Roskammen volgens de regels van de kunst!

Regelmatig roskammen draagt bij tot het welzijn van je paard en helpt je om het minste teken van infectie op te merken.

Alt/roskammen volgens de regels van de kunst

Regelmatig roskammen draagt bij tot het welzijn van je paard en helpt je om het minste teken van infectie op te merken. De huid speelt immers een essentiële rol bij de bescherming van je paard tegen invloeden van buitenaf (insecten, bacteriën, enz.). Het is erg belangrijk om de huid te beschermen en te reinigen. Dit dagelijkse moment van aandacht is bovendien belangrijk omdat het zorgt voor toenadering tussen het paard en zijn ruiter. Dat is des te meer zo voor leden van ruitersclubs die hun rijdier nog niet kennen. Hier laat het roskammen toe om een eerste contact te leggen en elkaar beter te leren kennen.

HUIDVERZORGING

Je start de sessie best door met de paardenkam het stof weg te nemen en ander vuil los te maken. Beweeg de kam in cirkels over de vlezige delen van het lichaam, zoals de hals, de buik en het achterste. Vermijd de benige delen zoals het hoofd, de schoft of de ledematen. Na een winter zonder scheren, of indien je paard sowieso een dikke vacht heeft, kunnen de zogenaamde (ronde metalen) Amerikaanse roskammen erg nuttig zijn.

Hierna schakel je over op de harde borstel. Hiermee kan je hardnekkig stof verwijderen. Deze borstel beweeg je, in tegenstelling tot de kam, mee in de richting van de vacht. Begin bij de hals, ga verder met de rug en de buik en eindig bij het achterste.

De zachte borstel, vaak uit kunststof of zijde, laat je vervolgens toe de sessie te eindigen en het laatste achterblijvende vuil te verwijderen De zachte borstel gebruik je in dezelfde richting als de harde: vanaf het hoofd tot bij het achterste.

Tips :

Om het stof uit je borstels of kammen te verwijderen, schuur je deze langs een hard oppervlak. Met een zachte wrijfdoek kan je de vacht van je paard maximaal doen glanzen. Voor extra glans kan je een glansmiddel over de vacht spuiten, of op de doek indien je paard bang is van de spray. Let erop dat je het glansmiddel niet bovenop de rug aanbrengt want dan zou je zadeldek naar achter kunnen glijden. Denk eraan om je borstels af en toe te wassen in een sopje van water en zeep om het vuil dat zich erin ophoopt te verwijderen.

HOEFVERZORGING

Kleine kiezels die in de hoeven van je paard blijven zitten, kunnen blessures veroorzaken. Het schoonmaken van de hoeven moet dan ook aandachtig gebeuren, zowel voor als na het werk. Dankzij deze voorzorgsmaatregel kun je afwijkingen of blessures snel opmerken.

Hoe verzorg je de hoeven?

Om de hoeven op te tillen, ga je naast je paard staan. Laat je hand vanaf de hals langs het been naar beneden glijden. Een afgericht paard zal je signaal begrijpen en zijn hoef optillen. Je helpt jezelf en je paard door het kootbeen vast te nemen. Twijfel niet om met je paard te praten en de voet luidop te vragen. Met de hoefkrabber kan je nu al het lichaamsvreemde materiaal uit de hoef halen. Let op dat je hierbij de hoornstraal (het centrale deel van de voet) niet raakt.

Tips:

Als je paard zijn gewicht in jouw richting laat hellen, mag je hem zachtjes duwen opdat hij zijn gewicht naar de andere kant verplaatst. Zo wordt het eenvoudiger om de gewenste hoef in handen te krijgen. Als je paard zijn voet niet gemakkelijk geeft, kan je het jezelf eenvoudiger maken door de vetlok vast te nemen (de haren langs de achterkant van het kootbeen).

Lees onze tips voor meer advies over de perfecte hoefverzorging! 

Roskammen volgens de regels van de kunst

VERZORGING VAN DE MANEN EN DE STAART

Knopen in de manen en de staart laten zich beter ontwarren na gebruik van een crèmespoeling, vaak meteen ook een glansmiddel. Crèmespoelingen worden meestal aangeboden als een spray die je rechtstreeks op de haren kan sproeien. Let op: sommige paarden kunnen bang zijn van sproeimiddelen. Je kan het product ook toepassen door het eerst op een doek of een borstel te sproeien. Bij paarden met weinig of broze manen, kan je de knopen handmatig ontwarren zodat de manen niet verder beschadigd raken. Indien je tijd hebt, kan je de staart van je paard ook wassen met shampoo, voor haren zacht als zijde.

Tips:

Vermijd het gebruik van een crèmespoeling als je de manen wil dotten of vlechten.

Roskammen volgens de regels van de kunst

Om een goede roskamsessie af te sluiten, kan je onzuiverheden rond de gevoelige zones van je paard (de ogen, de neusgaten, de lippen) verwijderen met behulp van een vochtige spons.