Hoe meet je de waterdichtheid van een trekkingjas?

Een product is waterdicht als het in staat is om regenwater tegen te houden en je op die manier beschermt tegen slechte weersomstandigheden.

regenjas-mh500

Je moet weten dat er verschillende niveaus van waterdichtheid zijn. Bovendien bestaan er verschillende testen om deze te meten. Enerzijds test men de waterdichtheid van een stof; anderzijds test men de waterdichtheid van een volledig product. Check dus goed of je jas niet alleen uit een waterdicht materiaal is gemaakt, maar ook waterdichte ritsen heeft.

Twee soorten testen: waterkolom vs. douche

Met deze test wordt gemeten in hoeverre een stof bestand is tegen waterdruk. De resultaten worden uitgedrukt in mm waterkolom of mm schmerber (genoemd naar de textielfabrikant Charles Edouard Schmerber die deze meetmethode ontwikkelde).1 schmerber = 1 mm waterkolom = 0,1 mbar.

Regen heeft een gemiddelde druk van 1 000 tot 2 000 schmerber. Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer. Hoe hoger de schmerber-waarde, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal.

Opgelet: de kwaliteit van het gebruikte materiaal is heel belangrijk. Een nieuwe jas van lage kwaliteitsstof kan immers minder waterdicht worden na het wassen. Quechua verzekert dat alle producten ook na het wassen even waterdicht blijven als ervoor.

Douchetest

Volgens ons is deze test het meest representatief omdat een product met een waterdichte stof toch nog water kan doorlaten langs de naden, klepjes of ritsen.~In deze test worden de producten onder een douche geplaatst om hun algemene waterdichtheid te testen.

Welk niveau van waterdichtheid heb je nodig voor jouw sportbeoefening?

Volgens de resultaten van deze test kunnen de producten als volgt gerangschikt worden:

• Een product met de aanduiding 2 “beschermt de gebruiker tegen kleine regenbuien” of 6 cm regen in 1 uur (wat overeenkomt met de gemiddelde maandelijkse regenval in de vlakke gebieden van Frankrijk)

• Een product met de aanduiding 3 “beschermt de gebruiker tegen regenbuien” of 12 cm regen in 2 uur

• Een product met de aanduiding 4 “beschermt de gebruiker tegen onweersbuien” of 30 cm regen in 3 uur

• Een product met de aanduiding 5 “beschermt de gebruiker tegen stormweer” of 1,8 m regen in 4 uur

Je kan deze aanduidingen terugvinden in de technische fiches van onze waterdichte jassen op decathlon.be.

rekking_water_test_quechua

Let op dat je het onderscheid maakt tussen waterdichte producten en waterafstotende producten

Zoals gezegd betekent waterdichtheid het vermogen van een product om regenwater tegen te houden. Het waterafstotende of afparelende vermogen van een stof is de mate waarin ze water van zich af laat glijden, zonder het te absorberen.

Bepaalde producten kunnen behandeld worden met een waterafstotende coating: ofwel wordt deze coating op een jas gelegd die reeds een waterafstotend membraan heeft, om het waterafstotende vermogen ervan te versterken, ofwel wordt de coating toegevoegd aan een product dat nog geen waterafstotende basislaag had. In het tweede geval gaat het om een tijdelijke oplossing wanneer je onverwacht met enkele regendruppels geconfronteerd wordt.

Deze producten, zoals het X-light donsjack, hebben meestal een andere functie, zoals warmte geven. Hun waterafstotend vermogen is alleen maar een “extra troef”; ze zijn niet gemaakt om je tegen de regen te beschermen als je gaat trekken.

Een jas die alleen waterafstotend is (zonder waterdicht te zijn) kan je alleen maar een minimale bescherming bieden. Deze kan van pas komen om je te behelpen bij onverwachte regen. Als het mogelijk gaat regenen, denk er dan aan om een derde, waterdichte laag aan te trekken.

Om droog te blijven dien je ook ademende kleding te dragen, zodat je niet nat blijft van het zweten tijdens je inspanning…

Je kan deze aanduidingen terugvinden in de technische fiches van onze waterdichte jassen op decathlon.be.

trekkingjas_waterdichte_product_quechua