WAAROM RAADT FORCLAZ HOGE SCHOENEN AAN?

Laag, halfhoog, hoog? Welk soort schoenen is het beste? Zie je door de bomen het bos niet meer? We leggen je uit waarom Forclaz hoge schoenen aanraadt voor een trektocht!

Hoge schoenen waarom header

Wat is een hoge schoen? Een schoen die minstens 2 haken heeft boven de enkel!

Bij Forclaz raden we aan om hoge schoenen te dragen voor elk soort trektocht. Dus zowel voor een dag hiken gevolgd door een overnachting in de natuur als voor een wekenlange trektocht door de bergen.

Niet te verwarren met de zogeheten 'mid' schoenen die slechts één haak boven de enkel hebben.

BIJ TREKKING DRAAG JE MEER DAN JE EIGEN GEWICHT

Als je voor meerdere dagen in de bergen gaat trekken, doe je dat vaak in autonomie. Je bent dus zwaarder bepakt dan voor een wandeling van een paar uur waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht, iets om te drinken en een versnapering of een paar broodjes moet dragen. Op een trektocht heb je alles bij: tentje, slaapmateriaal, kook- en eetgerei en water voor een paar dagen.

Die last wordt gedragen door al je gewrichten en vooral door je voeten en enkels. Daarom raden we aan om wandelstokken te gebruiken bij een trektocht: die verdelen de last doordat je armen erop steunen. Ze zijn vooral nuttig bij afdalingen.

hoge schoenen rugzak trekking

JE ENKELS MOETEN DUS GOEDE ONDERSTEUNING KRIJGEN

Na studies van het Sportslab van Decathlon zijn we er nu meer dan ooit van overtuigd dat hoge schoenen de voeten en enkels beter beschermen tijdens een meerdaagse trektocht. Enerzijds beschermt het hoge bovenwerk je enkels tegen stoten en stenen, een groot voordeel wanneer je bijvoorbeeld over vlaktes met los rolgesteente loopt.

Anderzijds bieden twee veterhaken boven de enkel een ondersteuning zoals alleen een hoge schoen die kan bieden. Dit voorkomt dat je je enkel omslaat, in het bijzonder op een instabiele ondergrond zoals keien of onverharde grond. 

Trekking voordelen aanspannen

VIND DE ZOOL DIE BIJ JOUW TREKTOCHT PAST!

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van je tocht en de paden waarover je wandelt, zal je andere eisen stellen aan de zool. Op begaanbare paden lopen buigzame schoenen het prettigst. Maar voor een tocht met een groot hoogteverschil of over onverhard terrein wil je vooral precisie bij het lopen.

Hoe dan ook is een goed beschermde enkel een enkel waarmee je heel wat kilometers kunt afleggen. Twijfel dus niet en draag hoge schoenen! En natuurlijk moet je je schoenen altijd inlopen en je lichaam voorbereiden voor je op een meerdaagse tocht vertrekt.  Ga ook eens na of je je veters wel op de juiste manier knoopt zodat je met een gerust hart kan vertrekken!