je herleven!

Welke sport bezorgt me minder stress?  

Alle sporten zijn goed om stress de kop in te drukken! Bepaalde disciplines zijn echter wel efficiënter dan andere. Welke dan?

 

1 - Sportief wandelen/hardlopen

Er is niets rustgevender dan je longen met frisse lucht vullen en sporten in de buitenlucht. Als je gaat wandelen of hardlopen, ben je even alleen en geniet je volop van de natuur. Er is bij jou in de buurt ongetwijfeld ook een park of een bos. Profiteer ervan!

 

2 - Fietsen

Ben je het spuugzat om telkens in de file te staan als je naar je werk gaat? Koppel het nuttige aan het aangename en kies voor de fiets! Het is niet alleen goed voor het milieu maar met je stalen ros ben je in bepaalde situaties zelfs sneller dan met je auto. Nu mag je stiekem zelf een beetje lachen met iedereen die in de file staat!

 

3 - Yoga

Als we het over stress hebben, denken we haast automatisch aan yoga. Je leert om je hoofd leeg te maken, om enkel aan het moment zelf te denken en om je lichaam en energieniveau te controleren. Bovendien word je er ook nog eens soepeler en sterker van! Zeg nu zelf, er houdt je toch niets meer tegen om een yogamatje te kopen ...

 

4 - Gevechtssporten

Een gevechtssport is een uitstekende manier om je verstand even op nul te zetten! Boksen, karate, judo: er zijn tal van verschillende disciplines om alle negatieve energie uit je lichaam te bannen.

 

5 - Vissen

Heb je er al eens aan gedacht om te gaan vissen? Een vijver, een goede vislijn, een rustgevende omgeving, … Meer heb je niet nodig om je te ontspannen en alle stress meteen te laten verdwijnen.Laatste tip: zet je telefoon uit en concentreer je volledig op dit momentje voor jezelf. En heb jij een favoriete sport om stress te bestrijden?

 

Last van stress? Sport doet je herleven!

Guillaume 

"Tennis, hardlopen, krachttraining, fietsen, padel, yoga en andere sporten: al sinds ik klein ben wil ik alles proberen, en daar ben ik nog lang niet mee klaar!"

Redacteur Guillaume Dupont