9astuces_eviter_ampoules_titre_0

9 Tips om blaren te voorkomen

Blaren zijn het meest verspreide probleem bij wandelaars, en bovendien de lastigste kwaal!  Lees hier hoe blaren ontstaan en vooral hoe je ze kunt voorkomen.

Blaren verschijnen gewoonlijk wanneer je huid verzwakt is door wrijving. Die kan zowel te wijten zijn aan je sokken, schoenen of vreemde voorwerpen. Vochtigheid (die gepaard gaat met transpiratie of met externe elementen) kan ook een rol spelen. Ze verzwakt immers de huid, die dan gevoeliger wordt voor wrijving. 

9 tips om blaren te voorkomen

1. Probeer schoenen goed uit voor je ze koopt, of toch minstens voordat je ermee op wandeltocht vertrekt

Test je schoenen goed uit, in de winkel of bij je thuis wanneer je je online bestelling ontvangt. Test ze in verschillende situaties: op een vlakke ondergrond, stijgend, dalend (de winkels beschikken vaak over een hellend vlak of een miniparcours met verschillende types ondergrond).  Als je liever online bestelt, plaats je bestelling dan zeker goed op tijd, zodat je nog wat speelruimte overhoudt voor een eventuele ruil. Laat ze niet op het allerlaatste nippertje bezorgen op vakantie!

2. Gebruik je nieuwe schoenen liever niet meteen de eerste keer voor een lange wandeltocht

Nieuwe schoenen moeten soepeler worden (vooral dan lederen schoenen) en zich naar je voet vormen. Bepaalde zones die nog wat stijf aanvoelen, kunnen leiden tot wrijving op je voet en zo blaren veroorzaken. Het beste is om de duur van je wandelingen geleidelijk op te drijven. 

9 tips om blaren te voorkomen

3. Zorg er ook voor dat je binnenzool (of de 'inlegzool') niet glad is

Dat geldt des te meer wanneer je al een extra inlegzool gebruikt om de maat van je schoenen aan te passen, of wanneer je een orthopedische zool nodig hebt. Bepaalde zolen zijn meer bedoeld voor het stadsleven en zijn wat glanzend, waardoor je voet kan glijden in de schoen, wat dan weer tot wrijving leidt.

9 tips om blaren te voorkomen

4. Kies sokken die aangepast zijn aan de vorm van je voet 

Kijk goed waar de naden zitten, zelfs als het erg fijne naden lijken. Zorg ervoor dat ze niet tegen je botten wrijven of niet voor ongemak zorgen. Draag geen sokken met gaten of door en door versleten sokken, want ze beschermen je voet niet langer. Draag vooral sokken in de juiste maat! Misschien zie je dergelijke details over het hoofd, maar een slecht zittende sok vormt plooien die voor wrijving zorgen. Het is ook belangrijk om te zorgen dat je sokken goed zitten wanneer je ze aantrekt (zorg dat de hiel van de sok precies op je hiel zit enz.).

5. Test de combinatie van je schoenen en sokken uit

Sokken die in het ene paar schoenen comfortabel zitten, kunnen in een ander paar dan weer heel ongemakkelijk aanvoelen. De vormgeving van schoenen is uiteenlopend: zowel op het vlak van materialen, assemblage, steunzones... En naargelang de vorm van je sokken zorgen bepaalde schoenen voor wrijving. Let op de weersomstandigheden: kies je duo schoen-sok in functie van het seizoen.

9 tips om blaren te voorkomen

6. Strik je veters en span je schoenen aan op de juiste manier

Span je schoenen niet te zacht en niet te hard aan. Het is de bedoeling dat je voet goed wordt ondersteund, zonder dat het ongemakkelijk wordt. Aarzel niet om de aanspanning bij te stellen in functie van je ervaringen tijdens het wandelen, zeker bij het dalen. Je verneemt hier meer over in ons artikel: 'Hoe span je je wandelschoenen correct aan?'

7. Kies de juiste materialen naargelang het seizoen

Kies 's zomers voor ademende materialen, zowel voor je schoenen als voor je sokken. Controleer of het duo sok-schoen goed op elkaar is afgestemd! Als slechts eentje uit een ademend materiaal is gemaakt, bekom je niet het verhoopte resultaat.

9 tips om blaren te voorkomen

8. Hou je voeten schoon en droog

Als je ook maar de minste last ervaart van de aanwezigheid van een vreemd object (steentje, zand, schors ...), hou dan halt en trek je schoenen uit om de boosdoener te verwijderen. Als je meerdere dagen na elkaar stapt met dezelfde sokken, spoel ze dan elke avond goed uit om eventuele stofdeeltjes te verwijderen. Neem bij voorkeur twee paar sokken mee, zelfs voor een korte wandeltocht, zodat je je sokken kunt wisselen als je voeten te vochtig aanvoelen. En denk er vooral aan dat je de zool (inlegzool) uit je schoenen haalt zodat ze 's nachts kan drogen.

9astuces_eviter_ampoules_media6

9. Zorg goed voor jezelf!

We vergeten het wel eens, maar je staat van vermoeidheid heeft een invloed op je lichaam.~Je huid is gevoeliger als je moe bent. Zo kan het gebeuren dat een wandelaar die normaal geen last heeft van blaren, met diezelfde schoenen en sokken toch anders reageert.~De vakantieperiode is daar een goed voorbeeld van, dan laat het lichaam de stress van elke dag los.~Je voeding speelt ook een rol. Zo maakt alcohol je transpiratie zuurder en dus agressiever voor je huid.