Hoe een jas weer waterafstotend maken? - titel

Hoe een jas weer waterafstotend maken?

Heb je de laatste tijd de indruk dat je wandeljas niet meer zo waterdicht is als in het begin? Geen paniek,  hier is hoe u zijn oorspronkelijke prestaties kunt herstellen!

De waterafstotendheid van een stof is het vermogen om water over zijn oppervlak te laten glijden zonder het op te nemen. Op deze manier wordt uw jas niet doorweekt en blijft hij licht en ademend. Waterafstotendheid wordt verkregen door een behandeling die wordt toegepast op de buitenkant van de stof, maar na verloop van tijd kunnen deze eigenschappen worden aangetast.

Hoe een jas weer waterafstotend maken?

1. VOOR HET WASSEN

Sluit alle ritsen en flappen en verwijder eventuele delen van het kledingstuk die niet wasbaar zijn. Vergeet ook niet alle bandjes los te maken net als alle elastieken, en haal de zakken leeg. Keer vervolgens de jas binnenstebuiten om te wassen.

2. WASSEN

Was de jas op een programma voor synthetische stoffen op 30° of 40°C met je gebruikelijke wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter want die kan de oorspronkelijke eigenschappen van het kledingstuk aantasten, en uiteraard ook geen bleekwater. Om onaangename verrassingen te vermijden, stop je kledingstukken in verschillende kleuren en verschillende textielsoorten niet samen in de wasmachine. Zorg er ook voor dat de jas niet te hard is opgevouwen wanneer je hem in de wasmachine doet en stop de machine niet te vol.

Heel belangrijk: zet de wasmachine op extra spoelen of draai een extra spoelbeurt zodat er geen wasmiddelresten op de jas achterblijven.

3. DROGEN

Drogen is een uiterst belangrijke fase bij het opnieuw waterafstotend maken.~Het beste is als je de jas goed aan de lucht laat drogen, plat op een droogrek. Opgelet droog je jas nooit rechtstreeks op een radiator.

Stop hem daarna kort, d.w.z. 10 tot 15 minuten, in de droger op een programma voor synthetische stoffen voordat je hem weer in de kast hangt.

Opgelet, droog het kledingstuk vooral niet te lang of op een te hoge temperatuur.

4. HERSTEL DE WATERAFSTOTENDHEID

Optie A: de droger

Allereerst, de droger. Het is heel eenvoudig, je hoeft alleen je kleding in de droger te doen op een zacht en kort programma. Volg deze instructies goed op om je kledingstuk niet te beschadigen.

Heb je geen droger? Geen zorgen, er zijn andere opties beschikbaar voor je.

Optie B: de haardroger

Als je geen toegang hebt tot een droger, zijn er alternatieven om warmte aan je kledingstuk toe te voegen om de chemische behandeling die bij de productie op de draden is aangebracht te reactiveren.

Je kan de haardroger gebruiken als vervanging voor de droger. Houd deze op ongeveer dertig centimeter afstand boven het kledingstuk. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt, anders kan je de onderdelen van je jas beschadigen.

Als, ondanks het uitgebreide wassen en spoelen en vervolgens drogen, het water niet meer van het oppervlak van je jas afparelt, ren dan niet meteen om een nieuwe te kopen.Je kan de waterafstotendheid nog herstellen of reactiveren met behulp van een spray of vloeistof die verkrijgbaar is in onze winkels.

Optie C: Textielwaterdichtingsmiddelen

Je vindt gemakkelijk in de schappen van onze winkels spuitbussen voor het opnieuw waterdicht maken of voor het reactiveren van de waterafstotendheid, speciaal ontworpen voor textiel om de waterafstotendheid van een stof te herstellen.

Nogmaals, voordat je ze gebruikt, raadpleeg de gebruiksaanwijzing die bij het product is geleverd.

  • Hoe een jas weer waterafstotend maken?

    Waterafstotende spray voor schoenen, textiel en materiaal

    Om een waterafstotende spray te gebruiken, hoef je alleen maar het product op ongeveer 20 cm afstand van uw kleding te vernevelen, waarbij je ervoor zorgt dat het product gelijkmatig en over het hele oppervlak wordt aangebracht.

    Laat vervolgens je kleding 10 tot 12 uur drogen, zodat het product goed in de stof kan trekken.

  • Hoe een jas weer waterafstotend maken?

    Impregneermiddel voor textiel voor de wasmachine 250 ml

    ➡ Met de hand wassen: laat het skikledingstuk eenvoudigweg 15 minuten weken in water op 30°C met waterdichtmakende vloeistof.

    ➡ Machinewas: giet eenvoudigweg de waterdichtmakende vloeistof in het wasverzachterbakje en gebruik een zacht programma op 30°C.

    ⚠️ Gebruik geen wasmiddel of wasverzachter. Als u uw kledingstuk wilt reinigen, zorg er dan voor dat u het voorafgaand aan de waterdichtmakende behandeling wast.

donsjekker van veren wassen

Hoe kun je een donsjekker van veren onderhouden en repareren?

Als doorgewinterde trekker heb je jezelf getrakteerd op een prachtig donsjekker van veren. Als leerling-trekker heb je gekozen voor veren en dons om je tijdens het wandelen warm te houden. Of je nu de een of de ander bent, je doel is om je donsjekker zo lang mogelijk te behouden. Volg onze tips om nog vele jaren van je kledingstuk te genieten!

randonnee-pluie-trek

7 goede redenen om ook te wandelen in de regen!

Heb je wel eens een heel seizoen niet kunnen wandelen door het slechte weer? Regenweer heeft nochtans ook z’n voordelen. Als het regent, bloeit de natuur open.

Randonnée en Belgique : 7 conseils

Wandelen in België: ons advies

We geven je een aantal tips die je kunnen helpen bij het online vinden van gratis informatie over wandelingen in België.

volwassenen trekking Decathlon Quecha

5 redenen om je aan fast hiking te wagen

Doe je deze discipline nog niet, maar wil je ten volle genieten van je vakantie in de bergen en uit je comfortzone treden, uiteraard met zorg voor je lichaam en ongeacht je leeftijd, waag je deze zomer dan eens aan fast hiking. Je zal merken, het heeft niets dan voordelen!

teaser-trekking-vrienden

Voor iedereen is er een hike of trekking op maat!

Een fikse wandeling of trektocht is de perfecte gelegenheid voor mooie momenten met je familie, je geliefde of je vrienden.

De juiste wandelschoenen voor in de winter kiezen - teaser

De juiste wandelschoenen voor in de winter kiezen

Zoek je schoenen om tijdens herfst en winter optimaal regen, modder en zelfs sneeuw of ijs te trotseren? Decathlon heeft ze in huis, nu nog je ideale paar vinden!