kids

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom.

Bij de meeste ponyclubs zijn kinderen vanaf 5 à 6 jaar welkom. Sommige clubs hebben ook een "mini-ponyclub" voor de allerjongsten van 18 maanden tot 4 jaar met speciaal voor hen kleine shetlandpony's. Maar je hoeft niet zo jong te zijn om met paardrijden te kunnen beginnen! Deze sport is toegankelijk voor elke leeftijd. 

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Voor de allerkleinsten

Op de meeste maneges kunnen kinderen hun eerste paardrijlessen volgen vanaf 5 of 6 jaar. De eerste lessen voor de allerkleinsten zijn meestal korte ritten waarbij de pony door een ouder of begeleider aan de hand wordt gehouden.

Zo maakt het kind kennis met dit vreemde dier, raakt het gewoon aan de wereld van de manege en leert het de nodige veiligheidsregels. Vanaf 7 jaar kan je kind dan in principe zelf paardrijden en zijn paard klaarmaken voor de rit!

Sommige maneges hebben ook een mini-ponyclub voor kinderen vanaf 3/4 jaar. Ongeveer een half uur lang worden de pony's aan de hand gehouden en helpt de instructrice met leuke spelletjes of tochtjes de kinderen hun evenwicht te vinden op de pony!

In de mini-ponyclub krijgt je kind geen echte "rijles", de sessies zijn eerder bedoeld om contact te maken met de pony, de psychomotoriek te trainen en de zintuigen te prikkelen. Jonge kinderen ontwikkelen er hun gevoel voor evenwicht en hun psychomotorische en sociale vaardigheden.~Ze leren zelfstandiger worden, regels respecteren en vergroten hun zelfvertrouwen. Op ruitersport staat geen leeftijd. Niet zelden starten ook volwassenen (opnieuw) met paardrijden!

Voor volwassenen is de gezellige sfeer een belangrijke troef. Paardrijden is voor hen vaak een levenshouding: een manier om tot een groep te behoren en te genieten van ontspannende momenten na de les. De maat van het rijdier moet in overeenstemming zijn met die van de ruiter.

Starten op een pony heeft de voorkeur bij kinderen omdat het leuk is en een goede leerschool. Volwassenen die starten zullen uiteraard de voorkeur geven aan een paard. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, van elke leeftijd, kunnen paardrijden in clubs die voorzien zijn op "therapeutisch paardrijden". In heel wat maneges zie je mensen met een beperking omdat de band met het dier voor hen een moment van rust en welzijn biedt.

kinderen ruitersport

Hoe begin je met paardrijden?

Er zijn verschillende manieren om je kleintje kennis te laten maken met de wereld van de paarden, en elke gelegenheid is een goede!

Als je een manege in de buurt hebt die lessen op maat van de leeftijd van je kind geeft, kan je hem simpelweg inschrijven voor zijn eerste lessen! Binnen deze structuur krijgt het leerproces een echt sportieve dimensie. Zodra je kind 10 jaar is geworden, zal hij vaker en intensiever kunnen gaan rijden!

Bij sommige clubs kan je kind ook een initiatiestage volgen: die duurt wat langer dan een gewone les en leert je kind zijn pony of paard in al zijn aspecten kennen, buiten enkel het rijden!

De vakantie kan de ideale gelegenheid zijn voor een kennismaking! Waarom maak je niet eens een tocht te paard? Dit moment van welzijn en ontspanning kan het ideale eerste contact zijn tussen pony en kind. Zo weet je direct of hij het leuk vindt, voor je hem bij een club inschrijft.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met paardrijden?

Voor de groteren

Het is zeker niet zo dat je op jonge leeftijd met paardrijden moet beginnen.

Je kunt op elke willekeurige leeftijd zot worden van paarden! Op ruitersport staat geen leeftijd. Niet zelden starten ook volwassenen (opnieuw) met paardrijden!

Voor volwassenen is de gezellige sfeer een belangrijke troef. Paardrijden is voor hen vaak een levenshouding: een manier om tot een groep te behoren en te genieten van ontspannende momenten na de les. De maat van het rijdier moet in overeenstemming zijn met die van de ruiter. Starten op een pony heeft de voorkeur bij kinderen omdat het leuk is en een goede leerschool. Volwassenen die starten zullen uiteraard de voorkeur geven aan een paard.

Hoe begin je eraan?

Als volwassene beginnen paardrijden heeft een voordeel: je hebt beter over je keuze nagedacht. Op een bepaald moment is het idee om te gaan paardrijden in je opgekomen. Dan ben je op zoek gegaan naar een manege in de buurt, heb je ruimte in je agenda opzij gezet, en waarschijnlijk blijf je er dan ook mee bezig.

Je hebt dus duidelijk een andere aanpak dan een 8-jarige.

Je kunt kennismaken met de wereld van het paardrijden met wat tochtjes op vakantie, maar als je echt wilt leren rijden, moet je je inschrijven voor een les voor volwassenen! Tegenwoordig bieden bijna alle maneges die aan. Je kunt er ook voor kiezen om privélessen te nemen. Die hebben het voordeel dat je je volledig op jouw persoonlijke ervaring kunt concentreren en beter weet aan welke punten je moet werken. 

Als je nog twijfelt...

Als je nog twijfelt of je je in dit avontuur wilt storten, weet dan dat paardrijden meer is dan enkel een sport. Het is een ware passie, een staat van zijn, een toevlucht, en, bovenal, een gelegenheid om een unieke relatie met het dier op te bouwen! Ontdek hier alle voordelen van paardrijden! Je vindt ongetwijfeld een reden om niet langer aan je keuze te twijfelen!