SOS! MIJN PAARD IS BANG VAN EEN SPRAY! 

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, heeft een paard geen taaie huid. Zijn huid is zelfs gevoeliger dan die van de mens. Voor we je uitleggen hoe je een paard laat wennen aan een spray, lichten we eerste even toe waarom de spray hem schrik kan aanjagen.

fr-header-fougenza-spray

Waarom zou een paard schrik hebben?

De huid van een paard is dikker, en zijn opperhuid is dunner, wat betekent dat er bij een paard minder cellen tussen het gevoel en de zenuwuiteinden instaan. Hij voelt hierdoor dus meer dan een mens. Dit kan je al helpen begrijpen waarom een spray voor hem soms zo onaangenaam is. Daar komt dan ook nog een onbekend geluid en een vaak onnatuurlijke geur bij. Als de verzorger dan ook nog eens wantrouwig, angstig of onzeker over de reactie van het paard is, draagt dat niet bepaald bij aan de ontspanning en het vertrouwen van het dier.

Je moet je paard er dus aan helpen wennen

Noem het een vorm van training en acceptatie. Je gaat langzaam maar zeker de intensiteit of de frequentie van de reactie van je paard verminderen op de stimulus van de spray.

Hoe doe je dat?

Zoals gezegd moet ons paard onze verzorging accepteren en is het dus belangrijk dat we hem nergens toe dwingen, maar hem eerder iets aanbieden, uitleggen, laten begrijpen... zodat hij het kan aanvaarden. Als je deze stappen niet respecteert, begin je elke keer opnieuw het "gevecht" om de spray aan te brengen.

Onze eerste tip: leg je paard niet vast. Acceptatie komt niet onder dwang.

1. Doe dit alleen op een rustige en kleine plaats, zoals een grote box, een paddock of een kleine weide. Je paard zal al genoeg dingen hebben om zich op te concentreren. Als je paard wat afstand wil nemen, laat hem dan doen, kom bij hem terug en stel hem gerust. Deze oefening zal jouw geduld en zijn vertrouwen op de proef stellen. Roep gerust iemand met ervaring erbij om je te helpen.

2. Toon hem het "kwaadaardige voorwerp": de spray! 

3. Laat hem eraan ruiken. Zet een stap terug en begin opnieuw. (je kunt als hij zeer terughoudend is beginnen met een spray met enkel water).

4. Streel hem en stel hem met je stem gerust. Als je paard ongedurig wordt van deze stap, ga dan niet door, maar herhaal deze stap tot je paard er volledig rustig onder blijft.

5. Spray één keer weg van je paard, zonder hem aan te raken en op een afstand, zodat hij kan zien en horen wat je doet, eerst rustig, dan steeds energieker. Soms is het nodig om het voorwerp opnieuw aan je paard te tonen en hem eraan te laten ruiken.

6. Pak de spray goed vast, en plaats hem tegen de hals. Wrijf met het voorwerp over je paard, en stel hem gerust. Ga niet voor je paard staan, daar zal hij onrustig van worden (dat maakt het voor hem moeilijker om te vluchten; wij willen hem de ruimte geven om te vluchten als hij er echt niet meer tegen kan).

7. Als alles goed gaat kan je proberen de spray direct op de huid te gebruiken.

Met jonge paarden en paarden die al getraumatiseerd zijn door een spray, kan deze techniek meerdere dagen in beslag nemen, maar de tijd die je besteedt aan het gewennen van je paard win je terug in je toekomstige dagelijkse omgang. Bovendien heb je de voldoening dat je je paard iets geleerd hebt.

Voor paarden die te bang zijn: gebruik een handdoek of washandje

1. Doe een beetje van de spray op een handdoek of een washandje nadat je hem aan je paard hebt voorgesteld ( “Zita, handdoek!” “Handdoek, Zita.”) en wrijf de spray zo over zijn lichaam.

2. Gebruik een spray voor de gemakkelijk te bereiken en minder gevoelige plaatsen, zoals de hals, de croupe en de bovenkant van de rug. Voor de rest van het lichaam raden we aan om ook een handdoek te gebruiken voor paarden die aan de spray gewend zijn. In de eerste plaats zodat de spray niet in de ogen, wondjes, of neusgaten komt. En in de tweede plaats uit respect voor onze paarden op de gevoelige delen (buik, flank, boeg...) en omdat ze al zoveel andere dingen van ons aanvaarden (werk, andere verzorging).

Een goed product voor de gevoelige plaatsen is de deoroller voor paarden in de plaats van een spray met handdoek.

Nog een laatste tip:  hoe natuurlijker het product, hoe gemakkelijker je paard het zal accepteren en hoe beter voor zijn huid! Citronella, essentiële oliën...