Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

Het is erg eenvoudig om je snowboardbindingen af te stellen en je kunt dit dus gemakkelijk thuis doen door 3 stappen te volgen: je board in de juiste richting plaatsen, de bindingen plaatsen volgens je stance (ruimte tussen je bindingen) en de hoek van je bindingen kiezen.

Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

Richt je board volgens de richting waarin je het gebruikt

Er zijn twee soorten riders in boardsporten: "regulars", die hun linkervoet vooraan plaatsen en "goofy's", die hun rechtervoet vooraan plaatsen.

Als je twijfelt in welke richting je je board moet gebruiken, neem dan de opschriften als uitgangspunt. Het board staat met de voorkant naar boven als je het verticaal houdt met de opschriften in de juiste richting.

Hoe weet ik of ik goofy of regular ben?

Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

Techniek 3: de step

Voor deze derde techniek raden we je aan om eens gezellig met je gezin een rondje te steppen! De voet die vooraan komt op het snowboard is eenvoudigweg dezelfde als op de step.

Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

Techniek 1: het skateboard

Als je automatisch met je rechtervoet vooraan op een skateboard gaat staan, is de kans groot dat je goofy bent in het snowboarden.

Hoe stel je de bindingen van je snowboard af?

Techniek 2: de stoel

Als je (zonder je vast te houden) op een stoel gaat staan en je plaatst eerst je rechtervoet, dan ben je waarschijnlijk goofy.

Hetzelfde principe geldt op een trap. Als je twee treden tegelijkertijd wil nemen en je verkiest je rechtervoet als steunvoet, dan ben je goofy.

Samengevat

Je bent goofy (rechtervoet vooraan) als je geneigd bent om: je rechtervoet eerst op een skateboard te plaatsen, deze voet te gebruiken om op een stoel te gaan staan of een trap op te gaan of deze voet vooraan op een step plaatst. Deze tips geven je uiteraard alleen maar een indicatie voor je effectief gaat snowboarden. Merk je dat je toch niet goed op je snowboard staat, aarzel dan niet om van voet te veranderen.

Test het zelf eens uit!

Plaats je bindingen op het board

Nu je weet in welke richting je je board gaat gebruiken, kan je je bindingen erop plaatsten.

 

Hoe kies je je stance (afstand tussen de bindingen)?

Zoals alle merken snowboards hebben ook die van Wed'ze een aanbevolen stance-aanduiding.

Bij het eerste gebruik raden we je aan om deze "recommanded stance" te respecteren. Daarna kan je je positie gerust aanpassen volgens je aanvoelen.

Voel je aan dat je stance moet verbreden, dan kun je je achtervoet licht naar achteren plaatsen. Wil je je voeten echter dichter bij elkaar zetten, schuif dan eerst de voorste binding wat naar achteren.

 

Nu is het tijd om je bindingen af te stellen!

bindingen_snow_wedze

Hoe stel je de hoek van de bindingen af?

Ben je beginner of snowboard je vooral op de piste, dan raden we aan om de bindingen van je voorste voet af te stellen op +18° en die van je achterste voet op -6°. De voorste voet wordt dus duidelijk in de richting van de afdaling gepositioneerd.

Deze positie is te verkiezen voor een zogenaamd "directioneel" snowboard, dat richtingspecifiek is.

 

Doe je aan freestyle snowboarden, dan zal je achterste voet meer open staan in een hoek van -15°, terwijl je voorste voet zich lichtjes zal sluiten naar een hoek van +15°. Op die manier sta je in "duck stance", dit wil zeggen met dezelfde hoek aan elke kant. In deze positie kan je gemakkelijker in beide richtingen snowboarden. Deze positie heeft ook als voordeel dat je minder druk zet op je knieën bij afdalingen en vooral bij het neerkomen na een sprong.

 

Als je begint met freestyle, vergeet dan niet dat de voorkeur naar een "twintip"-board gaat, omdat je hiermee op dezelfde manier in beide richtingen kunt boarden.

Let er tot slot op dat je bindingen met je boots erin bevestigd goed centraal staan op je snowboard voordat je ze vastschroeft. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je voet in aanraking komt met de sneeuw en dat je zou vallen in scherpe bochten.

snowboard_bindingenbien_wedze

Tips van wed'ze

Vergeet de schroeven van je bindingen niet te checken voor en zeker ook na je eerste snowboardsessie. Vooral als je nieuw materiaal hebt, maar ook als er een nieuw seizoen aanbreekt.

Denk er ook aan dat je de schroeven met de hand moet vastzetten en niet met een schroevendraaier.