klei paardrijden

Welke verzorging na een inspanning of wedstrijd?

.

Het seizoen van de grote wedstrijden komt er met rasse schreden aan. Wil je dat je paard in topvorm is op D-day, dan is het belangrijk dat je het na een intensieve training of wedstrijd goed verzorgt. Bovendien heeft je paard het meer dan verdiend, nadat hij het beste van zichzelf heeft gegeven.

Het eerste wat je na je trainingssessie doet, is een aantal minuten stappen waarbij je de singels voor je paard wat lost. Zo kan het geleidelijk opnieuw op adem komen. Wandel je met je paard aan de hand, dan kun je de singels nog meer lossen en ook de neusriem losmaken, zodat je paard kan ontspannen.

 

Nadat je je rijpaard hebt ontzadeld in de stal, is het tijd voor een douche. Begin met het afspoelen van de benen, waarbij je de pezen masseert met de waterstraal. Zo ontspant het spierweefsel en koelt het geleidelijk af. Is het mooi weer, spoel je paard dan helemaal af en eindig bij de lenden.

Vergeet de benen na de douche niet af te drogen om kloven te vermijden. Water heeft namelijk de neiging zich op te hopen ter hoogte van het kootbeen en de vacht. Droge of licht vochtige benen zijn bovendien gemakkelijker te verzorgen dan doorweekte benen.

Voor de verzorging heb je meerdere opties:

Wanneer je geen bandages wilt of kunt gebruiken:

Dan kun je op de benen van je paard klei aanbrengen. Strijk eerst een laag open tegen de richting van de haren in en vervolgens een tweede laag in de richting van de haren. Je kunt het hele been bedekken, maar het belangrijkste is dat je de pees en/of de gewrichten (kogels, knieën en knieholtes) bedekt.

In plaats van klei kun je ook een kalmerende en ontspannende gel gebruiken voor de pezen. Dit product zorgt voor een koude-effect en draagt bij aan het herstel, om de pezen in een goede staat te houden. Breng het product aan terwijl je het been masseert, voor een optimaal ontspannend effect.

rustbandages aanbrengen

Wanneer je wel rustbandages kunt gebruiken:

Dit betekent wel dat je paard in zijn paddock moet blijven zodra het de rustbandages om heeft. Je kunt de katoenen of flanellen onderbandages met koud water nat maken voordat je ze aanbrengt. Je kunt ook eerst een gel voor pezen aanbrengen en vervolgens de rustbandages omdoen. In het ideale geval draagt je paard de rustbandages niet langer dan 6 uur.

Zo! Nu zal je paard de volgende dag goed uitgeruste benen hebben.