tb-jacht

Hoe reinig je het best je jachtwapen?

Tips van onze experts!

Reiniging van de loop: binnenkant & buitenkant

Reiniging van de binnenkant:

We raden je in de eerste plaats aan om verschillende borstels te gebruiken. Begin met een nylonborstel om de grootste loodresten te verwijderen, werk af met een borstel in zacht koper, en ga er tenslotte nog eens door met een wollen borstel die met olie is doordrenkt om de loop te smeren.

Gebruik daarna een droge doek die aan een pompstok is bevestigd om de laatste restjes af te vegen en weg te halen: je zult het doekje een paar keer door de loop moeten trekken. Vervolgens moet je de binnenkant van de loop goed ontvetten want als er olie of vet aanwezig blijft, zal de loop na enkele schoten erg snel weer vuil worden.

In plaats van met borstels en een pompstok kun je de loop ook schoonmaken met een boresnake.

 

Reiniging van de buitenkant:

We raden je aan om de loop na een jachtpartijtje schoon te maken met een droge doek om de resten van transpiratie en vocht te verwijderen, zeker wanneer je bent gaan jagen in de regen.

Na een jachtpartij in de regen raden we je aan om de loop minstens 12 uur te laten drogen voor je hem schoonmaakt, en om zeker nooit een vochtige loop te oliën. Als je dat wel doet, hou je vocht vast onder het olielaagje en dat kan de bronslaag beschadigen.

Als je kleinere of grotere roestvlekken opmerkt op je loop, gebruik dan niet-schurende staalwol 00 of 000. Doordrenk de staalwol goed met olie en wrijf lichtjes op de roestvlekken tot ze verdwijnen.

Eenmaal de loop goed droog is, volstaat een beetje olie op een droge doek of een schoonmaaklapje voor geweerlopen voor de finishing touch.

 

Om de bascule, het kantelmechanisme dat eigen is aan dit soort wapens, te reinigen, raden we je aan om een borstel met nylonharen te gebruiken om resten van stof, kruit enz. weg te nemen. Olie de bascule vervolgens met een spuitbus en gebruik diezelfde borstel om de olie goed te verdelen over de binnenkant.

Wapens met een vaste loop, karabijn of semi-automatisch geweer

Je hoeft je wapen niet volledig te reinigen na elke jachtpartij. Ga eerst met een droge doek over het volledige geweer, reinig dan de binnenkant van de loop op dezelfde manier als bij een wapen met een scharnierende loop, en wrijf tenslotte met een lichtjes geoliede doek over de buitenkant van de loop.

We raden je aan om je wapen grondig schoon te maken na elke 3 jachtpartijen, afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

 

Daarvoor moet je eerst je wapen demonteren. Eerste veiligheidsmaatregel: trek de kulas uit zodat je je ervan kunt vergewissen dat er geen munitie meer in de kamers zit. Duw op de ontgrendelknop van de kulas en houd de slagpin onder druk. Verwijder vervolgens het afvuurmechanisme ter hoogte van de kulas, schroef de vergrendelsleutel los en verwijder hem, en haal dan in volgorde het voorhout, de veer, de loop en de zuiger weg, en trek ten slotte aan de lade waardoor je de kulas in twee delen kunt wegtrekken.

Om het niet-gedemonteerde stuk van je wapen te reinigen, wrijf je met een droge doek over de binnenkant, ter hoogte van de kulas. Om alles te smeren, doe je wat wapenolie op de sledes en op het ejectormechanisme, op de veer die voor demping van de kulas zorgt en op de mechanismes van de slagpin. Vergeet niet de overtollige olie weg te vegen.

Bij het gedemonteerde stuk olie je eerst de mechanische onderdelen van de kulas, die het belangrijkst zijn. Een droge doek volstaat voor de herlaadmechanismes, zoals op de lade en in het gasreservoir.

Volg dezelfde procedure als bij de basculerende wapens om de binnen- en buitenkant van de loop schoon te maken.

De overige gedemonteerde onderdelen maak je gewoon schoon met een droog doekje. Je kunt van tijd tot tijd de houten onderdelen inwrijven met wat lijnzaadolie om hun oorspronkelijke glans weer boven te halen.

Nu kun je je wapen opnieuw monteren.

Reiniging van de schroefdraden, smeren met olie (of met een speciaal vet voor chokes)

Schroef je wapen los en veeg eerst de schroefdraden af met een schone doek of met keukenpapier. Als de choke geblokkeerd is, besprenkel je hem met kruipolie die je enkele uren laat inwerken voor je een nieuwe poging onderneemt om hem los te schroeven.

Ontvet de schroefdraden vervolgens met een fijne ontvettende spray voor wapens om ze diepgaand te reinigen.

Je kunt een zachte tandenborstel gebruiken om de 2 schroefdraden van de choke en van de loop schoon te maken.

Maak van de gelegenheid gebruik om goed te controleren of de schroefdraden geen scheuren vertonen, want dergelijke breuken zijn een symptoom van versleten schroefdraden. Als ze versleten zijn, kun je het best met je wapen naar een wapensmid gaan.

Vet de buitenste schroefdraad van de choke in met een speciaal vet voor chokes voor je de choke opnieuw monteert.

Verwijder het overtollige vet met een doekje.

Tip: vergeet niet om bij elke reinigingsbeurt te controleren of de choke niet geblokkeerd is, net om dergelijke situaties te vermijden. De schroefdraad kan zich letterlijk "vastlassen", in dat geval moet je zeker naar de wapensmid.

Reiniging van de kolf

Als je kolf niet gevernist is (maar geschuurd en geolied), gebruik dan een speciaal product op basis van lijnzaadolie, en vermijd zeker alle metalen onderdelen. Want eenmaal de olie opgedroogd is, kun je die vlekken nog maar moeilijk wegkrijgen. Doe hetzelfde met de lade vooraan, het voorhout.

Wanneer je kolf gevernist is, volstaat het om er eens over te gaan met een doekje met een product voor meubelonderhoud. Wanneer je heel lichtjes met een ingezeepte spons over de meest hardnekkige vlekken gaat en dan met water spoelt, geef je weer glans aan je hout.

Tip: om een lichte deuk in het hout van een geoliede geschuurde kolf te verdoezelen of te laten verdwijnen, leg je een natte doek op de ingedeukte plaats, zet er vervolgens enkele seconden een warm strijkijzer op, herhaal deze handeling indien nodig. Door het vocht gaat het hout opnieuw zwellen en neemt het zijn oorspronkelijke vorm weer aan.