Voeding na de inspanning

Dat je voor en tijdens de inspanning goed eet en drinkt, is een prima zaak. Maar denk ook zeker aan je recuperatie. De recuperatiefase, die vaak te weinig aandacht krijgt, is essentieel voor de rehydratatie, om je energiereserves weer aan te vullen en je spieren te laten herstellen. Bovendien zorgt deze fase er ook voor dat de vermoeidheidstoxines uit je lichaam verwijderd worden.

Aptonia bidon double use

1/ Na de inspanning: waarom moet je recupereren?

Omdat een lichamelijke activiteit een algemene vermoeidheid en spiervermoeidheid met zich meebrengt. Recuperatie en stretching zijn nodig:

- om trainingen en inspanningen doeltreffend te laten opeenvolgen,

- om vooruitgang in prestaties te boeken,

- om blessures te vermijden.

2/ Na de inspanning is de eerste prioriteit: hydratatie

Na afloop van een inspanning bevindt je lichaam zich in een meer of minder zware, maar wel systematische, toestand van uitdroging. De ernst ervan hangt af van de intensiteit en duur van de inspanning, de kwaliteit van de tijdens de inspanning opgenomen drank en de weersomstandigheden.

Als gevolg van de transpiratie tijdens de inspanning lijd je een verlies aan vocht en mineralen dat je zo snel mogelijk moet goedmaken.

Rehydratatie is de eerste doelstelling van wat je drinkt tijdens de recuperatie. Ik raad je aan bicarbonaatwater te drinken, dat je lichaam van een alkalinehoudende vloeistof voorziet. Dit helpt om de zure afvalstoffen die je tijdens de inspanning hebt aangemaakt weg te werken.

Aptonia bidon double use recovery drink

3/ Na de inspanning is het noodzakelijk: om suikers aan te vullen

Na een inspanning zijn je energiereserves vaak uitgeput. Je moet ze dan ook aanvullen. Zorg daarom dat je snel voldoende koolhydraten opneemt. Idealiter herstel je je reserves binnen het uur na de inspanning. Doe dit met voeding met veel koolhydraten.

Twee oplossingen:

- Neem voeding die voornamelijk enkelvoudige koolhydraten bevat: fruitpasta, nougat, gedroogde vruchten, vruchtenmoes …

- Neem een energiedrank

4/ Na de inspanning moet je ook denken aan: eiwitten

Hun rol bestaat uit het bespoedigen van het herstel van de spieren.Je moet ze binnen het uur na de inspanning hebben ingenomen. Kies bij voorkeur voor Whey-eiwitten, die worden snel opgenomen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan BCAA, nuttige aminozuren voor de recuperatie.

5/ Na de inspanning: een recuperatiedrank

Een recuperatiedrank is ideaal omdat in een product alles aangeboden wordt wat je nodig hebt voor een goede recuperatie. - Water (het belangrijkste bestanddeel) om het organisme opnieuw te hydrateren en te mineraliseren, - Koolhydraten om de energiereserves te herstellen, - Eiwitten om het spierherstel te bevorderen. Drink hem op zodra je stopt met sporten.

Diëtiste-voedingsdeskundige, fervente multisportraidster en roeister

- Marie Fauchille -