jogging lopen pauze nodig uitrusten

Signalen die aantonen dat je een pauze nodig hebt

Maar wees gerust, je zal beter terugkomen!

Of je nu af en toe, vaak, en al dan niet gepassioneerd loopt ... lopen helpt je jezelf beter te voelen. Je boekt progressie, en ook dat is een fijn gevoel. Maar eens je gemotiveerd bent, is het moeilijk om te accepteren dat het misschien wel eens tijd is voor een beetje rust. Maar wees gerust, je zal beter terugkomen!

Neem een pauze !

Running wordt steeds populairder en een groot aantal lopers, vaak eerder beginners, zullen al snel merken dat lopen kan uitgroeien tot een fijne verslaving. Maar ook zij zullen snel door hebben dat vooruitgang boeken meteen gevolgd wordt (of moet worden) door rusten! Herken je jezelf hierin?

Het plezier dat je ervaart door te lopen, kan ook neveneffecten hebben: eenmaal je gewend bent om regelmatig te gaan lopen, kan je net iets té afhankelijk worden van je passie en moeilijkheden hebben om te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Zonder echt het woord "bigorexia" (een obsessieve verslaving aan sporten) in de mond te nemen, zal de zin om koste wat het kost te lopen ooit wel eens uitmonden in fysieke of mentale vermoeidheid, wat soms moeilijk te accepteren is. De sleutel om vooruitgang te boeken en je altijd goed te voelen? Leren luisteren naar je lichaam!

Wat is de oorzaak van deze plotse vermoeidheid?

Overtraining is de belangrijkste factor in periodes van vermoeidheid, en de redenen zijn uiteenlopend. De snelle toename van je trainingsvolume mondt uit in lichamelijke vermoeidheid op verschillende plaatsen. Vaak komt dit voor bij nieuwe lopers die te veel hooi op hun vork willen nemen, en hun lichaam niet laten aanpassen aan de plotse wijziging van hun ritme. Maar ook onvoldoende recuperatiemomenten, te intensieve belasting op training en te veel wedstrijden op korte tijd zijn oorzaken die maar één gevolg hebben op je lichaam: overtraining.

Hoewel ze overheersend zijn in het geval van een loper, zijn sportieve redenen niet altijd de enige verantwoordelijken voor plotse vermoeidheidsverschijnselen. Een verandering van omgeving, al dan niet sociologisch, klimatisch of voedselmatig kan net zo goed psychologische en/of fysieke vermoeidheid met zich meebrengen voor elke sporter.

Welke signalen van vermoeidheid kan je lichaam je sturen?

Tijdens het lopen krijg je het gevoel dat je niveau stagneert of zelfs achteruit gaat, de fysieke weerbots is pijnlijker, kleine pijntjes aan de spieren en gewrichten duiken herhaaldelijk op na de inspanning, je loopsessies volgen steeds minder makkelijk, tempo's die je normaal comfortabel loopt worden lastiger ... Algemeen zal je minder plezier overhouden aan het lopen en ben je minder gemotiveerd om je schoenen weer aan te trekken. Je slaapt steeds minder goed, je voelt je minder dynamisch, je eet minder, en je humeur laat te wensen over ...

Het is duidelijk tijd om het lopen enkele weken halt toe te roepen. Ook al had je je jaarlijkse break op een ander moment in je schema gepland, pas je je kalender best aan als de vermoeidheid in die mate begint op te spelen. Zoniet loop je het risico op blessures en kan je weer helemaal opnieuw beginnen ...

Plotse vermoeidheid van te lopen

Volledige of actieve rust?

Geef jezelf tijdens je eerste jaren als loper de tijd om te ontdekken hoe je lichaam reageert op deze belasting en las minstens één à twee rustperiodes in per jaar. Neem het voorbeeld van de teamsporters, waar ze ook midden in het seizoen even pauzeren. Dit heb je nodig om even te recupereren, maar ook vooral om weer zin en motivatie op te wekken wanneer je het lopen mist!

Gun jezelf twee, indien nodig drie weken zonder lopen en geniet van de uren die je hierbij wint door jezelf goed te verzorgen. Massages, sauna, yoga of nog andere relaxatiemomenten doen je lichaam en geest weer herleven. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Voor diegenen die echt té ongeduldig zijn en waarbij een periode zonder sporten echt geen optie is, is er nog de mogelijkheid om te opteren voor een periode van "actieve rust". Wandelingen met het gezin, fietstochten of wat baantjes trekken in het zwembad zijn activiteiten waardoor je niet opgesloten zit tussen die vier muren. Enige voorwaarde: enkel de ontspanningsmode mag aan staan! Zonder zware belastingen op je gewrichten of je cardiorespiratoire ritme. Je lichaam bevindt zich namelijk in de herstelfase.

Herneem geleidelijk je trainingen

Eenmaal uitgerust kan je weer aan het hernemen van je loopsessies gaan denken, maar wees niet te gulzig! De twee eerste weken moet je lichaam weer 'ontwaken', dus maak het niet te zwaar: fietstochten of een stevige wandeling in de eerste week. Daarna kan je week twee aanvatten met enkele loopsessies, maar aan een comfortabel tempo, en zonder de 45 minuten te overschrijden.

Nadien kan je weer wat meer variatie in je sessies leggen, en je richten op een specifiek trainingsschema voor je volgende doel!