Surf in Tofino

“Surfen in het gezelschap van orka’s: een mythische ervaring” stijn geerts

Stijn Geerts, Back Office Manager van Decathlon, is surffanaat. In september 2013 reisde hij rond in het noordwesten van Canada. Een van zijn doelen: surfen in Tofino. Een onbekend stadje op Vancouver Island in de provincie British Columbia aan de westkust van Canada. Maar wel een van de plekken waar je als surfer móét geweest zijn. Denk niet aan exotische stranden en palmbomen, maar aan reusachtige, koude golven die met ontzagwekkende kracht op het strand van Tofino beuken.

Surf in Tofino

Waarom moet tofino als surfer op je to-dolijstje staan?

“De natuur is er ongelooflijk mooi en apart. Als surfer ben je er volledig ingesloten door de natuur en voel je je één met de zee. Tofino zelf is toeristisch. Je kunt er bijvoorbeeld ook gaan hiken, kajakken en walvissen spotten. Het stadje is klein en gezellig. ’s Avonds zie je op de kilometerslange stranden verschillende kampvuren waar surfers en inwoners samenkomen.

Op elk van die stranden vind je verschillende surfshops waar je materiaal kunt huren, en surfscholen waar je als beginneling kunt leren surfen of waar je als ervaren surfer handige tips en tricks van een local krijgt. Het water is er altijd koud: gemiddeld 7 tot 15 graden. Tofino heeft een echte cultstatus. Het is de surfhoofdstad van Canada. De kans op goede golven is er heel groot.”

Heb je op een specifiek moment gewacht om te gaan surfen?

“Omdat we Vancouver Island helemaal wilden ontdekken, bleven we er enkele dagen bij vrienden logeren. Met enkele Canadese vrienden zijn we er verschillende keren gaan surfen. De tweede dag dat we op het eiland waren, ben ik samen met mijn vriendin en een Canadese vriendin tijdens het golden hour naar Cox Bay Beach gegaan. Dat is het uur net voor zonsondergang. Een van de beste en mooiste momenten om te gaan surfen. De ondergaande zon zet de omgeving in een heel mooie gloed. De surfcondities zijn dan vaak ook beter. Het was een zonnige avond. We gingen het water in en probeerden de krachtige golven te bedwingen.”

Ideale omstandigheden om op je surfplank te kruipen

“Ja, maar plots kwamen er donkere wolken opzetten. Niet veel later kregen we een echte wolkbreuk en hagelstorm over ons heen. Maar omdat we in het water zaten en er nog altijd goede golven waren, bleven we surfen. Even snel als de storm kwam opzetten, was hij weer weg. De zon begon opnieuw volop te schijnen en er verscheen een felle regenboog boven de bossen van Tofino. Een prachtig tafereel.”

De natuur had nog iets mooiers voor jullie in petto?

“Plots hoorden we tumult op het strand. Toen we in de richting van de ondergaande zon keken, zagen we een 200-tal meter verder water uit de oceaan opspuiten. Even later zagen we grote en kleine rugvinnen en beseften we dat er vlak bij het strand een troep orka’s rustig aan het rondzwemmen was. In de waters rond Vancouver Island komen orka’s wel meer voor. Maar zo dicht bij de kust hadden de mensen op het eiland, onze vriendin incluis, ze nog maar zelden of nooit gezien.

We hebben even getwijfeld om uit het water te gaan, maar onze vriendin zei dat er geen gevaar was. Vijf minuten lang genoten we van een verbazingwekkend en heel sereen schouwspel. De ondergaande zon maakte het extra speciaal. Dat orka’s zich aan mensen tonen, wordt als een goed teken beschouwd. Het leek die avond wel voorbestemd. Na zonsondergang hebben we op het strand een vuur gemaakt en gebarbecued. We zijn nog lang blijven napraten over wat we meegemaakt hadden. Het is een mythische ervaring die ik nooit meer zal vergeten.”

Surf in Tofino