HET AANGENAME EFFECT VAN EEN DOUCHE VOOR JE PAARD!

.

amazone die haar paard wast

Waarom en wanneer geef je best een douche?

Een douche heeft een heilzame werking op je paard: de organische functies van de huid worden opnieuw geactiveerd, vooral als je daarbij ook een shampoo gebruikt. De druk van de waterstraal geeft een massage die je paard ontspant, zijn pezen verstevigt en zijn bloedsomloop verbetert. Een douche is pas aan te bevelen als het na de winter opnieuw mooi weer wordt met voldoende hoge temperaturen.

Goed om weten: de lichaamstemperatuur van een paard is iets hoger dan die van de mens en ligt dichtbij de 38°.

Je kunt je paard ook in de winter een douche geven, maar dan moet de omgeving zich daartoe lenen: de temperatuur van het water moet lauw zijn, de manege moet over een binnendouche en een solarium beschikken zodat je paard geen kou vat.

Opgelet: sommige paarden houden niet van een douche op het hoofd. Ga geduldig en voorzichtig te werk en zorg ervoor dat de waterstraal niet te hard is.

amazone die haar paard wast

Hoe geef je een goede douche?

Je kunt je paard wassen met een shampoo om de huid te reinigen en de beschermlaag ervan te versterken. De huid van een paard heeft echter een hogere zuurgraad (pH) dan die van ons. Gebruik daarom een milde shampoo met een neutrale pH om de huid niet te beschadigen. Er bestaan tal van shampoos die speciaal ontwikkeld zijn voor paarden en voor verschillende vachttypes. Om de shampoo te gebruiken, moet je die verdunnen in een emmer water.

Met behulp van een borstel was je dan het volledige lichaam van je paard. Maak eerst de benen van je paard nat, zodat het kan wennen aan de temperatuur van het water, ga verder langs de schouder, de hals waarbij je oren en hoofd vermijdt, en eindig met de rug, de billen en de buik.

De staart kun je wassen door die in de emmer met paardenshampoo te dompelen en hem daarna met je handen te schrobben.~~Opgelet! Na het douchen, is het belangrijk om je paard niét in de vlakke zon te zetten. Dit is een veel voorkomende fout: het water op de vacht gaat sneller opwarmen in de zon, waardoor je het omgekeerde effect creëert met oververhitting tot gevolg. Laat 'm in de schaduw of binnen staan en neem je zweetmes erbij. Met een zweetmes kun je het meeste water makkelijk van je paard halen, geef 'm vervolgens nog een aangename rosbeurt en dan kan hij weer goed beschermd in een schaduwrijke paddock of weide. Zet zeker voldoende water om te drinken.

Is je paard bang voor een douche?

Het kan gebeuren dat je paard of pony bang is voor een douche! Hier bestaan gelukkig enkele oplossingen voor!

Vul je emmer met water, drenk hierin een grote spons en wrijf daarmee over het volledige lichaam van je paard.Net zoals bij een douche, begin je met de benen en ga je daarna omhoog naar het lichaam! Als je klaar bent, ga je er nog eens over met een zweetmes. Als je je paard wilt verkoelen wanneer het erg warm is, kun je ook een microvezeldeken natmaken en over zijn lichaam leggen! 

Tip : Na de douche gebruik je een zweetmes om het meeste water te verwijderen. Je doet dit op de vlezige delen, van boven naar onderen. Gebruik een handdoek om de benen goed droog te wrijven, en in het bijzonder de kootholtes, zo vermijd je de vorming van kloven of mok.

amazone die haar paard wast