comment-nettoyer-des-chaussures-de-running

Hoe maak je je loopschoenen schoon?

Lopers hebben dikwijls een bijzondere band met hun loopschoenen. Het zijn hun metgezellen tijdens trainingen en loopwedstrijden. Ze zetten er topprestaties mee neer. Je loopschoenen op de juiste manier onderhouden is van groot belang voor de kwaliteit en de levensduur.

Mijd de wasmachine

Veel mensen steken hun loopschoenen in de wasmachine. Maar dat is uit den boze, want op die manier gaan de technologische en fysieke eigenschappen van de schoen verloren. Je loopschoen kan ook loskomen, krimpen of  zelfs scheuren.

Wat moet je dan wel doen? Heel eenvoudig, gebruik water, zeep en een kleine synthetische borstel. Gebruik zeker geen javelwater! En spoel af met lauw water.
Was je loopschoenen pas wanneer ze heel vuil zijn of onder de modder zitten.

loopschoenen kalenji

Loopschoenen kuisen: hoe ga je te werk?

Je kan loopschoenen perfect met de hand wassen.

1. Haal, indien mogelijk, de binnenzool uit de schoen en was die apart.
2. Was de rest van de schoen mag een zachte borstel, een beetje warm water en zeep (Marseille bijvoorbeeld).
3. Haal met behulp van een vod of doekje zoveel mogelijk water uit de binnenkant van de schoen.
4. Om de schoenen te drogen, plaats je ze best niet dicht bij een warmtebron (zoals een chauffage): laat ze drogen op kamertemperatuur!
5. Daarna vul je de schoenen met kranten- of keukenpapier zodat het vocht in de schoenen wordt geabsorbeerd. Het duurt ongeveer twaalf uur voordat een schoen goed droog is (vooral de binnenkant en veters). Je kan de buitenkant van je schoen sneller droogdeppen met keukenpapier of een microvezel doek.

Wat mag je niet doen?

Om de kwaliteit en het draagcomfort van je loopschoenen te behouden, moet je een aantal dingen absoluut vermijden:
- Steek ze niet in de wasmachine!
- Steek ze niet in de droogkast!
- Laat ze niet drogen in de volle zon!
- Gebruik geen haardroger!
- Plaats ze niet te dicht bij een chauffage of kachel!

Wat als je vaak loopt onder slechte weersomstandigheden?

Als je vaak of zelfs dagelijks loopt bij slecht weer, raden we je aan om twee paar schoenen te gebruiken zodat je het ene paar kunt gebruiken wanneer het andere droogt. Je hebt wat meer kuiswerk tijdens de wintermaanden, maar dankzij het juiste onderhoud gaan loopschoenen een stuk langer mee. Maak je loopschoenen na het hardlopen in de regen of sneeuw meteen schoon met een doek en verwijder zo mogelijk de inlegzolen. Vul ze, als dat kan, met krantenpapier of keukenpapier, zodat het vocht in de schoen wordt geabsorbeerd. Laat je loopschoenen niet lang in de modder staan. Wanneer het droog is op baan, is een groot onderhoud na je run niet nodig.