Backhand Slice

Alles over de backhand slice bij tennis

De backhand slice kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden : verdedigende slag, neutrale slag, aanvallende of opbouwende slag. In tennis wordt de backhand slice technisch vooral uitgevoerd met de arm, waarbij je romp bijna niet meedraait. Hier kun je de slag eenvoudigweg met de arm uitvoeren; je benen en romp staan op één lijn en draaien niet mee. Bij deze slag volgt de bal een strak traject dicht bij het net, met een lage of zelfs heel lage opstuit.

Backhand Slice

Het nut van de backhand slice

 

- verdedigende slag, wanneer je tegenstander je te snel af is op de backhand. Als je tegenstander zich achteraan op de court bevindt, moet je de bal ver        spelen om de tijd te hebben om je te verplaatsen. Als je tegenstander aan het net staat, is een korte bal efficiënter om hem een volley aan het net te laten  slaan.

- neutrale slag, om van ritme en balhoogte te veranderen. Zo haal je de tegenstander uit zijn comfortzone.

- aanvallende of opbouwende slag, waardoor je gemakkelijk naar het net kunt komen. De tegenstander zal de bal moeten opvangen.

 

Greep voor backhand slice

Een backhand slice voer je idealiter uit met een hamergreep

Positie om een goede backhand slice te slaan in tennis

Wat je positie betreft, kies je in het algemeen om je steunpunten op één lijn te hebben, aangezien het traject van je racket min of meer parallel loopt met de lijn waarop je voeten staan en je lichaamsgewicht naar het voorste been wordt verplaatst. Je romp draait niet mee tijdens deze slag.

positie-backhand-slice-tennis

De juiste bewegingen voor de backhand slice

Wat de bewegingen betreft, dien je je arm te buigen, terwijl je elleboog naar voren wijst en de kop van je racket boven je schouder komt. Strek dan je arm zodat je voorarm in het verlengde van je arm komt te liggen. Breng de bal van achter naar voren door je onder de bal te positioneren. Raak hem in het midden van het traject, wanneer hij min of meer in een horizontale lijn vliegt, om hem ver en relatief snel terug te slaan. Breng de bal van boven naar onder om de ballengte te verkorten en er veel spin in te brengen.

Tot slot: In tennis is de backhand slice een gemakkelijke slag zolang je niet te veel snelheid wil halen. Als je er meer snelheid in wil brengen, heb je een slag met een erg strak baltraject, waarbij je het risico loopt dat de bal te laag vliegt en het net raakt. Je kunt deze backhand vooral verbeteren door veel te oefenen zodat je hem als het ware automatisch kunt uitvoeren.

Florent Hilgenga