GOOFY? REGULAR? WELKE VOET ZET JE VOORAAN?

Surfen is vooral een evenwichtssport. Het is dan ook belangrijk welke voet je vooraan zet. Waar dient die voet voor? Hoe kies je die voet?

Olaian Goofy of regular

GLIJSPORTEN ZIJN EVENWICHTSSPORTEN

Net zoals bij de meeste glijsporten (skaten, snowboarden, windsurfen en kitesurfen), sta je bij het surfen in profiel. Dat wil zeggen dat je met je ene voet voor de andere voet op je board staat.

De voet die je vooraan zet, kies je niet. Die voet is voor iedereen anders. Je kunt het vergelijken met links- en rechtshandigen. Tijdens je kindertijd kies je de hand waarmee je het eenvoudigst kunt werken en schrijven. Voor je voeten is het net hetzelfde verhaal. Je staat stabieler door meer op je linker- of je rechtervoet te steunen.

Als je tijdens het surfen meteen weet welke voet je het best vooraan zet, kun je sneller vooruitgang boeken, heb je een beter evenwicht op je board en geniet je vooral meer van je avonturen op het water.

GOOFY? REGULAR? WAT IS DAT EIGENLIJK?

Deze Engelse termen worden gebruikt om een onderscheid te maken tussen surfers die hun linker- of rechtervoet vooraan op het board zetten.

Olaian surf Goofy

GOOFY

Een surfer is goofy wanneer hij zijn rechtervoet vooraan op het board zet.

Olaian Surf Regular

REGULAR

Wanneer een surfer zijn linkervoet vooraan op het board zet, spreken we van een regular surfer.

HOE KUN JE BEPALEN WELKE VOET JE HET BEST VOORAAN ZET?

Eerst en vooral kies je er niet voor om goofy of regular te zijn, zoals je er evenmin voor kiest om links- of rechtshandig te zijn. Je wordt ermee geboren. Doe een van de volgende tests om te bepalen welke voet je spontaan vooraan zult zetten:

A) Ren en glij over de vloer. De "glijtest" is een van de meest eenvoudige en betrouwbare manieren om je dominante voet te bepalen. Trek een paar dikke sokken aan en zoek een gladde en harde vloer. Neem een aanloop. Bij de laatste stap zet je je voeten plat op de vloer. Behoud je evenwicht en glij verder over de vloer met je sokken.~De voet die je tijdens het glijden vooraan zet, is de dominante voet op je board.~Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de test correct uit te voeren.

B) Ga onderaan een trap staan. Zet je twee voeten naast elkaar op de grond. Vraag aan iemand om "Go" te roepen en ren de trap op. De voet die je als eerste op de eerste trede zet, is waarschijnlijk je dominante voet. Probeer het verschillende keren achter elkaar om te zien of je steeds op dezelfde manier reageert.~Je kunt het ook proberen door op een rustig tempo naar de trap te wandelen. De voet waarmee je instinctief de eerste trede neemt, is je dominante voet.~Probeer het ook eens met de andere voet om te zien welke beweging je het meest natuurlijk lijkt. Kijk hoe je reageert: de voet die je instinctief vooraan zet, is de voet die je ook op je surfboard vooraan zult zetten!

Dus, goofy of regular?

Andere technieken om te bepalen welke voet je vooraan moet zetten:

goofy skaten

SKATEN

Meestal zet je tijdens het skaten dezelfde voet vooraan als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn linkervoet vooraan. Hij is dus regular.

goofy steppen

STEPPEN

Net zoals bij het skaten, is de voet die je bij het steppen vooraan zet meestal dezelfde voet als tijdens het surfen. Hier zet de rider zijn rechtervoet vooraan. Hij is dus goofy.

Als je je echter niet comfortabel voelt op je board, probeer dan eens om je andere voet vooraan te zetten. Er bestaat geen enkele theoretische regel om je dominante voet te bepalen. Het is vooral een kwestie van feeling en een goed gevoel.

DEZE TIPS KUNNEN INTERESSANT ZIJN VOOR JOU

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

hoe kies je surfwax

Hoe kies je de juiste surfwax ?

Wil je stevig op je plank staan en niet telkens wegglijden bij elke take-off of bocht, dan moet je hem waxen! Maar hoe begin je daaraan?

surftassen decathlon

Hoe kies je een boardbag?

Ondanks zijn mooie formaat is je surfboard bijzonder breekbaar, daarom is het heel belangrijk om hem goed te beschermen tegen schokken en tegen de zon.

Berg je materiaal goed op na een surfsessie!

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!