HOE EEN SLAAPZAK ONDERHOUDEN EN OPBERGEN?

In dit artikel lees je al onze adviezen om je slaapzak te wassen, goed te onderhouden en correct op te bergen. Zo geniet je langer van je kampeeruitrusting!

Een slaapzak correct bewaren en onderhouden

Op deze pagina vind je al onze adviezen om je slaapzak goed te gebruiken en te onderhouden. We geven je tips voor het wassen en opbergen!

HOE JE SLAAPZAK IN HET ZAKJE KRIJGEN?

Goed of fout? Je moet je slaapzak altijd volgens een welbepaalde methode opvouwen, alleen dan past hij precies in de zak. Fout! Meer nog, je kan zelfs de vulling beschadigen als je je slaapzak steeds op exact dezelfde plaatsen vouwt. Het dons of de synthetische vulling koeken dan gemakkelijker samen en verliezen hun isolerend vermogen. De beste methode voor je slaapzak, die bovendien tijd bespaart, is hem willekeurig in de zak proppen. 

HOE EEN SLAAPZAK OPBERGEN?

Zowel voor donsslaapzakken als slaapzakken met een synthetische vulling is het beter om ze losjes opgevouwen te bewaren. Wanneer je een donsslaapzak samengedrukt in zijn compressiezak laat zitten, kan het dons beschadigd raken en wordt je slaapzak minder volumineus en luchtig.

Slaapzakken met een synthetische vulling zijn daar minder gevoelig voor, maar ook hier is het niet aan te raden ze lange tijd samengedrukt op te bergen.

Er zijn twee opbergmogelijkheden:~- ofwel gebruik je een zak die groter is dan de compressiezak, zodat je slaapzak volumineus blijft,~- ofwel hang je de slaapzak als een broek over een hanger.

openvouwen-slaapzak

EEN TIP VOOR JE VERTREK

Haal je slaapzak een paar dagen voor je vertrek tevoorschijn en laat hem lekker luchten, liefst buiten. 

Zo wordt de dons- of synthetische vulling weer luchtig en zal ze optimaal isoleren.

dons-slaapzak

HOE EEN SLAAPZAK REINIGEN?

Het onderhoud van een slaapzak verschilt naargelang de vulling.  

Heeft je slaapzak een synthetische vulling?~- Stop hem in de wasmachine.~- Doe er twee of drie tennisballen bij (nieuwe ballen of ballen die je vooraf hebt schoongemaakt met bleekwater). Die zullen de slaapzak flink opkloppen tijdens het wassen, voor een beter resultaat zonder beschadiging.~- Kies een programma op 30°, maar zonder centrifugeren.~- Laat de slaapzak drogen aan de lucht.  

Heeft je slaapzak een donsvulling? De gouden regel is dat je dons zo weinig mogelijk mag wassen! ~Maar soms kan je niet anders, en dan ga je als volgt te werk: ~- Keer je slaapzak binnenstebuiten en stop hem in de wasmachine.~- Doe er twee of drie tennisballen bij (nieuwe ballen of ballen die je vooraf hebt schoongemaakt met bleekwater). Die zullen de slaapzak flink opkloppen tijdens het wassen, voor een beter resultaat zonder beschadiging.~- Kies een programma voor delicaat wasgoed, op 30°, en gebruik een speciaal donswasmiddel.~- Laat verschillende keren spoelen en centrifugeer op laag toerental. ~- Stop in de droger op lage temperatuur, op een programma voor delicaat wasgoed, en doe ook hier de tennisballen erbij.~- Laat tot slot buiten drogen, bij voorkeur in volle zon. Zorg ervoor dat beide kanten goed kunnen luchten en schud af en toe op om donsklonten te voorkomen.  

Controleer altijd of je slaapzak perfect droog is voordat je hem opbergt.

slaapzak-comfort-warmte-zijde-katoen

DE TRUC MET DE LAKENZAK

Om te vermijden dat je je slaapzak te vaak moet wassen, raden we je aan een lakenzak aan te schaffen. Die is veel makkelijker te wassen dan een donsslaapzak bijvoorbeeld. Ook zorgt een lakenzak voor wat extra warmte in je slaapzak. 

VIND JE UITRUSTING!

banner slaapzak dons

ONZE SLAAPZAKKEN VOOR TREKKING

Op zoek naar een compacte en lichte slaapzak?

banner slaapzak synthetisch

ONZE SLAAPZAKKEN VOOR DE CAMPING

Op zoek naar een comfortabele en zachte slaapzak?