ski wedze

Hoe berg ik mijn materiaal goed op na het seizoen ?

Om de glijkwaliteit van je ski’s of snowboard te behouden, is het belangrijk dat je ze op de juiste wijze opbergt na gebruik of op het einde van het seizoen. Ontdek hier alle tips om goed zorg te dragen voor je materiaal.

Bescherm het belag van je ski’s of snowboard

Net als uw ski- en snowboardkledij die je wast voordat je ze opbergt, verdient je materiaal ook een beetje aandacht voordat je deze opbergt al is het voor een dag, of voor een paar maanden. Een paar minuten aandacht voor jaren van glijplezier!

We raden je zeker aan om op het einde van het seizoen het belag van je ski’s of snowboard te beschermen om het glijvermogen ervan te behouden. Breng een redelijk dikke laag skiwax aan om het belag van je ski’s of snowboard te voeden voordat je ze opbergt.

Wist je dit? Echte liefhebbers laten op het einde van het seizoen het belag van hun ski’s of snowboard herstellen om het volledig vlak te maken, krassen weg te werken en de structuur te vernieuwen. Daarna leggen ze een dikke laag skiwas die ze niet afschrapen (om het belag te voorzien van een beschermlaag), en bergen ze hun materiaal op in een donkere, droge plek met een gematigde temperatuur.

Hoe berg ik mijn materiaal goed op na het seizoen ?

1) REINIGING

Voordat je je uitrusting opbergt, is het belangrijk om eerst alle onderdelen van de ski's of het snowboard (staalkanten, base, bindingen, topsheet) goed te drogen met een zachte kuisdoek en eventueel ook de bewegende delen van de bindingen licht in te vetten.

2) EINDESEIZOENSWAX

Ten tweede, om de base, staalkanten of het belag te beschermen tegen roestvorming tijdens deze lange periode van opslag, is het sterk aanbevolen om je materiaal naar het ATELIER van uw Decathlon-winkel te brengen om het op het einde van het seizoen te laten waxen: na een basisonderhoud van het materiaal (schoonmaken, schuren, slijpen), brengen we een dikke laag wax aan om je base en belag te voeden tot in de diepte.

Video onderhoud Atelier

Tip

Als je op het einde van het seizoen een beschermlaag van skiwax hebt aangebracht, mag je niet vergeten om het belag af te schrapen voor een optimaal glijvermogen bij je eerste afdaling.

Hoe berg ik mijn materiaal goed op na het seizoen ?

Draag zorg voor je bindingen

Skibindingen:

Klik de bindingen omhoog, en vijs ze los om de veren te sparen.

- Omhoog klikken : Zet het hielstuk omhoog, zoals deze zou staan als je je skischoen zou inzetten.

- Los vijzen : Gebruik een platte of kruis schroevendraaier om de “spanning” van je bindingen losser te zetten, om zo weinig mogelijk druk uit te oefenen op de veer.

/! Let op /! : Je hoeft alleen maar de schroef vooraan en achteraan de binding los te draaien. Vergeet niet om de juiste afstelling te noteren zodat je alles weer juist kan zetten bij aanvang van het volgende seizoen.

Snowboard bindingen

Snowboardbindingen:

Voor snowboarders is het het beste om de bindingen en het board apart op te bergen. Schroef aan het einde van het seizoen de bindingen los, verwijder voorzichtig de schroeven. Dit maakt het ook makkelijker om de bovenkant van je board schoon te vegen.

Zet dan je bindingen weer in elkaar, en plooi de spoilers omlaag tot op de baseplates en sluit de straps erover. Zo behouden de straps hun vorm en voorkom je beschadiging van de spoiler bij het opbergen. Op deze manier riskeer je ook niet dat er straps of andere onderdelen verdwijnen of afbreken bij het verplaatsen of het opbergen van je materiaal.

De bindingen zullen zo ook minder plaats innemen als de spoilers omlaag zijn. Het maakt het ook makkelijker om je snowboard op te bergen en het neemt minder plaats in beslag in de door jouw gekozen opbergruimte ...

Hoe berg ik mijn materiaal goed op na het seizoen ?

Bewaar je materiaal op een droge plek

Plaats je ski’s of snowboard niet plat op de grond, of verticaal tegen een muur. Vermijd ook om je skimateriaal te bewaren op een balkon of terras, en zeker niet in de volle zon omdat zo het belag dan zal uitdrogen, waardoor er barstjes zouden kunnen ontstaan in je ski’s of snowboard.

Bewaar je materiaal op een droge plek om roest te vermijden. Kies indien mogelijk een ruimte binnenshuis, en vermijd het tuinhuis, de garage of kelder.

Je steekt je materiaal het best in een beschermhoes die je verticaal (of horizontaal, indien het niet anders kan) plaatst. Bij voorkeur raden we wel een stockage verticaal aan, omdat bij een horizontale opslag het kan zijn dat het gewicht van je bindingen een constante druk zal uitoefenen op je ski's of snowboard, wat een invloed kan hebben op de flex van je ski's of snowboard.

Voor ski's is het ook beter om ze niet in elkaar te klikken, maar ze naast elkaar te zetten, anders blijven ze onder spanning staan.

Ski en snowboard schoenen opbergen

Netjes opgeborgen schoenen = comfort gegarandeerd

Ventileer je schoenen goed door de binnenschoen uit de buitenbotten te halen.

Controleer de conditie van de plastic zolen van je skischoenen, als deze gebarsten of beschadigd zijn, raden we je aan naar het ATELIER te gaan om deze te laten vervangen.

Sluit de buitenschoenen bovenaan bij de eerste sluiting of velcro strap om te voorkomen dat de skischoenen of snowboardbotten vervormen en bewaar ze in een beschermhoes.

Indien mogelijk bewaar ze op een droge plaats waar de temperatuur niet zal zakken onder de 10°C.

Het plastic van de skischoen zal je dankbaar zijn!

Een goed opgeborgen paar ski's, skischoenen of snowboard en snowboardschoenen aan het einde van het seizoen is de garantie voor een goede start van het volgende seizoen. Aarzel dus niet om de technici van uw Decathlon ATELIER om advies te vragen, zij zullen je elk jaar helpen om optimaal van je seizoen te genieten ...

Ziezo, nu weet je perfect hoe je ski- of snowboardmateriaal het best opbergt! Vanaf nu komt het erop aan om (on)geduldig te wachten tot het volgende seizoen.

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Onderhoud van je ski's

Hoe moet je je ski's waxen en slijpen ?

Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste.

Skikleding wassen: tips voor een vlekkeloze skioutfit

Hoe onderhoud je je skikleding of je snowboard outfit ?

Wil je in een vlekkeloze outfit van de piste glijden? Dan moet je je skikleding op de juiste manier wassen. Ontdek hier onze tips!

Je skihelm onderhouden

Je skihelm onderhouden

Hoe onderhoud je je skihelm tijdens je skivakantie en op het einde van het seizoen?

Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

je kunt je snowboardbindingen gemakkelijk thuis in enkele stappen afstellen. Ontdek de tips in onze gids.

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

Voor een geslaagd dagje skiën zijn goed afgestelde bindingen even belangrijk als een goede skibril. Hier vind je een antwoord op al je vragen!