Unselected
Comment entretenir votre tente ?

Kamperen : hoe onderhoud je je tent?

Je tent is je metgezel voor je mooiste weekends en vakanties en vraagt ook wat aandacht! Met het juiste onderhoud kan je de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. 

Unselected

Op deze pagina vind je adviezen voor een juist gebruik en onderhoud van je tent. Charlotte, onze productmanager kampeermateriaal, geeft je extra tips om zo lang mogelijk te genieten van je tent. 

Unselected

1. Gebruik

De eerste manier om goed zorg te dragen voor je tent, is ze correct gebruiken. Controleer voor je de tent opzet altijd of de deur dicht is. Dat voorkomt dat je het tentzeil te hard opspant wanneer je de boogstokken rechtzet. De scheerlijnen zorgen er natuurlijk voor dat je tent goed bestand is tegen de wind, maar het heeft geen zin om die maximaal aan te spannen. Zo riskeer je dat er teveel spanning op het tentzeil staat.

Een goede raad? bescherm je tent tegen de zon
Om ervoor te zorgen dat je tent zo lang mogelijk meegaat, stel je ze best niet overmatig bloot aan de zon. Uv-stralen kunnen immers het tentzeil aantasten en slijtage versnellen. Onze tenten zijn bestand tegen drie opeenvolgende weken zonblootstelling per jaar. Natuurlijk kan je je tent meer dan drie weken per jaar gebruiken! Maar we raden aan om ze niet continu bloot te stellen aan uv-stralen, dit zou de slijtage aanzienlijk versnellen. 

Camping : comment entretenir et ranger une tente ?
Unselected

2. Schoonmaken

De meest eenvoudige manier om je tent schoon te maken is borstelen met helder water. Indien nodig kan je een sopje gebruiken. Schoonmaakproducten zijn zoveel mogelijk te mijden, die kunnen het tentzeil beschadigen. En daarna moet je de tent goed afspoelen om alle zeepresten te verwijderen. Dat gaat het makkelijkst met een tuinslang. De binnenkant van je tent kan je het meest doeltreffend schoonmaken met stoffer en blik om steentjes, twijgjes en stof te verwijderen.   

WAT TE DOEN BIJ HARSVLEKKEN?~- Wacht eerst tot de hars goed is opgedroogd. ~- Hou dan een ijsblokje aan de binnenkant van de tent, op de plaats waar de vlek zit. Zo wordt de hars brokkelig en kan je ze er gemakkelijker voorzichtig af krabben. Het tentzeil schoonmaken met St Marc wasmiddel kan ook goede resultaten geven.   

Opgelet! Solventen verminderen aanzienlijk de waterdichtheid van tentzeilen. Gebruik ze dus nooit om je tent schoon te maken!

Camping : comment entretenir et ranger une tente ?
Unselected

3. Drogen

Een tent die nog vochtig is in de zak stoppen, is de snelste weg naar schimmelvorming. Zelfs de kleinste schimmelvlekjes kunnen zich geleidelijk ontwikkelen tot je ze niet meer weg krijgt. Laat je tent dus altijd goed drogen, ofwel op de laatste dag van je kampeervakantie of trektocht, ofwel zodra je weer thuis bent.

Waar je de tent laat drogen, hangt af van hoeveel plaats je thuis hebt.

NIET VOLDOENDE PLEK?
De eenvoudigste oplossing is om je tent uit elkaar te halen: maak buiten- en binnentent los van elkaar. Zo kan je elk deel apart drogen aan de waslijn, op een droogrek, over de stang van het douchegordijn, op het balkon... Als je de binnen- en buitentent over een balkonleuning hangt, kan je de scheerlijnen gebruiken om alles goed vast te maken zodat je tent niet naar beneden kan vallen.

HEB JE BUITEN DE RUIMTE?
Zet je tent op bij mooi en droog weer. Het is nog beter als er wat wind staat! Open de deuren van de buitentent en van de slaapcompartiment(en). Laat dan rustig de zon en de wind het werk doen! Als je weinig tijd hebt, kan je met een vloertrekker het water van het grondzeil verwijderen.

Tips van charlotte, productmanager kamperen
"Vergeet niet om ook de onderkant van je tent goed te laten drogen. Dat gaat het eenvoudigst door de tent dubbel te vouwen nadat je de boogstokken eruit hebt gehaald. Op die manier kan je eerst de ene helft van de onderkant en daarna de andere helft laten drogen. En laat ook de tentzak goed drogen! Het zou jammer zijn om je droge tent in een vochtige tentzak te stoppen..."

Unselected

4. Opbergen

Is je tent helemaal droog? Dan kan je ze in de tentzak stoppen en zo opbergen op een droge plek, op kamertemperatuur. Vergeet niet alle boogstokken eruit te halen, ook die boven de ingangsdeur, en ook alle verstevigingsstaven (die zitten vooral in grote tenten voor meer dan vier personen). Het is ook belangrijk dat je de tentdeur sluit wanneer je de tent opbergt. Anders riskeer je het tentzeil te hard op te spannen wanneer je de tent weer opzet. 

Unselected

5. Waterdicht maken

Om de waterdichtheid van uw tent te behouden, moet u regelmatig een waterafstotende spray aanbrengen op de buitentent en het grondzeil, vooral op de naden. Dit onderhoud is essentieel om de waterdichte eigenschappen van uw tent na verloop van tijd te behouden.

Unselected

6. Reparatie

De ecologische voetafdruk van een weggegooide tent is gelijk aan een autorit van meer dan 3000 km. Om die impact te beperken, kunnen alle tenten van Quechua en Forclaz gerepareerd worden! Heb je een boogstok die kapot is? Of is een slaapcompartiment aan vervanging toe? In die gevallen heb je twee mogelijkheden:

- neem contact op met het atelier van je DECATHLON-winkel om je tent te laten repareren. Het atelier biedt verschillende diensten, bijvoorbeeld reparatie van boogstokken, vervanging van slaapcompartimenten enz.
- ga naar de website van de klantendienst, daar vind je tips, filmpjes en tutorials die je stap voor stap begeleiden bij het repareren van je tent. Via de site van de klantendienst kan je ook de onderdelen bestellen die je nodig hebt om je tent te repareren. 

Camping : comment entretenir et ranger une tente ?
Unselected

Door deze praktische tips te volgen en goed voor je tent te zorgen, kun je veel buitenavonturen beleven met behoud van je uitrusting. Van correct gebruik tot zorgvuldig onderhoud, elke stap is essentieel om de levensduur van je tent te garanderen. Bereid je dus in alle rust en comfort voor op nieuwe avonturen, wetende dat je tent klaar is voor alle omstandigheden.

Unselected

Andere artikelen die je misschien interesseren

hoe-een-tent-kiezen

Hoe je kampeer- of trekkingtent kiezen?

We zetten even wat tips op een rijtje om de tent te kiezen die het best beantwoordt aan je noden tijdens je trekking of kampeeruitje. Gewicht, aantal personen, manier van opzetten: we hebben alle criteria in detail onder de loep genomen, om je te helpen juist te kiezen!

Hoe check je of je tent in goede staat is voor je gaat kamperen?

Hoe check je of je tent in goede staat is voor je gaat kamperen?

Omdat je bij aankomst op je kampeerplaats niet voor verrassingen wil komen staan, is het zeer belangrijk om de staat van je tent even te controleren voor je vertrekt.

installer sa tente

Hoe je tent goed opzetten?

Hieronder vind je enkele tips om je tent goed en in een handomdraai op te zetten!

drogen_tent_quechua

Hoe je tent laten drogen?

Om je tent zo lang mogelijk in ere te houden, moet je ze goed onderhouden. Ze goed laten drogen is dan cruciaal. Ontdek al onze tips.

Hoe kies je een opblaaspomp voor kamperen - teaser

Hoe kies je een opblaaspomp voor je luchtbed of tent?

Ontdek onze tips om de juiste opblaaspomp te kiezen voor je luchtbed of tent.

Comment choisir une tente de bivouac ?

Hoe kies je een bivaktent?

Hoe kies je een bivaktent? Wij adviseren je graag om je de juiste keuze te kunnen laten maken.