surf_planche_test_Olaian_decathlon

Missie test olaian x surf session

Terugblik op de vergelijkende test van de Olaian-foamboards door de surfers van het Surf Session-redactieteam. "Geen enkele andere plank riep vroeger zoveel afkeer op bij 'gevorderde' surfers als het foamboard, omdat het geassocieerd werd met surfscholen en beginners in het algemeen. En plots zijn deze soft tops supercool, en wil iedereen er een hebben. Waarom? Daarom." dixit Surf Session Magazine - Extra editie 'Materiaal 2018'

Doel van de test

Een modefenomeen of is er een gegronde reden? We stelden de redactie van Surf Session voor het zelf te komen ontdekken en op een namiddag ons nieuw gamma foamboards te testen. Welke van deze surfplanken genoot volgens jou de voorkeur van de redactie? 

Testmissie Olaian x Surf Session
olaian_planche_surf_mousse3

Foam surfboard 100, 8' soft

planche_surf_mousse_olaian

Foam surfboard 7' 900 soft 

planche_surf_mousse_olaian

Foam surfboard 5'4" 900 soft

Testomstandigheden

PLAATS : Bidart. 

VERSLAG : mooie, kleine golven van 50 cm tot 1 meter en meer. Regelmatige golven. prestatievermogen, golven die aanvankelijk mooi uitrolden, maar zich naar het einde van de sessie eerder sloten. Gelijkaardige omstandigheden van het begin tot het einde van de test.

De testers

Alex Charre: eerder bodyboarder dan surfer, heeft al een 7’0 Olaian. All-rounder in surf.~- Joao Esteves: beginnend surfer, maar met een goede fysiek. Hij voelt zich thuis in het water. Hij heeft een voorkeur voor grotere boards.~Yvan Grangeret: goede surfer, tevens shaper. Stevig gebouwd.~Rémi Lassauvetat : surft enkel met retro-planken met enkele vin, een goed niveau.~Marc-Antoine Guet: all-round surfer.~Baptiste Levrier: is al liefhebber van foamboards, een heel goed niveau.

 Testcriteria

EERSTE INDRUK: analyse uit het water. Ontwerp, shape, algemene indruk. Het idee dat men zich in de winkel van een plank vormt, voordat men ermee gaat surfen: ze bekijken en proberen voorstellen hoe de plank zich zal gedragen in het water.

COMFORT: in het water, maar nog niet surfend. Peddelen, 'duck dive', wendbaarheid, compactheid...

SURFBAARHEID: surfkwaliteiten, kenmerken, voor- en nadelen tijdens het golfsurfen. Het beoordelen van de sterktes van de plank in functie van verschillende omstandigheden en types van surfers.

FUN-FACTOR: het persoonlijke gevoel dat men heeft wanneer men uit het water komt na het surfen met de plank. In welke mate heeft men zich geamuseerd, want daar draait het toch om!

VOOR WIE IS DEZE PLANK: aan wie zou men deze plank aanbevelen. De juiste plank voor de juiste surfer in de juiste omstandigheden.

Foam surfboard 5'4" 900 

EERSTE INDRUK: origineel ontwerp, intrigerende vorm, je hebt zin om ze uit te proberen. Je voelt dat je je gaat amuseren.

COMFORT: Je kunt makkelijk peddelen dankzij de zeer platte 'rocker' (de vorm van de plank, gezien van de zijkant). Een 'duck dive' gaat moeilijker vanwege de breedte. Beperkt drijfvermogen voor personen boven de 80 kg.

SURFBAARHEID: Je hebt wat tijd nodig om je aan te passen, vooral als je 'backside' surft gezien de breedte aan de 'tail'. Reageert goed, ondanks de grotere omvang.

FUN-FACTOR: super-fun! Een plezante surfplank waarmee je je kunt uitleven. Je voelt dat je nog heel wat vooruitgang kunt maken; je hoeft ze alleen maar te temmen! Hoe vaker je ermee surft, hoe meer plezier je eraan beleeft.

VOOR WIE IS DEZE PLANK: Voor de goede surfer die 'fun' wil, die zich in de zomer wil amuseren op kleine golven. Om mee te nemen naar een plek met kleine golven.

planche_mousse_surf_decathlon

Foam surfboard 7' 900

EERSTE INDRUK: een mooie plank, aantrekkelijke shape, leuke kleuren. Super dat je je eigen vinnen kunt monteren.

COMFORT: De plank is vlot om mee te peddelen; ze is geschikter voor personen met een stevige lichaamsbouw dan de kortere planken.

SURFBAARHEID: een beetje tussenin de reactiviteit van een kortere plank en de inertie van een volumineuzere plank. Interessant om sommige manoeuvres beter aan te voelen, vooral op het einde van de golf. Een zeer stabiele plank, net iets te soepel om te reageren zoals het zou moeten.

FUN-FACTOR: De plank is aangenaam om mee te surfen, perfect voor meer intense stukken, iets minder goed als het kalmer wordt. Gedraagt zich beter naarmate je snelheid maakt, je voelt dat je nog veel goeds mag verwachten.

VOOR WIE IS DEZE PLANK: Voor zij die willen overstappen op een kortere en wendbare plank, zonder aan comfort te moeten inboeten. Surfers die al wat ervaring hebben.

Surfplank 500 8'0 soft

EERSTE INDRUK: omvangrijk en zwaar voor een 8’0.

COMFORT: eerder traag om te draaien en te starten, maar eens gelanceerd vlot om mee te peddelen.

SURFBAARHEID: minder goede grip zonder wax. De plaatsing van het het handvat zou sommigen kunnen storen tijdens het surfen. Een trage plank, moeilijk om snelheid mee te maken.

FUN-FACTOR: niet zo interessant.

VOOR WIE IS DEZE PLANK: beginners.

planche_mousse_surf_pour_tous_olaian

Surfplank 100 8'0 soft

EERSTE INDRUK: mooie kleur, eerder dun, redelijk compact. Harmonieuze vorm. De plank blijft volumineus maar je voelt dat ze vlot gaat bewegen.

COMFORT: supervlot om mee te peddelen, ze glijdt goed over het water. Een enkel minpuntje, moeilijke 'duck dive' voor een 8’0.

SURFBAARHEID: een stijve plank, heel plezant. Ze reageert goed, maakt makkelijk snelheid, en surft vlot van boven naar beneden. De rail snijdt aan de onderkant van de golf, dat geeft een goed gevoel. Makkelijk om het juiste traject aan te houden.

FUN-FACTOR: Alles wat je van een foamboard mag verwachten. Je kunt er voluit de golven mee nemen, dingen uitproberen, je amuseren maar toch ook echt surfen. Een goed compromis tussen fun en prestatievermogen. Een leuke plank, voor alle omstandigheden.

VOOR WIE IS DEZE PLANK: voor iedereen! Om te laten gebruiken door vrienden, voor beginners die vooruitgang willen boeken, voor het ganse gezin. Super-veelzijdig, geschikt voor alle niveaus, zowel voor zij die hun grenzen willen verleggen als voor zij die op zoek zijn naar een plank waarmee je makkelijk kunt surfen.

Foam surfboard 8'6" 500

EERSTE INDRUK: zwaar, breed en volumineus, gelukkig is er een handvat. Neus en staart in het geel valt niet bij iedereen in de smaak...

COMFORT: zwaar als je start met peddelen, maar eenmaal gelanceerd is ze snel. Te veel 'rocker' aan de neus van de plank, zo duwt de plank tegen het water.

SURFBAARHEID: moeilijk om mee te manoeuvreren. Echt een plank voor beginners die vooral rechtdoor willen gaan in het schuimend water. Verder niet zo interessant,~een erg zachte en dus weinig reactieve plank. Bovendien heeft ze een slechte grip wanneer je meer steun gaat zoeken.

FUN-FACTOR: Je kunt er tal van golven mee pakken, maar je blijft ook een beetje op je honger zitten want ze is niet zo interessant om mee te surfen.

VOOR WIE IS DEZE PLANK: voor complete beginners of voor kinderen.

planche-surf_olaian

Een unanieme beslissing: de 8’0 soft!

WAAROM? ~~Onze keuze ging naar de 8'0 omdat het in de eerste plaats de meest geslaagde plank is, met de meest beproefde shape. Verder is deze plank voor iedereen toegankelijk. Zowel beginners als gevorderden kunnen er veel surfplezier aan beleven. Deze plank heeft niet echt nadelen. We kunnen ze alleen maar aanbevelen, zowel aan personen die een foamboard willen om in de zomer plezier mee te hebben, als aan beginners die een eerste plank willen om te oefenen. Wendbaar en makkelijk te controleren, vlot om mee te peddelen, compact, alleen maar voordelen!~~Marco: "Mooi, licht, esthetisch. "~Joao: "Ik voelde me meteen op m'n gemak. "~Baptiste: "Een supercompromis tussen fun en prestatievermogen. "~Alex: "Ik apprecieerde de vorm en reactiviteit. "