MALTODEXTRINE

.

maltodextrine

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op je wedstrijd, en in absolute topconditie aan de start verschijnen? Neem dan eens in de 3 dagen voor de wedstrijd maltodextrine in!~Maltodextrine bestaat uit koolhydraten. Waarom heb je die nodig? Koolhydraten zijn brandstof voor je spieren en leveren energie. Maltodextrine zorgt ervoor dat je lichaam die koolhydraten snel kan opnemen en opslaan. We leggen je uit hoe dat werkt.

1/ Wat is maltodextrine?

Maltodextrine is een verbinding van verschillende koolhydraten die afkomstig zijn van de hydrolyse van tarwe- of maïszetmeel. Hydrolyse is het splitsen van grote moleculen, zoals zetmeel, in kleinere moleculen, die het lichaam sneller en gemakkelijker kan verteren. Afhankelijk van de intensiteit van deze hydrolyse krijg je meer of minder grote moleculen, tot aan de kleine glucosemolecuul. Maltodextrine ligt qua grootte tussen glucose en zetmeel in, en dat maakt het zo bruikbaar.

Maltodextrine heeft als belangrijke voordelen dat het niet mierzoet is, en bovendien geurloos. Daarom wordt het vaak gebruikt in poederbereidingen voor sportdranken.

2/ Waarom zou je maltodextrine gebruiken?

Maltodextrine is niet zoet, is makkelijk verteerbaar en wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fructose (fruitsuiker), goed verdragen door het lichaam.~Het voordeel van maltodextrine in een energiedrank is haar lage osmolariteit (lage concentratie opgeloste moleculen), het principe van isotone dranken. Drank met een osmotische druk die vergelijkbaar is met die van bloedplasma wordt sneller verteerd. Een sportdrank rijk aan glucose in plaats van maltodextrine, bijvoorbeeld, heeft een hogere osmolariteit en wordt dus minder snel opgenomen.  

VAN TEVOREN: 

Door in de drie dagen voor een wedstrijd extra koolhydraten in te nemen, vergroot je de glycogeenvoorraad in je spieren. Glycogeen is onze voorraad brandstof: het is de vorm waarin je lichaam glucose opslaat. Het is niet altijd even eenvoudig om je koolhydraatinname via je gewone voedsel te verhogen, vooral omdat het niet aan te raden is om meer te eten dan anders, omdat je daar extra moe van kunt worden. Maltodextrine in de vorm van een sportdrank is dan een heel handige oplossing: dranken op basis van maltodextrine zijn namelijk erg geconcentreerd, isotoon (of zelfs hypotoon) en worden makkelijk verdragen door het lichaam. Door hun niet al te zoete smaak vinden mensen ze ook lekker.  

TIJDENS EN NA:

Je drinkt een sportdrank om het spierherstel te bevorderen, je lichaam extra energie te geven en om optimaal gehydrateerd te blijven. Maar als deze dranken enkel koolhydraten met een hoge glycemische index (enkelvoudige koolhydraten) zouden bevatten, zouden ze hypertoon zijn en je juist uitdrogen. Ze zouden bovendien ook mierzoet zijn. Daar komt de maltodextrine aan bod, omdat ze een grote hoeveelheid koolhydraten met een lage osmolariteit aanvoert, en dus energie geeft die snel wordt opgenomen. Bovendien hoef je tijdens het sporten dan niet meer te walgen van de mierzoete smaak.

"Ik ben al van jongs af aan sportief en doe al zo'n 5 jaar mee aan triatlons. Ik ben het meest op mijn gemak op de lange afstanden (marathons, IronMan®...). Ik ben bijzonder trots dat ik als eerste Fransman ben geëindigd bij de wereldkampioenschappen 70.3 in september 2017 in de Verenigde Staten. Ik werk naast mijn werk bij Decathlon ook als diëtist en voedingsdeskundige en werk met verschillende sporters samen. Sporten en een goede voeding? Twee (zeer goede) oplossingen om in vorm te blijven!"

- Etienne -