northlake

Je hengel onderhouden, hoe doe je dat?

.

Als je al een aantal keer bent gaan vissen, kan je hengel best wel vuil zijn (stof, aarde, zand, aas). Er kunnen dan krassen ontstaan en plots blijf je achter met een beschadigde hengel. Dat wil je toch niet? Ontdek onze tips om je hengel goed te onderhouden.

De hengel

Eerst en vooral is het belangrijk dat je je hengel na elk gebruik afspoelt met zoet water. Let wel op dat er langs de sluitstukken geen water naar binnen komt. Een simpel en doeltreffend product zoals zwarte zeep (verkrijgbaar in de drogisterij) doet wonderen om je hengels met sluitstukken of telescopische hengels grondig schoon te maken. Giet een eetlepel in een grote bak met lauw water (of een bad) voor je er de onderdelen van de hengel in legt. Wrijf zachtjes met een microvezelspons en droog je hengel grondig af met een zachte doek. Leg de hengel een nacht in een kamer met gematigde temperatuur zodat hij volledig kan drogen.

De sluitstukken

Om de sluitstukken te onderhouden, kun je een product gebruiken dat bij fietsfanaten zeker wel een belletje doet rinkelen: een smeermiddel op basis van teflon. Dit product kun je in een bus of spray kopen en is bijzonder efficiënt om je hengels te onderhouden. Het smeert je hengels en beschermt ze tegen vocht zodat je lange tijd en bij elk weer van een duurzaam product kunt genieten.Bovendien is dit product erg voordelig omdat je bij gebruik maar enkele druppeltjes op een doek moet doen. De achtergebleven resten wrijf je af met een stuk absorberend papier. Gebruik een zachte doek en siliconenolie om minuscule krasjes te behandelen. Je hengel ziet er terug als nieuw uit.

De ringen

Wrijf zachtjes met een soepele en vochtige (niet-metalen) borstel om onzuiverheden weg te werken. Droog zorgvuldig af met een microvezeldoek.  

#Tip van Caperlan

Het kan gebeuren dat er een ringetje van je hengel verdraaid zit.Gebruik dan vooral geen tang om het probleem op te lossen. Je zou het keramiek kunnen beschadigen! Pak het ringetje vast met een doek en probeer het zo zachtjes terug op zijn plaats te krijgen.