Knoop

Vissersknopen leggen

.

Vissersknopen hebben een belangrijke plaats in de toolbox van elke visser, simpelweg omdat ze heel belangrijk zijn bij het vissen. Wij stellen een aantal eenvoudige en snel gemaakte knopen voor waarmee je efficiënt een accessoire (haak, wartel, kunstvisje) aan je lijn kunt vastmaken. We laten je ook enkele verbindingsknopen voor je lijnen ontdekken. 

Knopen voor haken

noeud_de_cuiller.jpg

Halve bloedknoop

Stap 1: steek de lijn door het oog van de haak.~Stap 2: maak een lusje en wikkel de lijn rond de hoofdlijn (5/6 keer).~Stap 3: haal de lijn door de lus.~Stap 4: maak de lijn nat met een beetje speeksel en trek hem aan. Knip het overschot af.

noeud_palomar.jpg

Palomar knoop 

Stap 1: vouw de lijn dubbel en steek de dubbele lijn door het oog.~Stap 2: maak een eenvoudige knoop.~Stap 3: haal het voorwerp (haak, wartel) door de lus en trek stevig aan.

noeud_hamecon_a_palette

Bledknoop 

Stap 1: maak een lusje ter hoogte van de steel van de haak.~Stap 2: houd de lus tussen duim en wijsvinger vast, en wikkel de lijn rond de haak (6 tot 7 keer).~Stap 3: maak de lijn wat vochtig en trek de lijn aan de kant van het bledje stevig aan.

Verbindingsknopen

noeud_de_chirurgien.jpg

Chirurgenknoop

Stap 1: leg de twee lijnen parallel aan elkaar.~Stap 2: maak een lus met de twee lijnen.~Stap 3: haal de twee lijnen samen door de lus, en herhaal dit 2 keer.~Stap 4: maak de knoop vochtig met wat speeksel en trek dan rustig aan.

noeud_peixet

Peixet knoop

Stap 1: maak een acht met je nylon of fluorcarbon lijn.~Stap 2: haal de bovenlijn door de lus.~Stap 3: wikkel de bovenlijn een vijftal keer rond je andere lijn, en keer dan in hetzelfde aantal omwikkelingen terug naar de lus.~Stap 4: haal de lijn door de lus.~Stap 5: maak de knoop vochtig met wat speeksel en trek dan rustig aan. Knip het overschot af.

noeud_boucle_dans_boucle.jpg

"Lus in lus"-knoop

Stap 1: maak een lus aan het uiteinde van je bovenlijn.~Stap 2: haal de lus van je bovenlijn door de lus van je onderlijn.~Stap 3: haal het uiteinde van je onderlijn door de lus van je bovenlijn en trek goed aan.

Zijlijnknopen

noeud_de_chirurgien_potence

Chirurgenknoop met zijlijn

Stap 1: leg de twee lijnen parallel ter hoogte van de zijlijn.~Stap 2: maak een klassieke chirurgenknoop.~Stap 3: knip het overschot weg voor je zijlijnmontage.