GOEDE VOORNEMEN: DISCIPLINE IN JE THUISWERKDAG

Thuiswerken fysiek en mentaal gezond houden? Richt je werkruimte comfortabel in, baken je~schermtijd af, pauzeer actief en geniet na de discipline van de rust.

thuiswerken

Van huis uit werken heeft veel voordelen. Maar in deze contactarme en schermrijke coronatijden vormt het ook meer en meer een uitdaging ... Deze tips helpen je om het fysiek en mentaal gezond aan te pakken.

BLIJF VOORAL IN BEWEGING

Het is ondertussen al bijna een cliché: zitten is het nieuwe roken. En die vele videomeetings plus niet meer naar je collega’s toe kunnen stappen door de coronaregels maken het er niet beter op.

Of zoals de sport- en keuringsartsen (SKA) en Gezond Sporten Vlaanderen (GSV) in een open brief schreven: "Het kan niet de bedoeling zijn dat we een nieuw gezondheidsprobleem trachten op te lossen door een bestaand en ernstig gezondheidsprobleem, namelijk een gebrek aan beweging, nog erger te maken."

thuiswerken yoga

GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN

Je hoeft je niet meer naar kantoor of naar klanten te verplaatsen, dus heb je meer tijd. Langer in bed blijven liggen is verleidelijk. Maar aan een uitgebreid, gezond ontbijt en wat rek- en stretchoefeningen heb je veel meer. Haal eerst een verse dosis zuurstof voor je je computer aan zet. Al is het maar even blokje om.

Zorg dat je goed zit. Dat voorkomt nek- en rugklachten en vermoeidheid. Investeer in een deftige bureaustoel die je kan afstellen, zet je scherm op de juiste hoogte, werk met een ergonomische muis. Als je de plek hebt: richt een aparte werkruimte in. Dat helpt om je te concentreren en om werk en privé beter te scheiden.

DISCIPLINE EN PAUZES MAKEN JE DAG

Stel je werkschema voor morgen straks al op. Plan ook de pauzes in. Laat huishoudelijke klusjes links liggen tijdens je werkuren. Respecteer je deadlines, zo heb je ‘s avonds tijd voor ontspanning en hou je de weekends vrij.

Let op met koffie en frisdrank, te veel geeft onrust. Kies liever voor een vitaliserende smoothie of groene thee. En drink water, veel water. Voorkom een suikerrush en energiedip met gezonde tussendoortjes zoals fruit, noten, een lepel honing of een stukje hele donkere chocolade.

Kom uit je stoel om te telefoneren en om te videovergaderen. Doe het al wandelend in huis of buiten. Neem om de twee uur een pauze van een kwartier. Maak je benen even los op een hometrainer of een fitnesstrampoline of ga touwtjespringen.

Lunch rustig, ver weg van je scherm. Verlucht ondertussen je werkruimte. Maak een wandelingetje of een toertje met de fiets voor je terug aan de slag gaat.

ROND DUIDELIJK AF EN GENIET VAN DE RUST

Gebruik het laatste kwartier om je to do’s voor de volgende werkdag op te lijsten. Kies één ding waar je mee zal starten. En dan: handen af.

Verlaag je activiteitslevel naar bedtijd toe. Eet zo vroeg mogelijk op de avond en niet te zwaar. Ga je nog stevig sporten? Goed plan, maar doe ook dat best niet te laat. Wel coronaproof. Ook een mooie optie: laat je online begeleiden voor een ontspannende sessie yoga, tai chi of qi gong.

Een voetbadje met himalaya- of zeezout brengt je van je hoofd in je lichaam en onttrekt stress en toxines aan je systeem. Drink een kop kamille- of lindethee of warme (plantaardige) melk.

Zorg dat je slaapkamer een oase van rust is. Verstuif of verdamp natuurlijke etherische olie die kalmeert, bijvoorbeeld lavendel, sandelhout of ylang-ylang. Hou schermen buiten. Het blauwe licht van tablet, gsm, tv … geeft prikkels die je wakker houden. Lees liever nog even in een aangenaam of motiverend boek.

Zo, morgen ben je een nieuwe mens, klaar voor de nieuwe dag. Slaap zacht.

thuiswerken yoga