MIJN KIND WIL KEEPER WORDEN

Hoe kan ik hem begeleiden?

kinderen voetbal kipsta Decathlon

Omdat kinderen vaak al van heel jong keeper willen worden, geven we je enkele tips mee over hoe je je kind kunt begeleiden bij deze bijzondere positie.

EEN AANGEPASTE UITRUSTING VOOR EEN GOEDE BESCHERMING

Ook al wil je kind graag keepen zoals hij op de televisie heeft gezien, in een shirt met korte mouwen, een shortje, en zonder bescherming, het is toch belangrijk dat hij bescherming draagt.

Leg hem uit dat professionele keepers de bal slechts 4 of 5 keer per wedstrijd aanraken en dat op een onberispelijk veld, maar dat zij tijdens een training ook bescherming dragen, met een keepersbroek en elleboog- en kniebeschermers, zodat ze geen blessures oplopen en in het weekend kunnen spelen.

kinderen voetbal kipsta Decathlon

EEN HANDSCHOEN, HET INSTRUMENT VAN DE KEEPER

Handschoenen zijn natuurlijk onmisbaar voor je keeper in spé.

Bij kinderen zijn ze met name bedoeld om de handen te beschermen. We raden keepers aan om vanaf het allereerste begin handschoenen met vingerbescherming te dragen. Dit systeem beperkt het risico op kneuzingen van de vingers bij volwassenen. Het doel is om hierop te anticiperen en je te wapenen tegen alle risico's die meekomen met het contact met de grond, de bal of voeten van andere spelers.~Als de kinderen groter worden, wordt de handschoen een instrument waarmee ze een zo goed mogelijke grip hebben, om de bal beter te kunnen vangen.

We raden aan om altijd twee paar handschoenen aan te schaffen voor je kind: een paar voor wedstrijden, en een tweede paar, een ouder paar, voor trainingen. Gebruik hiervoor best wel hetzelfde model, zodat het vangen van de bal altijd hetzelfde voelt.

kinderen voetbal kipsta Decathlon

EEN SLEUTELPOSITIE

De positie van keeper is zonder twijfel een bijzondere positie waar je kind veel verantwoordelijkheid zal leren. Het kan soms ook een frustrerende positie zijn, omdat je kind bij sommige wedstrijden de bal niet vaak zal raken.

Als ouder kan je hem helpen relativeren, want hij zal op elke bal, elke beslissing, worden beoordeeld. In tegenstelling tot zijn teamgenoten heeft hij niet het recht om fouten te maken, en kan hij zich niet wegstoppen als hij eens een slechte dag heeft.

Alle keepers overlopen de wedstrijd nog eens achteraf, maar het is belangrijk dat hij niet te veel aan zichzelf gaat twijfelen.

Help je kind om afstand te nemen, en help hem begrijpen dat de keeper ook een waarnemer is die zicht heeft op het hele terrein en de andere spelers kan begeleiden.

kinderen voetbal kipsta Decathlon