Gemonteerde lijn

Hoe begin je te vissen met de vaste hengel?

.

Het materiaal

De hengels

 • pole 600

  Insteekhengel

 • lakeside

  Telescopische hengel

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

De telescopische hengel

De telescopische hengel bestaat uit verschillende delen die uit elkaar schuiven en daarna in elkaar klemmen tot de totale lengte bereikt is. Je kunt hiermee makkelijk tot 6 à 7 meter van de oever vissen. De lijn wordt rechtstreeks aan het topeinde van de hengel bevestigd. Ofwel wordt een elastiek tussen de hengel en de lijn gemonteerd. Met een elastiek kun je makkelijker en soepeler grotere vissen vangen.

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

De oversteekhengel

Een oversteekhengel bestaat uit afzonderlijke delen die in elkaar passen (de basis van het dunste element komt in het bovenste deel van het tweede element, enz.). De hengel komt volledig tot zijn recht als je meer dan 7 meter van de oever wilt vissen. Omdat je de mogelijkheid hebt om tijdens het vissen de hengel te verlengen of in te korten, kun je de lengte van de lijn verminderen en vissen met een kortere lijn. Het vissen wordt preciezer en je hebt minder last van de wind...

De dobbers

De dobber is een beetindicator, het is dus van belang dat hij erg gevoelig is en reageert op de minste aanraking. De vormen en afmetingen variëren naargelang de plaats waar je vist, de wind en vooral de kracht van de stroming.

 • Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

  Bolvormige dobbers

  Bolvormige dobbers hebben een groter drijfvermogen. Daarom zijn ze bedoeld om te vissen in zones met meer of minder stroming zoals kanalen of rivieren. 

 • Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

  Langwerpige dobbers

  Langwerpige dobbers zijn gevoeliger omdat ze een kleiner drijfvermogen hebben. Ze zijn ideaal om te vissen in zones met weinig of geen stroming zoals meren en vijvers. 

De montages

Water zonder stroming

In stilstaand water of wanneer er weinig stroming is, moet de lijn zo licht en dun mogelijk zijn (diameter 8/100) voor een maximale gevoeligheid.

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

Water met stroming

In stromend water wordt een lijn met grotere diameter gebruikt (gemiddeld 10/100 tot 12/100) en zwaardere visloodjes. Een bolvormige dobber zorgt voor de stabiliteit van het geheel.

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

Het vissen

Peilen

Door de visstek te peilen ken je de diepte, maar ook het reliëf en de toestand van de bodem (wier, modder, obstakels ...). Het peilen gebeurt verticaal onder de hengel. Het peillood mag enkel de haak vastklemmen om de nylondraad niet te beschadigen.

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

Lokvoer gooien

Beet

1 - De zuivere beet 2 - Het aas werd gelost tijdens het dalen3 - De vis beweegt zijdelings4 - Beet van een brasem, de dobber gaat platliggen

Hoe start je met vissen met de vaste hengel?

Veel visplezier!