Hardlopen in de regen

Waarom en hoe gaan lopen in de regen?

Wie regelmatig traint, zal onvermijdelijk af en toe te maken krijgen met minder goed weer. Soms zal je dus in de regen moet lopen, maar laat dat de pret vooral niet bederven. Lees even mee!

Jezelf motiveren om in de regen te lopen

Voor de training

Schrap vooral je training niet als je merkt dat het gaat regenen. Je zal heus niet smelten! Als je vooraf weet dat het zal regenen, kun je bovendien de juiste voorbereidingen treffen. Bij lichte regen kun je een waterafstotend en winddicht jasje aantrekken, en als het harder regent, zijn een regenjas en -broek aangewezen.

Je kunt eventueel met een trailrugzakje lopen om je waterdichte kleding (compact samendrukbaar) mee te nemen voor als het weer verandert. Het is sowieso onmogelijk om het weer te kiezen de dag van een wedstrijd, dus kun je maar beter oefenen tijdens je trainingen en je materiaal uittesten voor de grote dag.

Zorg dat je telefoon, mediaspeler en geld goed beschermd zijn om onaangename verrassingen te vermijden.

Hardlopen in de regen

Tijdens de training

Ziezo, je bent aan het lopen in de regen. Het belangrijkste was om de stap te zetten, en nu merk je dat het eigenlijk wel meevalt en je motivatie stijgt. Van water word je nat, en dan? Met het mes tussen de tanden, weet je wel...

Wie weet begin je het zelfs wel leuk te vinden om door de plassen te lopen eens je nat bent. Nu kun je andere sporters op je weg begroeten met een hoofdknik of een blik van verstandhouding om te zeggen "goed gedaan, jij hebt jezelf ook weten te overtreffen".

Wees toch voorzichtig als het onweert en bliksemt, laat je niet verrassen en ga schuilen om te wachten tot het overgaat. Een gebouw (weg van de ramen) en een gesloten auto zijn de veiligste schuilplaatsen bij bliksem. Vermijd bosranden, open water, hoogtes en open velden. Je kunt ook een vriend of familielid bellen om je te komen ophalen, of desnoods een taxi nemen of gebruik maken van het openbaar vervoer. Als je nergens een schuilplaats vindt, maak je dan zo klein mogelijk. De bliksem slaat immers altijd in op de hoogste punten.

Fierheid na de training

Na de training

Je hebt het gehaald! Je mag trots zijn op je trainingssessie in de regen... en je mag de douche in. Voel je de energie? De idee dat je de elementen hebt getrotseerd, geeft voldoening. Nu sta je mentaal weer een stuk sterker om je volgende doelen te bereiken. Bovendien mag je er prat op gaan dat je ervoor bent gegaan, terwijl vele anderen er de brui aan hebben gegeven toen ze regen zagen! Bravo, je bent een kei!

Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Hardlopen: drie tips om geïrriteerde tepels te vermijden

Hardlopen: drie tips om geïrriteerde tepels te vermijden

Heel wat hardlopers hebben er last van: irritatie aan de tepels. Wat een leuk loopje had moeten worden, kan zo algauw veranderen in een echte marteling.

Trainingsschema 10 miles: 10 weken – 3 sessies per week

Trainingsschema: klaar voor de 10 miles in 10 weken!

De populariteit van de 10 miles is aan een steile opmars bezig. Wil jij de 16 km tot een goed einde brengen?

Lopen in de winter: 10 tips tegen de kou

Lopen in de winter: 10 tips tegen de kou

Hardlopen heeft als voordeel dat het een verwarmend effect heeft op je lichaam. Hier zijn 10 tips om de kou te trotseren.