tb-laine-merinos

Ja'woll!

Wol is een onmisbaar onderdeel in de outfit van iedere wandelaar.

Wol is een onmisbaar onderdeel in de outfit van iedere wandelaar. Sinds mensenheugenis is de natuurlijke vezel een warmhouder voor elke buitenmens. Dat we jullie daarom de beste kwaliteit in onze wolproducten willen garanderen, staat buiten kijf.

trek-merinos-whol

Wol, betrouwbare partner van elke trekker

Een van de belangrijkste tips die we vaak geven aan trekkers, komt altijd op hetzelfde neer: draag wol.

Wol is een natuurlijke performante vezel die zich goed aanpast aan het lichaam tijdens een actieve inspanning, het is een dierlijke vezel en bevat het dus proteïnen die de groei van bacteriën tegengaan. Zo zal je uiteraard zweten in een wollen shirt, maar dat amper ruiken omdat bacteriën vooral de geur veroorzaken. Goed nieuws voor de trekker, want je kan gerust meerdere dagen hetzelfde shirt dragen zonder dat je teamgenoten dat hoeven te ruiken.

Merinowol is dé oplossing voor wie snel kampt met huidirritaties en allergische reacties bij wrijvingen. Daarbij is wol een goede thermo-regulator bij elk weer en 100% brandveilig. Omdat wol meer zuurstof nodig heeft dan pakweg elke synthetische stof om brandbaar te zijn, gaat het ook niet smelten, druppen of op de huid gaan plakken wanneer het vuur zou vatten bij het kampvuur. Alleen daarom al hebben we besloten dat we er vanaf nu meer van moeten gebruiken in onze kledij.

Jouw zorg, onze plicht

In de loop der jaren krijgen we meer en meer vragen over de afkomst van onze schapen : “Worden ze in humane omstandigheden gehoed, wordt er Mulesing* op ze toegepast?” Om vandaag en morgen eerlijk antwoord te kunnen bieden op die vragen, hebben we een traceability project opgestart. We reisden hiervoor zelf af naar Zuid-Afrika om te verzekeren dat jouw gekochte product gemaakt is van natuurlijk materiaal waarbij ook de ethische aspecten werden gerespecteerd voor zowel schapen als voor de schaapherders van de lokale ondernemingen ter plaatse.

merinos-mouton-visage

Ethische wol

Onze wol is niet afkomstig van één enkele boerderij, maar van een coöperatie van schapenboeren die onze arbeidsreglementen, hoed-procedure en manier van werken op een coherente manier opvolgt en naleeft. We stellen vandaag vast dat ook de schapen in heel goede omstandigheden worden gehouden. Ze zijn goed gevoed, hebben ruimte en voldoende gras om op te grazen en rond te hollen, en er wordt geen Mulesing* toegepast op de dieren.

Mulesing is een dieronvriendelijke praktijk waar er huid van het achterste van een schaap wordt gesneden om te voorkomen dat bromvliegen zouden nestelen in restanten van uitwerpselen die in de wol klitten.

Het is een methode die niet strookt met de ethische waarden van Decathlon.

Van schaap tot t-shirt

Elke lente worden schapen geschoren door een getrainde scheerder, met elektrisch aangedreven handscharen, vergelijkbaar met die van een barbier. Zo wordt de wol vlot en zachtaardig van het schaap verwijderd. Een schaap scheren voorkomt dat het dier oververhit geraakt in de zomermaanden, en dat het vrij kan bewegen zonder het overgewicht van zijn vacht. Na het scheren wordt de wol gewassen om het wolvet en andere onzuiverheden te verwijderen. De wol wordt vanuit de boerderij overgebracht tot bij onze verdeler Seguard Masurel in Port Elisabeth. Daar wordt het getest en geveild. Van daaruit wordt het verscheept naar overal ter wereld, waar het vooral in de mode-industrie wordt gebruikt. Hierna wordt het genaaid, gespind en geweven tot grote lappen stof die in ons atelier worden gekleurd en verwerkt tot de aparte kledingstukken die uiteindelijk in onze trekking-afdeling komen te hangen!

Wie wol kiest, kiest een duurzamer product! 

1. Onze wollen kledij is 100% Slow Fashion en dat merk je meteen. Sinds hun introductie in ons aanbod kregen onze wollen stukken een tijdloos design. Ongeacht de jaren en seizoenen blijven de stuks voortdurend in onze collectie. De prijs mag dan wel wat hoger zijn, maar dankzij zijn onberispelijke kwaliteit overleeft een wollen T-shirt net iets langer dan een kledingstuk uit synthetische stof.

2. Wol is 100% recycleerbaar! Dankzij de hoge kwaliteit van de vezel kan wol gemakkelijk en herhaaldelijk hergebruikt en gerecycleerd worden.